Řízky Friduš: Delikatesa vskutku rytířská oživí každé grilování. Maso je díky speciální marinádě krásně šťavnaté a křehké
13. 8. 2024 Vaření
Chystáte grilovačku a přemýšlíte, jak maso naložit? Tak zkuste třeba řízky Friduš. Maso je díky speciální marinádě báječně křehké a je jedno, zda tak uděláte vepřové nebo kuřecí. A pokud nemáte gril, můžete si klidně plátky masa upéct na pánvi nebo v troubě.
Maso na grilu vylepší marináda
Grilovací sezóna je v plném proudu a různé steaky jsou bezpochyby nejlepší variantou, co na grilu připravit. Pokud je naložíte do marinády na několik hodin (ideálně den před grilováním), zajistíte si tak mnohem lepší chuť, než kdybyste jen maso posypali kořením. Navíc naložením se maso zjemní, zkrátí se doba přípravy a maso bude mnohem šťavnatější. Marináda nejvíc prospěje tužšímu masu, ale hodí se klidně i na kuřecí stehenní řízky, které zase dochutí a ovoní.
Mohlo by vás zajímat
Specialita pojmenovaná po loupežníkovi
Marinád na maso existuje celá řada. Ty nejjednodušší mívají podobu olivového oleje smíchaného s bylinkami nebo nějakým kořením, s jejich přípravou si ale můžete trochu vyhrát a přidat další ingredience, třeba hořčici, kečup, worcester, rybí nebo sójovou omáčku. Právě sójová omáčka je součástí marinády na řízky Friduš.
Původ této masové speciality je neznámý, pravděpodobně jde o podobnou pochoutku, jako jsou třeba řízky Ondráš. Kdo byl ale onen Friduš, po němž jídlo dostalo jméno? Zajímavostí je, že opravdu existoval, žil na přelomu 13. a 14. století a celým jménem se jmenoval Friduš z Litnavy.
Tento šlechtic ze slezského rodu pánů z Litnavy byl údajně loupeživým rytířem a nejvíc je spojován s hradem Helfštýn, který prý založil. Navíc se proslavil jako účastník povstání moravských šlechticů proti králi Janu Lucemburskému roku 1312 a na hradě Helfštýn prý dodnes straší jeho duch.
Recept na steaky Friduš
Kdybyste ho tam ale náhodou potkali a zeptali se ho ne recept na marinádu, zřejmě byste nepochodili. I když určitě jako každý správný hradní pán rád hodoval, recept s největší pravděpodobností ve své době nevymyslel. Lze tak jen usuzovat, že jídlo dostalo svůj název zřejmě někde v restauraci v kraji, kde Friduš žil.
Marináda někomu zachutnala, pokusil se ji připravit doma a od té doby kolovala po domácnostech. Občas si někdo něco přidal, někdo ubral, ale v zásadě je téměř stejná a maso výborně dochutí. A jak tedy řízky Friduš uděláte?
Budete potřebovat: 6 řízků vepřových (nebo kuřecích), 1 lžičku soli, 1/4 lžičky pepře, 1 lžičku Solamylu, 1 lžičku worchesterské omáčky, 1 lžičku sójové omáčky, 2 stroužky prolisovaného česneku, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1 vejce, 2 lžíce kečupu a 2 lžíce oleje.
- Vejce prošlehejte vidličkou, přidejte sůl, pepř, solamyl, worcesterskou a sójovou omáčku, česnek, oba druhy papriky, kečup a olej. Vše prošlehejte dohladka, až vznikne marináda na maso.
- Řízky pak naklepejte a vložte do marinády. Zakryjte nechte v uzavřené nádobě odležet nejlépe přes noc do chladničky. Čím déle se bude maso marinovat, tím bude křehčí. Hotové řízky pak připravte na rozpáleném grilu nebo opečte na pánvi na oleji, a to z každé strany asi 3 minuty.
Náš tip: Trochu jinou marinádu na maso si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
8 potravin, které rozhodně nepatří do mrazáku: K ledu nepatří brambory ani některé sýry!
Pokud jste uvařili nebo nakoupili příliš mnoho… Číst více
Jak bezpečně zmrazit houby, aby neztratily na své plné chuti?
V sezóně bujného růstu hub jich z lesa často nosíme tolik, že přemýšlíme, co s nimi, jak je upravit. I kdybychom jich však nasbírali méně, je nutné… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma třešně. Jak je zpracovat a využít
Jak uchovat čerstvé třešně? Co udělat z třešní? Jak vypeckovat třešně? Jak se zbavit červů v třešních? (Jak odčervit třešně?) Jak naložit… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma višně. Jak je zpracovat a využít
Jak uchovat čerstvé višně? Co udělat z višní? Jak vypeckovat višně na marmeládu? Jak se zbavit červů ve višních? (Jak odčervit višně?) Jak… Číst více
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Ať už jste nakoupili větší množství za akční cenu… Číst více
Jak snadno a beze ztrát uchovat droždí. V lednici dlouho nevydrží
Droždí je nejlepší mít stále po ruce – pro případ, že bychom chtěli péct. Jenže někdy si ho koupíme „pro jistotu“ dopředu, ale nakonec se k pečení… Číst více
Česnek v octu, v lihu nebo v mrazáku? Nachystejte si jej rovnou na vaření!
Zadařilo se vám letos s úrodou česneku? Jeho… Číst více
Dejte to k ledu! Máslo, ořechy, sýry... Víte, co vše se dá zamrazit a jak to správně udělat?
Nakoupili jste si v obchodě několik balení másla… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Jak ohřívat knedlíky. Co s těmi zbylými? Jaké tradiční jídlo z nich můžeme připravit?
Co udělat s přebytkem knedlíků Pokud jsme knedlíků uvařili více, než hned spotřebujeme, jednoduše je zmrazíme. Po uvaření je nejprve nakrájíme na… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více