Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z dovolené si přivážíme nejen zážitky, ale také různé dobroty, které u nás třeba nejsou. Co si přivézt z Chorvatska? Připomeňte si s námi chorvatské největší trháky i to, kolik za ně letos zaplatíte.

Proč tak milujeme Chorvatsko?

Na dovolené v Chorvatsku turisty přitahuje nejen průzračně čisté moře, ale i dobrá dostupnost autem nebo autobusem, kdy se po pár hodinách jízdy, pokud tedy neuvíznete v nějaké koloně, můžete slunit u Jaderského moře.  A možná nás tam táhne i trochu nostalgie z dob, kdy si dovolenou v Jugoslávii nemohl dopřát skoro každý. 

Velkým lákadlem je však i místní kuchyně, která se hodně podobá kuchyni dalších středomořských zemí a je založená hlavně na rybách a mořských plodech a také na spoustě zeleniny. Kromě toho jsou určitě produkty, kterou jsou pro Chorvatsko typické a turisté, kteří do Chorvatska jezdí pravidelně, se už na ně těší. A také si je pak vozí domů, aby měli nějakou vzpomínku na prosluněnou dovolenou a mohli si ji připomenout třeba během pošmourného podzimu.

Do auta i nápoje

K Jadranu se obvykle jezdí autem, čímž odpadá řešení problémů, že vás s něčím nepustí do letadla. Z Chorvatska si tak klidně můžete jako suvenýr dovézt třeba i víno, olivový olej nebo třeba i místní pivo (nejznámější je značka Karlovačko nebo Ožujsko).

Pokud si rádi dáte i štamprličku něčeho ostřejšího, můžete si koupit rovněž pálenku rakiji nebo místní specialitu – destilát travarica s výtažky z určitých bylin, nejčastěji máty, routy, šalvěje, rozmarýnu či levandule. A co se tedy dalšího vyplatí si nakoupit s sebou domů?

Pršut, paštiky a sýry

Asi nejznámější chorvatskou specialitou je pršut. Jde o speciální druh chorvatské sušené šunky, která má blízko k italské prosciuttu, francouzské šunce Jambon de Bayonne nebo španělskému jamón serranu. Pršut může být i uzený. Prodává se v celku, ale i nakrájený na plátky a zatavený, který vám vydrží bez problému celou cestu domů. Cena za kilogram se pohybuje od 30 do 40 €. 

V Chorvatsku jsou hodně populární také paštiky, hlavně od značky Gavrilovič. Nejlepší jsou ty játrové. Cena za stogramové balení je 1,55 € (39 Kč). Paštiky jsou tak dobré, že je pryč doba, kdy si je do země Češi vozili. Teď si je vozí naopak z Chorvatska domů. 

Pokud máte v autě nějaký chladicí box, určitě si kupte i místní sýry. Nejslavnější z nich je pažský sýr, který se vyrábí na ostrově Pag a jde o sýr ovčí. Výjimečnou chuť a aroma má díky kapkám mořské vody, které na trávu a byliny, jež spásají místní ovečky, přináší silný vítr, kterému se říká „bóra“. Cena tohoto sýra je trochu vyšší, cca 12 € za 250 g. Koupit si ale můžete o trochu levnější Domaći sir (např. značky President) – cena za 300 g je 5,29 € (133 Kč). Kromě ovčích jsou tu oblíbené i kozí sýry.

Ajvar a nakládaná zelenina směsi

Jednou z potravin, které se určitě vyplatí si z Chorvatska dovézt, je ajvar (sklenice 690 g/4,19 €/106 Kč). Tato zeleninová omáčka je oblíbená po celém Balkánském poloostrově a připravuje se převážně z pečených paprik. Využijete ji jako dokonalý dip k masu, ale i jako pomazánku na topinky. Koupíte jej ve sklenicích mnoha velikostí a k dostání je v pikantní i jemné variantě.

Ajvar se sice dá koupit i u nás, ale v Chorvatsku najdete více druhů a za příznivější ceny. Navíc, připravený z místní, na slunci vyzrálé zeleniny, nemá chybu!

V obchodech ostatně najdete i spoustu dalších druhů nakládané zeleniny. Doporučujeme si přivézt třeba místní červenou řepu (cikla) v sladkokyselém nálevu (660g sklenice za 2,49 €/63 Kč) nebo zeleninovou směs miješana salata (660 g za 3,09 €). Za ochutnávku stojí i zdejší kyselé okurky Krastavci (2,49 €/370 g), které jsou trochu jiné než ty naše a jejich předností je, že nejsou příliš kyselé. 

Olivový olej a olivy

Jednou z věcí, které byste si určitě neměli zapomenout přibalit do kufru na cestu zpět, je olivový olej. Ten tu mají ve vynikající kvalitě, ale je lepší jej koupit přímo od nějakého farmáře. To platí i o samotných olivách (masline), k těm je ovšem poměrně těžké se dostat, neboť Chorvati si je šetří pro sebe. Vše si můžete koupit i v obchodech, kvality těch domácích ale nedosahují. 

Olivy se prodávají stejně jako u nás v různých variantách (černé, zelené, s mnoha náplněmi (cena se pohybuje od 2,19 € do 4,79 €). V případě olivového oleje se dívejte po tom nejkvalitnějším extra virgin (v Chorvatsku se mu říká ekstra djevičansko maslinovo ulje). Jeho cena je od 13 do přibližně 28 € za litr. V obchodě tak nejlevnější litr oleje koupíte za cenu zhruba kolem 300 Kč, u soukromníka se můžete dostat i níže.

Lino a další dobroty

Pokud si potrpíte na sladké, určitě doporučujeme si koupit chorvatskou verzi Nutelly, pomazánku Lino, o níž by se dalo říct, že směle Nutellu překoná. Prodává se v několika velikostech a také ve verzi s kousky lískových oříšků, která je naprosto úžasná. Třistapadesátigramové balení stojí 3,69 € (93 Kč).

Chorvati mají produkty s lískovými oříšky obecně dobré, ostatně i samotné lískové oříšky pražené nebo normální. Vynikající jsou i oplatky s lískooříškovou náplní Napolitanke. Prodávají se i v dalších příchutích za 1,79 €

Med a fíková marmeláda

Vyhlášený je také chorvatský med. Ten je lepší nekupovat v obchodech, ale spíš se zeptat místních, kteří mívají své kontakty. Med je třeba specialitou např. ostrova Hvar, na ostrově Šćedro mají zase vyhlášený rozmarýnový med. Běžně v supermarketech koupíte 680g sklenici za 6,10 € (154 Kč).

Máte-li rádi fíky, můžete si dovézt i výbornou fíkovou marmeládu (poznáte ji podle nápisu Smokva). Je bez konzervantů a můžete si ji vybrat opět v různých verzích – samotnou fíkovou nebo s příchutí pomerančů. Sklenice značky Dida Boža o objemu 700 g stojí 5,71 €. Od stejné značky lze koupit další džemy, např. šípkový (240 g za 3,89 €). Čerstvé fíky pak doporučujeme koupit na místě a sníst je tam. Chutnají fantasticky a cena je velice příznivá. Obvykle s nimi chodí prodavači po plážích. Neváhejte a kupujte! 

Pokud byste se vydali do Chorvatska až na podzim, určitě se vyplatí ochutnat a třeba si i dovézt domů čerstvé mandarinky

Na fotografie dobrot z chorvatských obchodů se můžete podívat v naší fotogalerii. 

Náš tip: Jedním z klasických chorvatských jídel jsou i ćevapi z mletého masa. Jejich českou verzi čevapčiči si můžete udělat podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku