Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Specialistka na výživu Margit Slimáková se ohradila proti strašení lidí kvůli údajné nebezpečnosti některých olejů.
Zdroj: se souhlasem Margit Slimákové, Freepik, chandlervid85, koláž Toprecepty

Nebezpečnost některých olejů, převážně těch, které jsou vyráběny ze semen, se stala tématem mnoha debat na sociálních sítích. Jsou však skutečně třeba slunečnicový nebo řepkový olej ohrožením našeho zdraví? Toprecepty.cz se na reálnou situaci zeptaly odbornice na výživu Margit Slimákové.

Strašení rakovinou

V několika facebookových skupinách o výživě a zdravém životním stylu se objevily informace o tom, že oleje, které běžně používáme ke smažení, tedy třeba řepkový nebo slunečnicový, mohou poškodit náš organismus, a proto bychom se měli vyhnout jejich používání.

Na sociálních sítích dokonce koluje video, kde jistý MUDr. David Frej sděluje, že „oleje, vyráběné ze semen, tedy i slunečnicový či řepkový, jsou škodlivé, způsobily nárůst nemocí a srdečně-cévních epidemií, stále stoupající riziko rakoviny a také epidemii cukrovky“.

Odbornice se ohradila

Takto znepokojující informace se ovšem podle zjištění webu Toprecepty.cz nezakládají na pravdě. Jak říká PharmDr. Margit Slimáková, nejsou sice oleje ze semen nejzdravější, ale rozhodně nejsou takovou hrozbou, jak se někdo snaží tvrdit.

„Tyto vysoce průmyslově zpracované oleje skutečně snadno oxidují a mimo řepkového nesnáší až tak vysoké teploty, proto je na smažení a vlastně vůbec nedoporučuji,” říká specialistka na zdravotní prevenci a výživu. „Ale nesouhlasím se strašením poškození zdraví či epidemie, to je za mě už také nesmysl,” dodává rázně.

Na čem smažit

Sama Slimaková doporučuje primárně za studena lisovaný kokosový olej. „Mezi nezávislými odborníky je nerafinovaný kokosový olej řazen mezi nejzdravější oleje. Obsahuje převážně nasycené tuky středního řetězce, které se přímo dostávají do jater, kde jsou rychle rozkládány na energii – namísto toho, aby se ukládaly do zásoby,” vysvětluje odbornice. „Kokosový olej je dobře stravitelný a podle nových studií podporuje obranyschopnost a působí protizánětlivě,” dodává.

Nezapomínejme na máslo

Dobrou variantou je také máslo. „Obsahuje nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou velmi dobře stravitelné a příznivě ovlivňují střevní prostředí,” říká pro Toprecepty.cz Slimáková. „Jeho mnoholetá kritika pro vysoký obsah nasycených tuků je už přehodnocena a máslo je konečně i lékaři rehabilitováno, podobně jako byla v minulosti vejce, která se dnes běžně řadí k superpotravinám,” připomíná.

Máslo však obsahuje drobné množství cukrů a bílkovin, a proto se při vyšších teplotách, například při smažení, připaluje. Pokud se tomu chcete vyhnout, doporučuje expertka přepuštěné máslo, také známé jako ghí.

Náš tip: Pokud se oleje nebojíte, můžete si na něm podle našeho videoreceptu připravit chutné smažené cukety:

Recepty k tomuto článku