Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Občas se může stát, že se výlet trochu protáhne, a to až tak, že vám můžou dojít zásoby. V nouzi by byl člověk možná byl rád i za perníkovou chaloupku, ale samoobslužné bary jsou mnohem lepší. V jednom takovém si můžete dokonce dát i ty perníčky a žádná ježibaba vám v tom nezabrání.

Co jsou samoobslužné bary 

Místa s občerstvením (obvykle jakési boxy, budky či přístřešky) v lokalitách, kde byste nic takového nečekali. Například v lesích, ale třeba i u cyklostezek nebo někde na kraji vesnice. Každý "bar" má jinou nabídku. Můžete si tak nakoupit sušenky, perníčky, pivo, vodu, limonádu... Na některých místech si můžete pivo nebo limo sami natočit a v dalších se chladí plechovky či lahváče jen v potoce. 

Nejčastěji se těmto oázám pro turisty říká samoobslužné bary, můžete se ale setkat i s názvem osvěžovny nebo třeba pivní či limo budkyJak tyto "bary" fungují? Vyloženě na principu důvěry. Z nabídky zboží si vyberete, co chcete, a peníze necháte v kasičce nebo zaplatíte QR kódem. Nikdo to nehlídá a ani žádný číšník za vámi s účtenkou nepoběží.

Předpokládá se, že každý, kdo využije služeb baru, zaplatí. Samozřejmě se najdou i zákazníci, kteří odejdou bez placení. Naštěstí je ale spousta těch, kteří zaplatí mnohem více, což umožňuje barům existovat i přes případné ztráty.

Samoobslužný bar může být někdy na výletě takovou fata morganou. Hlavně tehdy, když zabloudíte a jste bez jídla či vám dojde voda. A kam se tedy vydat? Vybrali jsme pro vás několik nejzajímavějších samoobslužných občerstvovacích stanic.

Olomoucko: Lesní bar Ramzová

Tento lesní bar v Rychlebských horách byl u nás prvním barem tohoto typu. Nachází se nad obcí Horní Lipová a s myšlenkou něco takové vytvořit přišel místní revírník před 10 lety. Právě tento bar byl inspirací pro vznik podobných projektů.

Malebný dřevěný přístřešek s posezením je pro turisty k dispozici 24 hodin denně, nápoje se tu chladí v dřevěných žlabech s vodou z potoka, jsou tu plynové bomby na vaření, takže si můžete uvařit i kávu nebo čaj a na ohništi je zase možné si opéct buřta.

Kromě mnoha dalších pochutin tu navíc můžete ochutnat i místní specialitu Staroměstské máslové trubičky, které se vyrábějí v nedaleké obci Branná. Zaplatit lze do kasičky, na bankovní účet nebo pomocí QR kódu

Více na Lesnibar.cz.

Berounsko: Napajedlo pod Knihovem

Pokud byste se vydali na kole podél Berounky a pokračovali dál po cyklostezce na Zdice, následně na Žebrák a Točník, před Zdicemi trochu přibrzděte, najdete tu naprosto úžasné občerstvení určené hlavně pro cyklisty. Bar má formu okénka, respektive lednice, která je pro cestovatele přístupná každý den od 9 do 19 hodin až do podzimu.

Koupit si tu můžete různé druhy bio limonád, mošty, cidery, kombuchy, piva z řemeslných pivovarů či ledovou kávu ve skleněné lahvičce. Mají tu i speciální alko-zvonek, s jehož pomocí hlídají, zda si tu alkoholické nápoje nekupují nezletilí. Žíznivý turista by na něj měl zazvonit a provozovatelé baru pak přijdou a zkontrolují, zda mu už bylo 18 let. Platí se do kasičky. 

Více Facebook.com/Napajedlo-pod-Knihovem-1060451.

Jižní Morava: Ovčí terasy

Jedním ze zajímavých samoobslužných barů na jihu Moravy je i ten, který je součástí Farmy Ovčí terasy v malebné vinařské obci Němčičky u Břeclavi. Místní samoobslužná stodola je takovou záchranou pro ty, kteří sem dorazí v době, kdy je místní restaurace zavřená. Stodola je přístupná je od 11 do 18 hodin a občerstvit se tu můžete nealko nápojem, pivkem, kávou nebo zmrzlinou.

Stodola nabízí příjemné posezení s výhledem, odkud můžete pozorovat místní atrakci alpaky. Pro děti tu navíc mají pískoviště nebo trampolínu. Útratu pak zaplatíte buď do kasičky nebo pomocí QR kódu. A pokud by se vám tu zalíbilo, je možné si celou stodolu objednat pro narozeninovou nebo jinou oslavu.

Více na Beee.cz.

Mladoboleslavsko: Cimrmanův trafovýčep

Unikátním samoobslužným barem je i Cimrmanův trafovýčep v Otradovicích u Brandýsa nad Labem. Na fiktivního českého génia Járu Cimrmana tu odkazuje nápis „Na tomto místě dne 5. května v pravé poledne kolem roku 1913 český velikán, vědec a světoběžník Jára Cimrman slavnostně odhalil svůj trafovýčep, samoobslužné výčepní zařízení s unikátním způsobem napájení vysokým napětím..."

Načepovat si tu můžete malinovku, pivu i nealko pivo, v místním Cimrazáku zase najdete nanuky a v chladicí vitríně v sudu různé pochutiny, třeba Cimrškvarky. Placení je možné nejen hotovostí, ale i kartou nebo QR kódem

Více na Facebook.com/people/Cimrmanuv-trafovycep.

Jižní Čechy: Perníkomat

Pokud zatoužíte po perníčcích, nemusíte kvůli nim na pouť, ani čekat na Vánoce. Když se vydáte do jižních Čech, konkrétně do malé obce Samosoly u Pluhova Žďáru na Jindřichohradecku, překvapí vás přímo na návsi speciální Perníkomat, který u nás nikde jinde nenajdete.

Má podobu proutěného koše postaveného na podvozku z dětského kočárku a uvnitř najdete ručně malované perníčky, za něž zaplatíte do kasičky podle přiloženého ceníku. Košík stojí na návsi každý den od 11 hodin do setmění, a to nejen v létě. Pro nazdobené perníčky si sem můžete zajít i před Vánoci. 

Info na Instagram.com/pernikomat

Kde se ještě můžete občerstvit?

Středočeský kraj

Jižní Čechy

Západní Čechy

Severní Čechy

Východní Čechy

Vysočina

Jižní Morava

Severní Morava

Na fotografie samoobslužných barů se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Samooblužné bary: Občerstvení uprostřed lesů nebo luk nabízejí pivo, kávu, limonádu i něco dobrého na zub

Ukázat 9 fotografií

Náš tip: Chcete-li si přece jen raději nějakou svačinku na cesty pojistit, připravte si třeba tyto banánové muffiny podle našeho video receptu. 

 

Recepty k tomuto článku