Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zahradnice Andrea poradila, jakou zeleninu si ještě letos stihneme vysadit.
Zdroj: Se souhlasem Andrey Holé, Freepik, stockking, koláž Toprecepty

Léto je v plném proudu a většina zeleniny už plodí o stošest. Určitě však nemusíte být smutní z toho, že zahrádkářův rok končí červencem nebo začátkem srpna. I v tyto měsíce se totiž dá vysazovat mnoho plodin, které využijeme v kuchyni. Jak pro Toprecepty.cz prozradila zahradnice Andrea Holá, dočkáme se ještě velké úrody, která nám určitě udělá radost.

Stále není pozdě

Sklidili jsme česnek, brambory a cibuli a zůstaly nám „volné“ záhony. Rádi bychom je nějak využili a zasadili na ně ještě zeleninu, dokud svítí sluníčko a ještě by se něčemu mohlo dařit. Mnohdy si ovšem nejsme jisti, co by to ještě mohlo být.

Někde jsme třeba zaslechli, že by ještě plodila okurka, jiní lidé zase radili, ať to ještě zkusíme s rajčaty, třeba se „chytnou“. To by ovšem obojí byla úplně zbytečná práce.

Možností je hodně

Podle Andrey Holé je na konci července ještě široký výběr zeleniny, kterou lze zasadit a těšit se na její úrodu. „Jedná se třeba o mangold, červenou řepu, špenát, hrášek, fazole nebo fenykl,“ říká pro Toprecepty.cz zkušená zahradnice. Radí vyzkoušet i celoroční saláty nebo ředkvičky, ty podle jejích slov můžete dát do záhonu klidně až v srpnu.

Dařit se podle Andrey bude na přelomu července a srpna také celoročním salátům. Překvapivě se nyní klidně můžete pustit i do sázení rané mrkve a raných brambor. „Doporučuji si sazenice předpěstovat, lépe je ochráníte před škůdci s zaschnutím,“ vysvětluje.

Srpen za rohem

V srpnu můžete vysazovat také různé druhy zeleniny a bylinek, které rychle rostou a poskytují bohatou úrodu během několika týdnů. Například různé druhy salátů a špenát můžete vysévat jak v červenci, tak po celý srpen. Tyto rychle rostoucí listové zeleniny klíčí rychle a jsou ideální pro sklizeň ještě před příchodem chladnějšího počasí.

Ideální pro srpnovou setbu jsou také ředkvičky, protože mají krátký vegetační cyklus a můžete je sklízet už za 4–6 týdnů,“ vysvětluje Andrea, která na svém instagramovém profilu zahradamilhostov radí méně zkušeným zahrádkářům. 

Pusťte se i do bylinek

Nabízí se i kapusta či zelí, které jsou také skvělé pro výsadbu začátkem srpna. Potřebují sice více času na růst, ale na podzim vás odmění bohatou úrodou. Stejně jako mrkev, která sice roste trochu pomaleji, ale na srpnovou setbu se také hodí.

Kromě zeleniny však můžete sázet i mnoho druhů bylinek. „Patří mezi ně bazalka, pažitka či kopr. Bazalka miluje teplo a rychle roste, což z ní dělá ideální bylinu pro letní výsadbu, zvláště pokud ji plánujete použít v čerstvých salátech nebo na pizze,“ říká pro Toprecepty.cz Andrea

Pažitka je zase odolná bylina, kterou můžete vysazovat po celé léto. Je ideální pro přímé výsevy do záhonů nebo do květináčů. Kopr je také rychle rostoucí bylina, kterou můžete použít čerstvou nebo sušenou do mnoha pokrmů, včetně oblíbené kulajdy, kterou osvěžíte čerstvými houbami.

Důležitá pravidla

Pro úspěšnou výsadbu v srpnu je důležité dbát na pravidelné a dostatečné zavlažování, zvláště u mladých sazenic a nově vysazených rostlin. Mulčování může pomoci udržet vlhkost v půdě a chránit kořeny před přílišným teplem. A konečně, ujistěte se, že každá rostlina má správné stanoviště pro růst, protože některé rostliny potřebují více slunce, zatímco jiné preferují polostín.

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu výbornou dušenou mrkev:

Recepty k tomuto článku