Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové maso v mrkvi: Jednoduché jídlo s lahodnou zeleninou zvládne i začátečník v kuchyni
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Vepřové maso v mrkvi podle této varianty je výborné a šťavnaté. Zjemněné je trochou másla a voní po muškátovém květu. Jednoduché jídlo zvládne snadno připravit i začátečník v kuchyni.

Mrkev s masem

Mrkev je skvělá zelenina, která se hodí do slaných i sladkých jídel hlavně pro svou nasládlou chuť. V přítomnosti masa, ať už vepřového či hovězího, se připravuje pečená, ale i dušená. Důležité je tuto zeleninu přichystat tak, aby nejlépe vyniklo její báječné aroma.

Vepřové a mrkev

Vepřové v mrkvi nemusí dopadnout vždy dobře. Když se ale budeme řídit několika jednoduchými pravidly, zvládne toto výborné jídlo na jedničku i začátečník v kuchyni.

  • Na vepřové v mrkvi se nejlépe hodí vepřová plec. 
  • Mrkev může mít tvar kostiček, ale i plátků, třeba vlnkovaných (dílky vlnkovanému noži).
  • Mrkev nejlépe chutná přidaná ve dvou dávkách. První na začátku vaření, díky tomu vznikne báječná šťáva. Druhá dávka zajistí skvělou konzistenci a barvu této zeleniny.
  • Vepřové maso je třeba na troše tuku velmi dobře opéct.
  • Vepřové v mrkvi výborně chutná doplněné kromě pepře a soli o muškátový květ, díky jeho aromatické a mírně nahořklé chuti. Toto koření se musí dávkovat velmi opatrně.

Pro začátečníky

Pokud kouzlo vaření a dobrého jídla teprve poznáváte, nemusíte se ničeho bát. Právě při práci v kuchyni totiž nejvíc platí - s chutí do toho a půl je hotovo! Nadšení a touha experimentovat s…

Vepřové maso v mrkvi

Na 4 porce potřebujete: 400 g vepřové plece, 60 g oleje, 400 g mrkve, 20 g hladké mouky, 20 g cukru, 100 ml mléka, 20 g másla, muškátový květ, mletý pepř, sůl a vodu nebo vývar dle potřeby.

Jak na to? Mrkev očistěte, omyjte ve studené vodě a nakrájejte na kostičky, nebo nastrouhejte na větším struhadle. Vepřové maso nakrájejte na kousky. Olej zahřejte v kastrolu, vložte nakrájené maso, osolte, opepřete a ze všech stran prudce opečte.

Pak podlijte vodou nebo vývarem a duste. Během dušení podlévejte. K poloměkkému masu přidejte nakrájenou mrkev a ještě asi 20 minut duste. Poté zahustěte trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě nebo vývaru, zamíchejte a pokud je třeba, konzistenci ještě upravte přidáním tekutiny. Přidejte muškátový květ, pepř, cukr a doduste doměkka. Zjemněte kouskem másla a troškou mléka. Podávejte s vařeným bramborem.

Náš tip: Připravte si vepřové maso v mrkvi podle tohoto video receptu:

 

Recepty k tomuto článku