Bouřkový úplněk přinese zátěž organismu: Opatrně s některými jídly, radí astroložka, odnesla by to vaše játra i střeva
19. 7. 2024 Historie a zajímavosti
Konec týdne bude ve znamení dalšího úplňku, který má své speciální označení. Nedělní astrologický jev je označován jako bouřkový kvůli období, ve kterém se vyskytuje. Stejně jako další úplňky může i tento přinést mnoha lidem určitou nepohodu. Jak pro Toprecepty.cz vysvětlila astroložka Maria Baudyšová Jirků, pozor bychom si měli dávat i na stravu.
Měsíc a jídlo
Fáze Měsíce mají podle mnohých vliv na různé aspekty našeho života, včetně stravování. I když vědecké důkazy podporující tyto teorie nejsou dostatečně podložené, mnoho lidí věří, že například úplněk může ovlivnit jejich metabolismus, trávení a celkovou pohodu.
Třeba novoluní je často spojováno s novými začátky a detoxikací. Někteří lidé volí půst nebo lehčí stravu, aby očistili tělo a připravili se na nový lunární cyklus.
První čtvrť je zase fází, kdy se energie zvyšuje a tělo může lépe využívat živiny. Doporučuje se konzumovat vyváženou stravu, bohatou na vitamíny a minerály, aby se podpořil růst a regenerace.
Poslední čtvrť je fází, kdy dochází k útlumu a přípravě na novoluní. Doporučuje se konzumovat lehčí stravu, která je snadnější na trávení, a zaměřit se na detoxikaci těla přirozenými prostředky, jako jsou bylinkové čaje a čerstvé ovoce a zelenina. Samostatnou kapitolou je potom úplněk.
Mohlo by vás zajímat
Úplněk zvyšuje chuť k jídlu
Úplněk je často spojován s maximální energií a aktivitou. „Naše tělo se za úplňku chová jinak, dochází ke změně povrchového napětí kapalin a to se týká i buněk našeho těla. Někoho může bolet hlava, někdo je podrážděný a podobně. Uvedené vlivy jsou nejmarkantnější dvakrát do roka, kdy se úplněk spojí se zatměním Luny nebo nastane novoluní spojené se zatměním Slunce,“ sdělila webu Toprecepty.cz astroložka Maria Baudyšová Jirků.
Někteří lidé věří, že tělo v této době lépe vstřebává živiny, a proto volí stravu bohatou na bílkoviny a zdravé tuky. Také se doporučuje vyhnout se přejídání, protože úplněk může zvýšit chuť k jídlu. Existují i úplňkové diety, pomocí nichž je údajně možné zhubnout až tři kilogramy váhy.
Bouřkový úplněk
Úplněk, který nastává v neděli 21. července ve 12:17 hodin, je výrazně ovlivněný působením planety Pluto. „Počítejme s tím, že jeho vliv vnáší do jednání naléhavost, víc zasahuje podvědomé a pudové záležitosti, můžeme předpokládat intenzivní a někdy nesmiřitelné emoce,“ říká Baudyšová.
Zároveň připomíná, že červencový úplněk někdy bývá označovaný jako hromový. „Hřmít by tentokrát skutečně mohlo, ale v komunikaci. Merkur je poměrně přesně v kvadrátu na Uran a díky tomu hrozí vyhrocení konfliktů, způsobené značnou netrpělivostí, vznětlivostí a umíněností,“ varuje známá astroložka s tím, že nastalé konflikty mohou vést k neuváženým rozhodnutím, proto je lepší se jim vyhýbat.
„I na cestách je lépe počítat s podivným a nevypočitatelným chováním ostatních řidičů,“ dodává.
Jezte střídmě
Bouřkový úplněk bude mít vliv nejen na naše chování, ale také na reakce organismu. „Nejen díky vyšší podrážděnosti se může ozývat oblast jater a žlučníku, návazně i oblast střev. Je proto lepší zařadit lehkou stravu, spíše saláty třeba doprovázené těstovinami,“ radí čtenářům webu Toprecepty.cz Maria Baydyšová Jirků.
„Vyhýbat bychom se měli tučnějším a hůře stravitelným jídlům. A tuto dobu je obzvlášť potřeba dávat si pozor na bederní páteř a kotníky,“ dodává renomovaná astroložka.
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu salát z červené řepy a dejte si pauzu od tučného jídla:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Úplňkový půst má svá rizika, nesmíme do něj jít bezhlavě, varuje odbornice na výživu Margit Slimáková
Rychlá letní bublanina podle cukrářky Andrey alias paní Columbové z Hliněné bašty: Tenhle recept zvládne i začátečník
Jak připravit dresink na caesar salát? Ančovičky a parmezán vévodí chuti, dokonalou krémovou konzistenci zajistí olivový olej a žloutek