Vepřové maso v mrkvi: Jednoduché jídlo s lahodnou zeleninou zvládne i začátečník v kuchyni
23. 7. 2024 Vaření
Vepřové maso v mrkvi podle této varianty je výborné a šťavnaté. Zjemněné je trochou másla a voní po muškátovém květu. Jednoduché jídlo zvládne snadno připravit i začátečník v kuchyni.
Mrkev s masem
Mrkev je skvělá zelenina, která se hodí do slaných i sladkých jídel hlavně pro svou nasládlou chuť. V přítomnosti masa, ať už vepřového či hovězího, se připravuje pečená, ale i dušená. Důležité je tuto zeleninu přichystat tak, aby nejlépe vyniklo její báječné aroma.
Mohlo by vás zajímat
Vepřové a mrkev
Vepřové v mrkvi nemusí dopadnout vždy dobře. Když se ale budeme řídit několika jednoduchými pravidly, zvládne toto výborné jídlo na jedničku i začátečník v kuchyni.
- Na vepřové v mrkvi se nejlépe hodí vepřová plec.
- Mrkev může mít tvar kostiček, ale i plátků, třeba vlnkovaných (dílky vlnkovanému noži).
- Mrkev nejlépe chutná přidaná ve dvou dávkách. První na začátku vaření, díky tomu vznikne báječná šťáva. Druhá dávka zajistí skvělou konzistenci a barvu této zeleniny.
- Vepřové maso je třeba na troše tuku velmi dobře opéct.
- Vepřové v mrkvi výborně chutná doplněné kromě pepře a soli o muškátový květ, díky jeho aromatické a mírně nahořklé chuti. Toto koření se musí dávkovat velmi opatrně.
Pokud kouzlo vaření a dobrého jídla teprve poznáváte, nemusíte se ničeho bát. Právě při práci v kuchyni totiž nejvíc platí - s chutí do toho a půl je hotovo! Nadšení a touha experimentovat s…
Vepřové maso v mrkvi
Na 4 porce potřebujete: 400 g vepřové plece, 60 g oleje, 400 g mrkve, 20 g hladké mouky, 20 g cukru, 100 ml mléka, 20 g másla, muškátový květ, mletý pepř, sůl a vodu nebo vývar dle potřeby.
Jak na to? Mrkev očistěte, omyjte ve studené vodě a nakrájejte na kostičky, nebo nastrouhejte na větším struhadle. Vepřové maso nakrájejte na kousky. Olej zahřejte v kastrolu, vložte nakrájené maso, osolte, opepřete a ze všech stran prudce opečte.
Pak podlijte vodou nebo vývarem a duste. Během dušení podlévejte. K poloměkkému masu přidejte nakrájenou mrkev a ještě asi 20 minut duste. Poté zahustěte trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě nebo vývaru, zamíchejte a pokud je třeba, konzistenci ještě upravte přidáním tekutiny. Přidejte muškátový květ, pepř, cukr a doduste doměkka. Zjemněte kouskem másla a troškou mléka. Podávejte s vařeným bramborem.
Náš tip: Připravte si vepřové maso v mrkvi podle tohoto video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Vyzkoušeli jsme proslulý smažák v restauraci Tomáše Hanáka: Zastávka Nižbor má své kouzlo, skvělé jídlo i chybičku
Muškátový oříšek není to samé co květ: Záměna může zkazit jídlo i přivodit zdravotní potíže
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pórkový koláč se slaninou
Přidáno před 13 hodinami
Králičí karbanátky se sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Kapustové čevapčiči
Přidáno před 15 hodinami
Podmáslovo-dýňové lívance
Přidáno před 17 hodinami
Dýňová polévka se zeleninovými chipsy
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na cuketě a pivu se znojemskou chutí
Přidáno 5. 9. 2024 20:53
Přečtěte si Zobrazit více
Pět nejlepších jídel z kořenové zeleniny: Mrkev chutná se smetanovou omáčkou, celer smažený a červená řepa pečená
K podnikání ho přivedlo vyhoření z práce i vážná nemoc syna. Dnes své produkty dodává šéfkuchařům nejlepších restaurací
Jak připravit vepřové výpečky? Dovedeme vás krok za krokem k lahodnému jídlu