Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polský chlodnik: Osvěžující polévka z červené řepy voní okurkami a koprem a díky vajíčkům skvěle zasytí
Zdroj: Toprecepty

Dát si v létě teplou polévku vás úplně neláká, ale chroupat salát pro vás také není úplně ono? A co takhle dát si chlodnik? Tato studená polská polévka z červené řepy báječně osvěží, takže vám zachutná i v těch největších vedrech.

Létu vládnou studené polévky

Studených polévek existuje celá řada. Obvykle se připravují v zemích, kde bývá v letních měsících poměrně horko a studená polévka přijde vhod jako dobrý zdroj tekutin, který navíc i zasytí.

Ve Španělsku si tak pochutnávají na rajčatovém gazpachu, v Bulharsku mají tarator, Francouzi si dávají nastudeno pórkovou polévku, jíž říkají vichyssoise, a když dorazí vedra do Polska, sázejí tu na polévku s názvem chlodnik.

Ten je dokonce považován za jednu z oblíbených polských polévek, známý je ovšem i v Litvě, v Lotyšsku a Bělorusku. Na rozdíl od u nás možná o trochu známějšího žurku je chlodnik specifický tím, že se zásadně podává nastudeno

Chlodnik - studená polévka

V Polsku je ostatně chlodnik synonymem pro jakoukoli studenou polévku. Chlodnik tak existuje v různých variantách. Často se dělá okurkový, který hodně připomíná právě tarator, může být ale i rajčatový nebo třeba ovocný.

Chlodniky se rovněž vyznačuj í tím, že jde často o polévky mléčné – respektive s přídavkem jogurtu, podmáslí, kefíru nebo pro jemnější chuť i tučné smetany

Chlodnik z Litvy

Při zmínce o chlodniku si ale v Polsku snad každý vybaví ten z červené řepy, který je ovšem znám pod názvem chlodnik litewski. Z této pobaltské země ostatně tato studená polévka původně pochází, obvykle se ale spojuje s Polskem a je vnímána jako typická polská specialita.

I do tohoto chlodniku se přidává okurka, hlavní ingrediencí v něm je ale zmiňovaná červená řepa, která jej přibližuje k ukrajinskému boršči.

Řepa pak chlodniku dodává zajímavou lehce nafialovělou nebo růžovou barvu, která je pro polévku typická. Kromě toho se přidávají i ředkvičky, jež v polévce krásně křupou, a o chuť a vůni se postará nakonec kopr

Červená řepa dodá barvu

Polévka se připravuje poměrně jednoduše: jen uvařením červené řepy ve vodě doměkka. Vznikne tak speciální vývar z řepy, jemuž polévka vděčí za svou zemitou a lehce nasládlou chuť, svěžest a lehkou nakyslost jí pak dodává kefír, podmáslí nebo případně kysaná smetana.

Pro polévku je rovněž typické, že se podává vždy ozdobená natvrdo vařeným vajíčkem. I litevský chlodnik může mít víc verzí, spousta rodin má nějakou svou specifickou, někteří dokonce přímo vaří podle litevské receptury, rozdíly jsou ale jen malé (např. takový, že se polévka ochutí místo česneku křenem).

Originální recept na chlodnik

Pokud máte studené polévky v oblibě a rádi byste vyzkoušeli nějakou speciální, je litevský chlodnik ten pravý. Nejvhodnější je na něj mladá řepa i s listy, klidně ale můžete použít jen samotné bulvy, které se běžně prodávají v obchodech po celý rok. A jak tedy na něj? 

Budete potřebovat: 2 řepy i s listy (cca 300 g řepy a 300 g listů, případně samotné neoloupané 700 g řepy), 500 ml vody nebo zeleninového vývaru, půl svazku kopru, půl svazku pažitky, 3 salátové okurky (cca 260 g), 5 ředkviček (asi 110 g), 1 stroužek česneku, 500 ml podmáslí, 250 ml bílého jogurtu, 2 lžíce citronové šťávy (použít lze i ocet), 1 zarovnanou lžičku soli a natvrdo vařená vejce na ozdobu.

  1. Obě řepy důkladně umyjte pod tekoucí vodou, pak odřízněte listy i se stonky a nakrájejte je na kousky. Pak je odložte stranou. Řepu oloupejte a rovněž nakrájejte na menší kousky a poté na plátky. 
  2. Do hrnce nalijte 500 ml vody nebo vývaru (použít lze zeleninový i masový). Přidejte červenou řepu a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu a vařte 10 minut. Po této době přidejte nakrájené řepné stonky a listy a polévku vařte dalších 5 minut.
  3. Pokud máte řepu bez listů, vařte jen samotné bulvy 15 minut nebo do změknutí. Pak řepný vývar nechte vychladit a po vychladnutí přidejte k řepě dvě lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy. 
  4. Okurky a ředkvičky omyjte a očistěte a okurky případně i oloupejte. Pak je nakrájejte na hodně drobné kostičky, případně nastrouhejte. V míse smíchejte okurky a ředkvičky a přidejte prolisovaný stroužek česneku. Zeleninu posypte lžičkou soli a znovu promíchejte. Odstavte na deset minut. Okurky mohou pustit trochu vody, tu si ale můžete nechat do polévky.
  5. Do vychlazeného vývaru z červené řepy pak přidejte okurky s ředkvičkami. Polévka může být ještě mírně teplá. Přidejte asi hrst nasekané pažitky a kopru. Místo pažitky můžete přidat i mladou jarní cibulku, případně najemno nasekané šalotky. Kromě toho můžete přidat i malou hrst nasekané petrželky. 
  6. Nakonec přilijte jogurt a podmáslí. Taková polévka je pak poměrně hustá. Místo jogurtu tak lze použít jen podmáslí, případně je můžete vyměnit za kefír nebo za lahodnější kysanou smetanu. Polévku promíchejte a podle potřeby ještě dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou a dejte vychladit do lednice. Polévka by měla být hodně studená. Říká se dokonce, že čím je studenější, tím je lepší. 
  7. Hotovou polévku na talíři ozdobte vejci vařenými natvrdo. Polévku lze podávat i s bramborami. V minulosti se dokonce servírovala s rybami nebo telecím masem. Hotovou polévku nakonec dozdobte petrželkou, koprem nebo pažitkou. 

Zdroje informací:
Tasteatlas.com: Chłodnik litewski
Aniagotuje.pl: Chłodnik litewski

Náš tip: Z okurky si můžete připravit i slavný řecký salát tzatziki, který se podobá další studené polévce, a sice taratoru

 

Recepty k tomuto článku