Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na domácí směs Uncle Ben's? Vynikající čalamádu z cuket, rajčat a paprik snadno připravíte i doma
Zdroj: Toprecepty

O prázdninách občas přijde vhod mít po ruce nějaký polotovar, s jehož pomocí urychlíte přípravu oběda či večeře. Výborným pomocníkem jsou zavařené zeleninové směsi, jako je Uncle Ben's. To domácí vám ale určitě zachutná víc než známé lahvičky z obchodů. 

Rychlovka nejen k rýži

Když se před lety poprvé objevily v českých obchodech omáčky Uncle Ben's, byl to velký hit a mnozí je s oblibou používají dodnes. Sterilované zeleninové směsi ve sklenici přijdou vhod, když potřebujete rychle něco uvařit a nemáte k dispozici čerstvou zeleninu nebo jen nemáte čas na vaření omáčky. Tu od Uncle Ben's totiž stačí jen ohřát a pak smíchat s masem, těstovinami nebo s rýží a máte oběd či večeři hotové.

Omáčky od strýčka Bena

Omáčky Uncle Ben's ostatně právě na rýži byly určené. Tato americká značka, jejíž historie sahá do 40. let minulého století, se totiž původně specializovala primárně na předvařenou rýží, k níž pak posléze začala vyrábět i speciální zeleninové omáčky a další již hotové rýžové pokrmy.

Dnes již produkty pod značkou Uncle Ben's neseženete, před pár lety totiž změnila svůj název na Ben's Original, neboť název s obrázkem černošského strýčka Bena byl kritizován jako rasistický. 

Nejslavnější je ta sladkokyselá

Nicméně, omáčky s typickou oranžovou etiketou se prodávají dodnes, a to dokonce v mnoha verzích. K těm nejpopulárnějším ovšem léta patří ta sladkokyselá neboli Sweet and Sour, která se na rýži báječně hodí a snadno s její pomocí můžete vykouzlit specialitu jako z nějaké asijské restaurace.

Omáčky nepatří k nejlevnějším – cena za čtyřsetgramovou sklenici se blíží 80 Kč, navíc u nás již nejsou tak běžně dostupné jako dříve. A tak se přímo nabízí si podobnou omáčku připravit domácí.

Domácí Uncle Ben's vás nejenže vyjde levněji, ale navíc víte, co jste do ní použili a můžete si být jisti, že neobsahuje žádné přídatné látky. A pokud máte na zahradě momentálně velkou úrodu rajčat, paprik a cuket, je tato omáčka dalším ideálním řešením, jak si zeleninu uchovat na zimu

Jak na domácí Uncle Ben's?

Omáčky Uncle Ben's jsou vlastně takové čalamády, do nichž upotřebíte různé druhy zeleniny. Nejčastěji jsou to právě rajčata, dále do nich můžete použít i cukety, kterých je zrovna dostatek, ale třeba i lilek nebo mrkev.

Jestliže vám chutnají ty lehce nasládlé s trochu asijským nádechem, můžete si jednu takovou připravit podle našeho receptu. Chutná totiž téměř stejně jako originál a možná dokonce ještě lépe. A jak tedy na ni? 

Budete potřebovat: 1 kg cukety, 1 kg čerstvých paprik, 500 g cibule, 1 velkou mrkev, 1 lžíci soli, 2 lžíce cukru, 6 lžic sójové omáčky, 6 lžic worcesterské omáčky, 250 ml oleje, 1 menší kečup pálivý a 1 větší kečup sladký. 

  1. Cibule oloupejte, papriky a mrkev očistěte. Cuketu, pokud je starší a velká, oloupejte a odstraňte vnitřní měkkou část se semeny. Čistou zeleninu zvažte.
  2. Cuketu nakrájejte na kostičky, papriky na nudličky a cibuli nadrobno. Mrkev nastrouhejte na struhadle.
  3. Zeleninu smíchejte se všemi ostatními surovinami a vzniklou směs pomalu vařte 25 minut.
  4. Směs přendejte do menších sklenic, dobře jim otřete hrdla a pevně uzavřete víčkem. Sterilujte alespoň 20 minut při 85 °C.

Náš tip: Při přípravě omáčky můžete postupovat i podle našeho video receptu

Zdroje infoormací: 
Uk.bensoriginal.com: About Ben’s Original™ Rice History
Wikipedia.org: Ben's Original

Recepty k tomuto článku