Vepřové maso v mrkvi: Jednoduché jídlo s lahodnou zeleninou zvládne i začátečník v kuchyni
23. 7. 2024 Vaření
Vepřové maso v mrkvi podle této varianty je výborné a šťavnaté. Zjemněné je trochou másla a voní po muškátovém květu. Jednoduché jídlo zvládne snadno připravit i začátečník v kuchyni.
Mrkev s masem
Mrkev je skvělá zelenina, která se hodí do slaných i sladkých jídel hlavně pro svou nasládlou chuť. V přítomnosti masa, ať už vepřového či hovězího, se připravuje pečená, ale i dušená. Důležité je tuto zeleninu přichystat tak, aby nejlépe vyniklo její báječné aroma.
Mohlo by vás zajímat
Vepřové a mrkev
Vepřové v mrkvi nemusí dopadnout vždy dobře. Když se ale budeme řídit několika jednoduchými pravidly, zvládne toto výborné jídlo na jedničku i začátečník v kuchyni.
- Na vepřové v mrkvi se nejlépe hodí vepřová plec.
- Mrkev může mít tvar kostiček, ale i plátků, třeba vlnkovaných (dílky vlnkovanému noži).
- Mrkev nejlépe chutná přidaná ve dvou dávkách. První na začátku vaření, díky tomu vznikne báječná šťáva. Druhá dávka zajistí skvělou konzistenci a barvu této zeleniny.
- Vepřové maso je třeba na troše tuku velmi dobře opéct.
- Vepřové v mrkvi výborně chutná doplněné kromě pepře a soli o muškátový květ, díky jeho aromatické a mírně nahořklé chuti. Toto koření se musí dávkovat velmi opatrně.
Pokud kouzlo vaření a dobrého jídla teprve poznáváte, nemusíte se ničeho bát. Právě při práci v kuchyni totiž nejvíc platí - s chutí do toho a půl je hotovo! Nadšení a touha experimentovat s…
Vepřové maso v mrkvi
Na 4 porce potřebujete: 400 g vepřové plece, 60 g oleje, 400 g mrkve, 20 g hladké mouky, 20 g cukru, 100 ml mléka, 20 g másla, muškátový květ, mletý pepř, sůl a vodu nebo vývar dle potřeby.
Jak na to? Mrkev očistěte, omyjte ve studené vodě a nakrájejte na kostičky, nebo nastrouhejte na větším struhadle. Vepřové maso nakrájejte na kousky. Olej zahřejte v kastrolu, vložte nakrájené maso, osolte, opepřete a ze všech stran prudce opečte.
Pak podlijte vodou nebo vývarem a duste. Během dušení podlévejte. K poloměkkému masu přidejte nakrájenou mrkev a ještě asi 20 minut duste. Poté zahustěte trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě nebo vývaru, zamíchejte a pokud je třeba, konzistenci ještě upravte přidáním tekutiny. Přidejte muškátový květ, pepř, cukr a doduste doměkka. Zjemněte kouskem másla a troškou mléka. Podávejte s vařeným bramborem.
Náš tip: Připravte si vepřové maso v mrkvi podle tohoto video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit pomalu pečenou vepřovou plec? S bramborami a mrkví je neodolatelná
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Mrkev pečená v tymiánovém jogurtu: Skvělá pochoutka je voňavá a aromatická díky bylinkám a směsi koření