Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Teploty atakující a mnohdy i překračující třicetistupňovou hranici lákají k návštěvě koupališť i dalších vodních ploch. K těm neoblíbenějším patří bezpochyby i Máchovo jezero, kam se Toprecepty.cz vydaly také. Ne však se vykoupat, ale zjistit, kde se tady dá dobře najíst, navíc za dobrou cenu. Hledat jsme nemuseli dlouho.

Skvělé vyžití

Oblíbený „Mácháč“ je cílem výletů mnoha obyvatel Středočeského i Libereckého kraje, ale když se na parkovišti podíváte na poznávací značky aut, prim zde hrají Pražáci. Není divu, jezero je od hlavního města vzdáleno zhruba hodinu cesty autem, což při dobré dopravní situaci není žádný problém.

Navíc si zde skutečně užijete zábavy, co hrdlo ráčí. Tobogány, skluzavky, paddleboardy, lodičky, nebo výlety parníkem, to vše a daleko víc na Máchově jezeře nabízí. V době, kdy jsme rekreační oblast navštívili my, si šlapadlo užíval i v současnosti nejslavnější český MMA zápasník Jiří Procházka s přáteli.

Hledání nejlepšího stánku

Nejen vodní radovánky jsou ovšem tím, co vás může k „Mácháči nalákat“. Důležitou součástí je totiž i nabídka občerstvení, které nabízí místní restaurace, bistra nebo stánky. A že jich je opravdu požehnaně. 

Toprecepty.cz ovšem primárně hledaly slušnou kvalitu, kombinovanou s dobrou cenou, přeci jen, počítali jsme s tím, že k vodě často bereme celou rodinu a nechceme za jedno odpoledne utratit víc, než si můžeme dovolit. Přitom však našim ratolestem dokážeme odepřít jen málo.

Cesta za nejzajímavějším občerstvením mohla skončit záhy poté, co jsme opustili parkoviště a procházeli kolem Café Saturnin. Nejen, že zde bylo plno, ale také reklamní cedule lákaly na langoše, párky v rohlíku, hranolky, zmrzlinu a další klasiky, které u vody hledáte nejčastěji. 

Přesto jsme se prošli až k přístavišti výletních lodí a cestou sledovali, jakými lákadly nás osloví další provozovatelé místních stánků. Nic lepšího, než nabízela první „osvěžovna“, jsme ovšem nezaznamenali, navíc, někteří stánkaři u jídel ani neuváděli ceny, proto jsme se rozhodli při zpáteční cestě vyzkoušet Saturnina.

Pochvala obsluze

A udělali jsme určitě dobře. Příjemné posezení pod střechou i mimo ni, čisté stoly, u kterých se nachází lavice, na které se vejdou bez problémů tři dospělé osoby, široká nabídka jídla i pití. Pochopitelně bez obsluhy, ale s tím se v takovémto druhu podniku víceméně počítá.

Po výběru jsme se tedy odebrali k okénku, kde nás uvítala velmi příjemná paní, rozdávající úsměvy na všechny strany. Vzhledem k tomu, že se nezastavila, bylo kolem třiceti stupňů a každou objednávku jídla musela nosit do nedaleko přistaveného přívěsu, kde se pak jídlo připravovalo, bylo s podivem, že dokáže mít tak dobrou náladu.

Klasický výběr, skvěle připravený

Při výběru jsme šli po klasice - langoš za 99 Kč, klobása za 99 Kč, párek v rohlíku za 42 korun. K tomu domácí malinová limonáda, 4 dcl za 69 Kč. Obdrželi jsme lístek a čekali u stolu, až pán z přívěsu zavolá naše číslo s objednávkou. Protože jsme však chtěli vědět, jak se zdejší langoš připravuje, počkali jsme si přímo u výdeje a rovnou se sympaťákem, který pokrmy připravuje, prohodili pár slov.

Nejen, že jsme se tak přesvědčili, že langoš je skutečně domácí a nejedná se o zmraženou placku vyndanou z igelitového pytlíku a hozenou do friťáku, ale také se dozvěděli pár zajímavých věcí. Například to, že hranolky za 59 korun nemá cenu prodávat za 120 Kč, jak to dělají obchodníci třeba na koupališti Lhota, nedaleko Prahy, protože by si je zde, na Macháči, nikdo nedal.

Stejně tak jsme se od místních dozvěděli, že Saturnin de facto určuje ceny pro všechny stánky na této straně Máchova jezera, protože tento stánek je první. Takže každý, kdo si ho všimne, tak nakoupí hned, anebo po cestě zpět, jako my. 

Překvapení u langoše

Hlavně, tady se ono čekání i vyplatí. Je pravda, že klobása nepatří k těm nejlepším a na blízkém hradu Houska nabízí za 105 korun o trochu lepší, ale co se týká ostatních věcí z naší objednávky, nelze říct slovo proti.

Obzvlášť langoš za necelou stovku je skutečně skvělý. Jak domácí těsto, perfektně usmažené, tak česneková pasta se solí, hromada sýra a hlavně, chuťově výborný kečup, ne kyselá nejlevnější varianta, na níž jsme zvyklí z různých „okének“, to vše musíme pochválit. Stejně tak párek v rohlíku, který se v pečivu neschovává, ale je pořádně vidět, protože jde o kus masa. 

Na zapití máte možnost zvolit půllitr Kozla za 49 Kč, kdo třeba řídí a nechce proto pivo, domácí limonáda je také skvělou variantou. Za necelých 70 Kč dostanete sice sirup se sodovkou a čerstvým ovocem, ale rozhodně se tady na kvalitě nešetří. Pro dámy je připravena třeba ledová káva za 89 Kč, jejíž varianta se zmrzlinou slaný karamel a pořádnou porcí šlehačky, kterou jsme ochutnali, rozhodně potěší.

Stojí za vyzkoušení

Pokud se tedy budete rozhodovat, zda v těchto vedrech zamířit k vodě, Máchovo jezero je ideální volbou. Není zde hlava na hlavě, užijete si spoustu zábavy a nebudete odjíždět ani s pocitem, že jste museli prožít další nepovedené představení ze strany stánků z rychlým občerstvením. Minimálně ten přímo u parkoviště směrem z obce Doksy, s trochu nevšedním názvem Café Saturnin, vás rozhodně potěší.

Jak to ve stánku u Máchova jezera vypadá, i co nabízí za občerstvení blízký hrad Houska, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Máchovo jezero - občerstvení

Ukázat 15 fotografií

Náš tip: Připravte si i doma skvělé langoše podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku