Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný ocet jako účinný pomocník na kontrolu cukru v krvi: Dejte si panáka před vydatným jídlem a tělo vám poděkuje
Zdroj: Freepik, stockking

Jablečný ocet bývá zmiňován ohledně snižování hladiny cukru v krvi. Jak je to s touto potravinou? Pomáhá na kontrolu hladiny cukru, nebo to jsou pouze babské pověry? Co na to říkají lékařské studie?

Jablečný ocet pro zdraví

Jablka obvykle z různých druhů ovoce jíme nejčastěji, protože jsou snadno dostupná. Najdeme je téměř na každé zahrádce a také dobře chutnají. Jablka nepatří jen do koláče a dalších dezertů. Když máme tohoto ovoce velké množství, můžeme si z něj připravit třeba i jablečný ocet. 

Ocet se jako lék používal už za dob starověkého zakladatele lékařské vědy Hippokrata. V posledních letech se hodně dostávají na přetřes otázky ohledně zdravotních výhod této potraviny. Jednou z nich je také hubnutí, hovoří se ale i o vlivu na cukr v krvi. Zjišťovali jsme, jestli a jak jablečný ocet může pomoci normalizovat hladinu cukru v krvi.

Jablečný ocet a cukrovka

Cukrovka neboli diabetes mellitus je v dnešní době celosvětově velmi rozšířené onemocnění. Chronická metabolická porucha vede k dalším zdravotním problémům. Nejčastěji se mluví o cukrovce 1. typu, cukrovce 2. typu a těhotenské cukrovce. Než propukne diabetes 2. typu, nastává prediabetes, jakýsi předstupeň této nemoci. I jemu je dnes věnována velká pozornost, protože může mít vliv na rozvoj dalších onemocnění. 

Už dlouho se traduje, že právě jablečný ocet má mít vliv na hladinu cukru. V posledních letech se tím zabývali i vědci, zatím ale pouze v rámci malých studií, které nejsou příliš průkazné.  

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jablečný ocet na kontrolu hladiny cukru v krvi

Souhrnná studie z roku 2018 zkoumala, co naznačují tradiční zkušenosti. Jablečný ocet bývá doporučován na kontrolu hladiny cukru v krvi, obzvláště u osob s inzulínovou rezistencí.

Podle vědců je vhodné si dát jablečný ocet vždy před takovým jídlem, které obsahuje hodně sacharidů. Po takové krmi obvykle prudce stoupne hladina cukru v krvi a pak zase prudce klesne. Obojí je pro zdraví nepříznivé a jablečný ocet pomáhá téhle glykemické houpačce předejít, mimo jiné totiž zpomaluje vyprazdňování žaludku. 

Ve studii z roku 2019, které se účastnilo sedmdesát lidí s diabetem 2. typu a hyperlipidémií, se ukázalo, že konzumace jablečného octa může pomáhat s vyladěním glykemického indexu. To je údaj, který říká s jakou rychlostí po konzumaci určité potraviny roste hladina krevního cukru.

Pro zdraví je prospěšné, aby byl glykemický index (GI) pokrmu vždy co nejnižší, energie z jídla se tak bude uvolňovat postupně a tělo se nezatíží prudkými vzestupy a sestupy cukru v krvi. 

Jako i s jinými potravinami, ani s otcem se to ale nemá přehánět. Ve větším množství může mít nepříznivý vliv na zubní sklovinu, může snižovat účinnost léků na cukrovku a některých jiných léčiv a také poškozovat žaludeční prostředí. Proto se o konzumaci raději vždy poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.  

Zdroje informací:

cz-test.cz: Co byste měli vědět o octu
ncbi.nlm.nih.gov: Diabetes Control: Is Vinegar a Promising Candidate to Help Achieve Targets?
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov: The effect of apple vinegar consumption on glycemic indices, blood pressure, oxidative stress, and homocysteine in patients with type 2 diabetes and dyslipidemia
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov: Vinegar reduces postprandial hyperglycaemia in patients with type II diabetes when added to a high, but not to a low, glycaemic index meal

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov: The influence of frequently consumed beverages and snacks on dental erosion among preschool children in Saudi Arabia 
jandonline.org: Vinegar an Effective Treatment for Glycemic Control or Weight Loss?

Náš tip: Z jablek si samozřejmě nemusíme chystat jen ocet, nejvíce je využíváme v dezertech. Připravte si třeba moučník podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku