Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Astroložka Maria Baudyšová vysvětlila, co s námi může bouřkový úplněk udělat.
Zdroj: Se souhlasem Marie Baudyšové Jirků, pixabay / moonphase, koláž Toprecepty

Konec týdne bude ve znamení dalšího úplňku, který má své speciální označení. Nedělní astrologický jev je označován jako bouřkový kvůli období, ve kterém se vyskytuje. Stejně jako další úplňky může i tento přinést mnoha lidem určitou nepohodu. Jak pro Toprecepty.cz vysvětlila astroložka Maria Baudyšová Jirků, pozor bychom si měli dávat i na stravu.

Měsíc a jídlo

Fáze Měsíce mají podle mnohých vliv na různé aspekty našeho života, včetně stravování. I když vědecké důkazy podporující tyto teorie nejsou dostatečně podložené, mnoho lidí věří, že například úplněk může ovlivnit jejich metabolismus, trávení a celkovou pohodu. 

Třeba novoluní je často spojováno s novými začátky a detoxikací. Někteří lidé volí půst nebo lehčí stravu, aby očistili tělo a připravili se na nový lunární cyklus. 

První čtvrť je zase fází, kdy se energie zvyšuje a tělo může lépe využívat živiny. Doporučuje se konzumovat vyváženou stravu, bohatou na vitamíny a minerály, aby se podpořil růst a regenerace.

Poslední čtvrť je fází, kdy dochází k útlumu a přípravě na novoluní. Doporučuje se konzumovat lehčí stravu, která je snadnější na trávení, a zaměřit se na detoxikaci těla přirozenými prostředky, jako jsou bylinkové čaje a čerstvé ovoce a zelenina. Samostatnou kapitolou je potom úplněk.

Úplněk zvyšuje chuť k jídlu

Úplněk je často spojován s maximální energií a aktivitou. „Naše tělo se za úplňku chová jinak, dochází ke změně povrchového napětí kapalin a to se týká i buněk našeho těla. Někoho může bolet hlava, někdo je podrážděný a podobně. Uvedené vlivy jsou nejmarkantnější dvakrát do roka, kdy se úplněk spojí se zatměním Luny nebo nastane novoluní spojené se zatměním Slunce,“ sdělila webu Toprecepty.cz astroložka Maria Baudyšová Jirků.

Někteří lidé věří, že tělo v této době lépe vstřebává živiny, a proto volí stravu bohatou na bílkoviny a zdravé tuky. Také se doporučuje vyhnout se přejídání, protože úplněk může zvýšit chuť k jídlu. Existují i úplňkové diety, pomocí nichž je údajně možné zhubnout až tři kilogramy váhy.

Bouřkový úplněk

Úplněk, který nastává v neděli 21. července ve 12:17 hodin, je výrazně ovlivněný působením planety Pluto. „Počítejme s tím, že jeho vliv vnáší do jednání naléhavost, víc zasahuje podvědomé a pudové záležitosti, můžeme předpokládat intenzivní a někdy nesmiřitelné emoce,“ říká Baudyšová.

Zároveň připomíná, že červencový úplněk někdy bývá označovaný jako hromový. „Hřmít by tentokrát skutečně mohlo, ale v komunikaci. Merkur je poměrně přesně v kvadrátu na Uran a díky tomu hrozí vyhrocení konfliktů, způsobené značnou netrpělivostí, vznětlivostí a umíněností,“ varuje známá astroložka s tím, že nastalé konflikty mohou vést k neuváženým rozhodnutím, proto je lepší se jim vyhýbat.

„I na cestách je lépe počítat s podivným a nevypočitatelným chováním ostatních řidičů,“ dodává.

Jezte střídmě

Bouřkový úplněk bude mít vliv nejen na naše chování, ale také na reakce organismu. „Nejen díky vyšší podrážděnosti se může ozývat oblast jater a žlučníku, návazně i oblast střev. Je proto lepší zařadit lehkou stravu, spíše saláty třeba doprovázené těstovinami,“ radí čtenářům webu Toprecepty.cz Maria Baydyšová Jirků.

„Vyhýbat bychom se měli tučnějším a hůře stravitelným jídlům. A tuto dobu je obzvlášť potřeba dávat si pozor na bederní páteř a kotníky,“ dodává renomovaná astroložka.

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu salát z červené řepy a dejte si pauzu od tučného jídla:

Recepty k tomuto článku