Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celerové karbanátky se šunkou a uzeným sýrem: Skvěle chutnají s bramborovou kaší, ale i studené ke svačince
Zdroj: Toprecepty, mika59

Když celer umíte dobře připravit, chutná výborně. Vyzkoušejte celerové karbanátky se šunkou a sýrem. V této úpravě je vynikající. Vychutnat si ho můžete třeba s bramborovou kaší.

Zeleninové karbanátky

Placky zvané karbanátky můžeme různě kombinovat tak, abychom vždy dostali novou chuť. Proměnit je můžeme základními surovinami, ale také kořením. Jiná chuť je, když placky pečeme, jiná při smažení. Dostali jste chuť na karbanátky? Nemusí se vždy jednat o karbanátky z mletého masa. Výborně chutnají i ty zeleninové. Stačí dát dohromady ty správné ingredience a dobré jídlo je na stole. Příprava je rychlá a chutnají teplé i studené.

Na zeleninové karbanátky se dají použít brambory, kadeřávek, květák, cuketa, zelí, dýně nebo třeba právě celer

Aby se karbanátky povedly

Když chceme připravit vynikající karbanátky, vyplatí se vzít na vědomí pár pravidel. Jedním z nich je to, že na placky se hodí tvrdší zelenina, kterou celer bezpochyby je.

  • Zeleninu nastrouháme nahrubo. 
  • Zelenina chutná dobře třeba s osmaženou najemno pokrájenou cibulkou.
  • Na zahuštění můžeme použít klasicky mouku, hodí se ale třeba i vločky, případně ořechy. Zahušťujeme postupně, dokud nevznikne potřebná konzistence. 
  • Když využíváme celer a chceme úplně nepotlačit jeho chuť, jsme opatrní s dochucováním. 

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Celerové karbanátky se šunkou a sýrem

Na jednu várku budete potřebovat: 300 g celeru, 150 g uzeného sýru, 100 g šunky, 3 vejce, 2 lžíce hladké mouky a 1 lžíci strouhanky. Podle chuti: pórek, sůl, pepř mletý, petrželku, strouhanku (na obalení) a olej.

Jak na to? V míse nastrouhejte najemno syrový celer. Přidejte nahrubo nastrouhaný sýr a najemno nakrájenou šunku. Poté přidejte ostatní suroviny: vejce, mouku, strouhanku, nakrájený kousek pórku a podle chuti sůl, pepř a nasekanou petrželku.

Promíchejte a ze směsi tvořte placky - karbanátky. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu mouky, ale při smažení pěkně zpevní. Karbanátky obalujte ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

Jako variantu můžete přidat česnek nebo chilli. Celerové karbanátky jsou výborné s bramborovou kaší.

Náš tip: Pokud byste si přece jen chtěli vychutnat masové karbanátky, třeba s přídavkem sýru, můžete si je připravit podle následujícího video receptu:

 

Recepty k tomuto článku