Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vynikající cuketové langoše bez kynutí: Cuketu v nich ani nepoznáte a těsto s její pomocí příjemně odlehčíte
Zdroj: Toprecepty

Dostali jste chuť na tradiční letní koupališťní dobrotu, a sice langoše? Jednoduše si je můžete připravit i doma. Pokud zrovna přemýšlíte, kam využít přebytek cuket, můžete je přidat rovnou do langošového těsta. A jestliže vaše děti odmítají zeleninu, aspoň jim ji vnutíte takto nenápadně.

Kam s cuketami?

Pokud pěstujete na zahradě cukety a daří se vám, pravděpodobně se tuto zeleninu snažíte propašovat do všeho. I když mají cukety talent dorůstat do obřích rozměrů, lze jim aspoň jedno přičíst k dobru, a to jejich univerzálnost.

Tuto zeleninu lze naštěstí použít do spousty pokrmů, od různých omáček, polévek, čatní, čalamád, zeleninových směsí, polévek, až po sladké koláče. Oživit jimi můžete i různé druhy slaného pečiva, hodí se třeba i do bramboráku, různých placiček, palačinek nebo halušek

Cuketami lze zkrátka nastavit různé druhy těst, třeba i to na jednu z nejslavnějších maďarských specialit – langoše. Tyto i u nás populární placky se připravují z kynutého těsta a pak se smaží na silné vrstvě oleje, což z nich dělá poměrně tučnou a kalorickou pochoutku, která nám v horku nemusí udělat úplně nejlépe. Pokud ale máte na langoše chuť, můžete si je udělat aspoň trochu dietnější tak, že do těsta vmícháte trochu nastrouhané cukety

Těsto na langoše zvláční jogurt

Tato letní zelenina obsahuje poměrně hodně vody, je lehká, dietní a hlavně chuťově neutrální, což z ní dělá ingredienci, kterou lze přidat do jakéhokoliv těsta, aniž by nějak změnila jeho výslednou chuť.

Když do těsta navíc ještě přidáte jogurt nebo nějaký jiný kysaný mléčný výrobek, můžete si na langoších pochutnávat takřka bez výčitek. Takové langoše jsou navíc díky cuketě a jogurtu i krásně vláčné, nadýchané a křupavé.

Jejich předností je i to, že si je můžete vychutnat nejen naslano, ale i nasladko. Podávat je tak můžete tak, jak jsme zvyklí u nás s kečupem nebo s tatarkou, sýrem a česnekem, jako Maďaři s kysanou smetanou a strouhaným sýrem nebo i s kysanou smetanou a povidly či třeba se skořicovým cukrem. 

Recept na cuketové langoše

Jestliže zrovna hledáte nějaký netradiční recept, do něhož byste mohli upotřebit aspoň trochu z velké cuketové úrody, jsou langoše výbornou volbou. A jak je připravíte? 

Budete potřebovat: 150 g mladé cukety, 150 g smetanového jogurtu, 200 g hladké mouky, 15 g droždí, 1/4 lžičky jedlé sody, 80 vlažného mléka, 1 špetku cukru, sůl, olej na smažení. Na zdobení: kečup, kysanou smetanu, tatarku, strouhaný sýr, česnekovou vodu (na 1 dl vody dejte 1 lžičku soli a 3 prolisované stroužky česneku), švestková povidla nebo nutellu. 

  1. Nejdříve nastrouhejte omytou cuketu najemno i se slupkou. Lehce ji posolte a dejte do cedníku vykapat. Poté ji ještě vymačkejte. 
  2. Do mléka nasypejte cukr, přidejte droždí a nechte vzejít kvásek. V misce smíchejte mouku, sůl, jogurt, sodu a cuketu. Přidejte kvásek a vymíchejte těsto. Pokud by bylo těsto příliš husté, přidejte ještě vlažné mléko. 
  3. Těsto není nutné nechávat kynout. Ihned na vál odeberte vždy lžící kousek těsta a z něj vytvarujte kulatou placičku. (Lze tvarovat i kynuté). Těsto podsypávejte moukou.
  4. Hotové langoše hned vkládejte do vyšší vrstvy horkého oleje a smažte z obou stran dozlatova. Těsto by se mělo začít okamžitě nafukovat. Hotové langoše dejte okapat na papírovou utěrku a podávejte s kysanou smetanou, sýrem, kečupem nebo nasladko, jak je máte rádi. 

Náš tip: Klasické langoše z jogurtového těsta bez droždí snadno připravíte podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku