Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Colorous of Ostrava patří k nejoblíbenějším festivalům u nás. Každoročně se nejen kvůli hudbě do moravskoslezské metropole sjíždí desetitisíce lidí, kteří si chtějí užít zdejší jedinečnou atmosféru. Kromě muziky ji dotváří i rychlé občerstvení, které v areálu najdou. Toprecepty.cz na místě zjišťovaly, kam si na festivalu zajít na jídlo i které stánky raději opomenout.

Všude plno

Vzhledem k tomu, že Colours patří skutečně mezi nejpopulárnější festivaly v České republice, navíc se odehrávají kousek od polských hranic a ze Slovenska to do Ostravy také není daleko, počítejte se zástupy lidí. Nepříjemné strkanice ovšem s největší pravděpodobností minete, stejně jako my, minimálně ve chvíli, kdy se budete chtít najíst.

Nabídka a počet stánků v areálu bývalých hutí je totiž „nekonečná“. To ovšem neznamená, že byste si neměli dát pozor na to, abyste nepropásli místa, kde stojí za to se zastavit. 

Pivo dle chuti a nálady

Než jsme začali hledat dobré jídlo, bylo nepsanou povinností zjistit, jak je to tu s pivem. Po poslední zkušenosti z mistrovství světa v hokeji, kde jsme v pražské O2 Areně za kelímek zaplatili 90 Kč, jsme očekávali podobnou cenu. Když jsme ovšem našli výčep pivovaru Elektrárna z Plzně, byli jsme mile překvapení.

Kelímek o objevu 0,4 l sice každého pivaře, zvyklého na klasický půllitr, zklame, ale novou míru vídáme čím dál častěji a zřejmě se tento trend měnit nebude. Každopádně, velmi chuťově příjemnou jedenáctku zde seženete za 65 korun, trochu kyselejší ovocný Guave Sour stojí 75 Kč a nealko Proovan bez lepku máte za 65 Kč. Kdo je fanoušek dvanáctky, musí se připravit na to, že za jednu dá 75 korun, a to za klasickou i ovocnou verzi.

Voda zdarma 

Než se na festival vypravíte, hodí se přečíst si na oficiálním webu Colours of Ostrava některé podmínky, které by vás na místě mohly překvapit. Například musíte počítat s tím, že do areálu nesmíte vnášet vlastní pití.

Je zde k dispozici pitná voda zdarma, takže horko vás rozhodně nepříjemně nepřekvapí. Pokud se rozhodnete trávit v Ostravě víc dní a využijete stanového městečka, zde zákaz vnášení vlastního jídla a pití neplatí.

Kuchyně celého světa

Kdo by čekal, že na Colours bude dominovat česká kuchyně, tedy fasfoodové stánky, plné langošů, klobás, párků v rohlíku a dalších našich oblíbených zástupců rychlého občerstvení, bude zřejmě překvapen.

Nejen, že si na festivalu dáte třeba indické nudle, které nám velmi chutnaly, ale také vyzkoušíte tuniský fastfood. V něm stojí za vyzkoušení například Sandwich Shawarma, v němž si pochutnáte na marinovaném kuřecím mase, salátu a tahini dresinku, nebo Falafel Bowl, tedy domácí falafel s hummusem, salátem, tahini a olivami.

Prim ovšem hraje polská pizza. Za jednu sice dáte od 280-340 korun, ale stojí za vyzkoušení, navíc je obří. Náš tip je włoska neboli italská, která se hravě vyrovná pizzám od italských šéfkuchařů.

Pokud dáváte přednost řecké kuchyni, za 230 Kč si můžete koupit gyros, připravovaný vyhlášenou restaurací Delphi. Cena je sice vyšší, ale dostane za ni poctivé a chuťově perfektní jídlo.

Česká „klasika“

Pro milovníky klasického občerstvení jsou langoše či netradiční „párky v rohlíku“ u firmy s názvem Do rohlíku. V pečivu totiž nenajdete párek, ale třeba divočáka se šípkovou omáčkou, kuře na paprice nebo španělského ptáčka. Občerstvení, které nejdete i na několika místech v Praze nás ovšem moc nenadchlo, za 98 korun jsme čekali trochu víc. Překvapily nás také hranolky za 120 korun, ve verzi s trhaným vepřovým masem za 195 Kč. Cena nás od vyzkoušení odradila.

Naproti tomu Gule můžeme doporučit. Zkratka GULE znamená Gastronomie Umožňující Lidem Existovat, tedy společnost, která zaměstnává lidi s postižením. Zde nabízejí šestici minikoblížků, třeba s příchutí sušenek Snickers nebo skvělého karamelu. Za 160 korun dostanete skvělý dezert po všech pokrmech, které jste už vyzkoušeli.

Bez peněz

Podobně jako na mnohých dalších akcích a festivalech, ani na Colors of Ostrava nepochodíte s hotovostí. Od minulého ročníku se totiž pořadatelé rozhodli upřednostnit platby kartou. Ve výsledku se tak vše zrychlilo a zbytečné fronty, které se dříve tvořily kvůli placení, zmizely.

Bát se nemusíte ani o své peníze za kelímky. Na festivalu se totiž používají jednorázové, které jsou podle pořadatelů ekologičtější a je s jejich použitím snazší třídit odpad, na čemž si Colours of Ostrava zakládá.

Jaká je kulinářská nabídka na Colours of Ostrava zjistíte v naší fotogalerii:

Náš tip: Jesli jste dostali chuť na pizzu, vyzkoušejte tu z tortill, podle našeho video receptu:

Recepty k tomuto článku