Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podle odbornice na výživu Margit Slimákové není důvod se bát sádlo využívat v kuchyni.
Zdroj: se souhlasem Margit Slimákové,Profimedia, koláž Topecepty

V posledních letech se sádlo vrací do popředí zájmu nejen kuchařů, ale i odborníků na výživu. Přestože bylo dříve považováno za nezdravou potravinu, novější výzkumy ukazují, že to nemusí být pravda. Podle specialistky na výživu Margit Slimákové, při správné konzumaci může sádlo nabídnout řadu zdravotních benefitů. Pro Toprecepty.cz odbornice vysvětlila, jak je to tedy se zdravím a tuky.

Dobré pro zdraví

Vepřové sádlo je živočišný tuk, který má ve skutečnosti několik pozitivních účinků na lidské zdraví. Potvrzuje to i PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

„Sádlo skutečně vedle nasycených mastných kyselin obsahuje dostatek mononenasycených, což jsou zdraví prospěšné tuky, jinak běžně obsažené v olivovém a avokádovém oleji,“ sdělila webu Toprecepty.cz známá odbornice. „K tomu má vysokou teplotní snášenlivost, tedy je vhodné na tepelné úpravy,“ dodala. 

V kuchyni je sádlo velmi univerzální. Nejčastěji se používá na vaření a pečení. Díky své schopnosti udržet stabilní teplotu je ideální pro smažení. Každý dobrý kuchař vám potvrdí, že třeba populární řízek je nejlepší, když je připraven na sádle. 

Sádlo je také skvělou přísadou do těsta na buchty a koláče, moučníky s ním jsou pak vláčnější.

Obrana proti nemocem

Podle studie z roku 2022 navíc vepřové sádlo pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi a podporuje hormonální rovnováhu. Je také bohaté na vitamin D, který je důležitý například pro správný růst kostí a zubů, ale i pro imunitu.

Dalším důležitým aspektem je vysoký kouřový bod sádla, což umožňuje smažení potravin za vyšších teplot bez připálení.

Přítomné esenciální mastné kyseliny, jako je kyselina olejová a linolová, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a mohou působit preventivně proti některým chronickým onemocněním, včetně cukrovky. Dokládá to i čtyři roky stará studie

Staré „pravdy“ neplatí

Ačkoliv sádlo obsahuje 99 % tuku, což může vypadat znepokojivě, při rozumné konzumaci může být hodnotným doplňkem zdravého jídelníčku. „Jeho dřívější kritika vycházela z tzv. protitukové hysterie, kdy se tuky a zejména ty živočišné, obviňovaly z poškozování cév a srdce, kdy se propagovala nízkotučná a nízkocholesterolová strava, jejichž jednoznačnou prospěšnost ale novější kvalitní studie nepotvrzují,“ popisuje pro Toprecepty.cz Margit Slimáková.

Pochopitelně, jde pořád o tuk a nesmí se to s ním přehánět. Ve vyváženém jídelníčku ale má sádlo své místo a použít se dá s výhodami také zevně. 

Uplatnění mimo kuchyni

Sádlo má odjakživa své místo v tradičním i moderním přírodním lékařství a kosmetice. Naše babičky ho používaly jako domácí lék při dýchacích potížích nebo na bolavé nohy, kdy postižené místo potíraly a obvazovaly.

V přírodní medicíně se sádlo podpůrně využívá také při hojení drobných popálenin, jizev a oparů.

Náš tip: Ze sádla můžete připravit skvělé koláčky, vyzkoušejte to podle našeho video receptu:

Zdroje informací:
ncbi.nlm.nih.gov: Effects of Omega-3-Rich Pork Lard on Serum Lipid Profile and Gut Microbiome in C57BL/6NJ Mice
sciencedirect.com: Cooking Oil Consumption Is Positively Associated with Risk of Type 2 Diabetes  

Recepty k tomuto článku