Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léto ještě nekončí a čekají nás opět tropické dny. Proto vám přinášíme reportáž z pražských koupališť, kde jsme mapovali jak nabídku občerstvení, tak i ceny a další parametry. A někde jsme se nestačili divit!

Kde se vykoupat v Praze

Pokud jste v horkých dnech nuceni zůstávat v Praze, nebo sem přijíždíte na výlet, pak asi často padne volba na koupaliště. Těch máme v metropoli dostatek a tak je z čeho vybírat.

Když už tam vyrazíme, málokdo odolá, aby si na místě nekoupil něco k jídlu či pití. Zmapovali jsme proto nabídku občerstvení na pěti pražských koupalištích a porovnali i ceny. Zašli jsme do Divoké Šárky, do Podolí, na Pražačku na Žižkově, na Stírku a na Petynku. Přečtěte si naši reportáž, ať víte, co je kde k mání i kolik si vzít s sebou peněz.

Koupaliště Divoká Šárka 

Koupaliště Divoká Šárka se nachází v údolí Divoká Šárka a od stejnojmenné tramvajové zastávky je pěšky asi 20 minut. Nabídka občerstvení je zde poměrně bohatá, což se týká i nápojů.

Typicky zde najdete párky v rohlíku, smažený sýr v housce, hamburger nebo klobásu. Ochutnali jsme zde klasiku v podobě langoše s tatarskou omáčkou a sýrem. Maďaři by asi moc šťastní nebyli. Langoš nám připadal tužší a tipujeme, že byl připraven ze zmraženého polotovaru, což je ale u většiny stánků u nás běžné. 

A ceny? Za langoš jsme dali 95 Kč, párek v rohlíku zde stojí 44 Kč, hranolky 70 Kč, smažák v housce 95 Kč. V nabídce jsou i utopenci (75 Kč), panini s šunkou a sýrem (95 Kč) nebo 3 bramboráčky za 70 Kč. Nealko nápoje stojí kolem 30 Kč v nejlevnější (mini) verzi. 

Na Petynce si dáte i salát 

Koupaliště Petynka na Praze 6 patří k oblíbeným pro svůj velký padesátimetrový bazén, jenž je navíc vyhřívaný, najdete zde taky travnaté pláže a stánky s občerstvením (celkem tři).

Tradiční nabídka občerstvení v podobě párku, hranolek nebo pizzy je tady obohacena např. o nachos se salsoukuřecí nugetky, kuskusový salát nebo BBQ beef burger. Ochutnali jsme smažený sýr v housce, který tu nabízejí i s hranolky, a byl moc dobrý. S limonádou dohromady vyšel na 174 Kč

Ceny ostatního občerstvení jsou následující: Za párek v rohlíku dáte 59 Kč, za hranolky 65 Kč, samotný smažák v housce vyjde na 119 Kč, kuřecí wrap na 139 Kč, BBQ beef burger mají za 169 Kč.

Pro děti se nabízí i Brumík za 29 Kč, pro milovníky sladkostí tatranka za 29 Kč. Palec nahoru dáváme za salát z čerstvého ovoce (115 Kč), kuskusový salát (125 Kč) nebo míchaný zeleninový salát (125 Kč).

Pražačka na Žižkově

Před pár lety rekonstruovaný areál láká v létě doslova davy, i když je poměrně malý. Asi i proto zde jsou tři místa s občerstvením a výběr je obrovský. Můžete si dát klasicky párek v rohlíku, hranolky, smažák, kuřecí stripsy, kuřecí křidélka, bramboráčky, pizzu, různé druhy nanuků, alko i nealko nápoje kávu.

Speciální stánek mají palačinky a točená zmrzlina. Jedna palačinka bez jakékoliv příchutě nebo náplně vás zde ale vyjde na 90 Kč, když ji budete chtít s nutellolu nebo marmeládou, připlatíte si 20 Kč. Točená zmrzlina zde vyjde na 50 Kč

Za hranolky zde dáte 89 Kč, párek v rohlíku vyjde na 49 Kč, smažák s hranolky stojí 169 Kč, smažák v housce pořídíte za 129 Kč a tři bramboráčky za 89 Kč

Vyšší ceny nepřekvapily jen nás. „Palačinka za kilo? Tak to ani náhodou!“ vyjádřil se ve frontě před námi rezolutně ke své dceři asi padesátiletý návštěvník koupaliště. Dítku pak pořídil klasický párek v rohlíku. U vedlejšího stánku s palačinkami bylo prázdno, frontu jsme tam během několika našich návštěv nezažili ani jednou. 

Ani my jsme do palačinek nešli, ale otestovali jsme zde párek v rohlíku, hranolky i točenou Kofolu (viz galerie). Vše bylo chuťově dobré, ale je na zvážení, zda se to za tu cenu vyplatí. 

Koupaliště Stírka překvapí vodou zdarma 

Koupaliště Stírka na Praze 8 patří také mezi oblíbené. Jsou zde velké travnaté plochy, téměř 50metrový bazén a dětský oválný bazén s vodním hřibem a skluzavkou. K občerstvení slouží několik stánků a nabídka jídel i nápojů je značná. 

Můžete si dát třeba klasicky langoš, párek v rohlíku, řízek, panini či smažák, ale v nabídce mají i tzv. Gratini (gratinované brambory) s brokolicí a sýrem (1 ks za 40 Kč), ledovou tříšť (95 Kč) či frappé. Překvapila nás nabídka kelímku s ledem (20 Kč) a příboru bez jídla (10 Kč). 

Příjemná je i možnost pitné vody zdarma. Mezi velkým bazénem a dětským bazénkem najdete dvě pítka, vodu si zde můžete i načepovat do vlastní lahve. 

A ceny? Hranolky koupíte za 50 Kč, langoš (ze zmraženého polotovaru) za 100 Kč, 3 kusy bramboráčků za 100 Kč. 

Tradiční plavečák v Podolí 

Asi nejznámější plavecký areál v Podolí má už něco za sebou a na místě je to znát, údržbu by zasluhovaly skoro veškeré části areálu. Ale zaplavete si tady dobře, protože venku jsou dva bazény, 30 m a 50 m a i když je nával, vždycky se najde na plavání místo.

Co se týká nabídky občerstvení, ta bývá větší, což si pamatujeme z předchozích let, ale v den naší návštěvy v červenci byly k dispozici jen pizza a zmrzliny

Ochutnali jsme tedy pizzu, 500 g za 230 Kč, pizza byla sice z polotovaru, ale měkká, a příjemně nás překvapilo hodně sýra, dohromady s nealko pivem z plechu stálo vše 290 Kč. 

Závěrem se dá říct, že nabídka občerstvení ve všech námi navštívených koupalištích je velká, ale převažují smažená jídla a polotovary. Kladně hodnotíme saláty na Petynce a pitnou vodu zdarma na Stírce. Jinak jsou ceny občerstvení všude dost vysoké a když se k tomu připočte vstupné, tak se asi vyplatí vzít si příště svačinu (nebo hypotéku).

Na nabídku i ceny se podívejte do naší obsáhlé fotogalerie:

Fotogalerie - Ceny občerstvení na koupalištích v Praze: Na Žižkově dáte 89 Kč za hranolky a 90 Kč za palačinku s cukrem, Petynka vychází lépe

Ukázat 27 fotografií

 

Témata

Recepty k tomuto článku