Drožďová pomazánka jako od babičky: Chuť zvýrazní hořčice, do luxusní podoby ji vyladí trochu šunky a hotová je za pár minut
21. 8. 2024 Vaření
Drožďová pomazánka patří mezi ty pokrmy, které připomínají dětství. Je pravda, že ji buď milujeme, nebo se jí zdaleka vyhýbáme. Pokud patříte mezi ty první, připravte si ji podle našeho receptu.
Co se dává do kvasnicové pomazánky
Čerstvé droždí neboli kvasnice nepatří jen do buchet a koláčů, výborné je i samo o sobě. Využít je můžeme v drožďové polévce, ale také v pomazánce. Když se řekne drožďová pomazánka, také si vybavíte dobrotu ze školky nebo dokonce od babičky, namazanou na rohlíku či vece?
Ať už si přichystáme drožďovou pomazánku ke snídani nebo ke svačině, pochutnáme si a zároveň také uděláme něco dobrého pro zdraví, a to nejen proto, že je tato potravina bohatá na vitamíny skupiny B.
Drožďovou pomazánku můžeme připravit jen z cibulky, droždí, tuku, vejce, soli a kmínu, ale můžeme ji také vyladit do luxusní podoby. K vylepšení chuti přispěje uzenina, jako je třeba slanina, ale také šunkový salám a šunka. Chuť můžeme zvýraznit hořčicí.
Mohlo by vás zajímat
Jak se dělá pomazánka z droždí
Na drožďovou pomazánka si připravte: kousek másla, 3 balíčky droždí, 3 vejce, 1 cibuli, kousek šunkového salámu nebo šunky, trochu mléka, lžičku hořčice, sůl a pepř.
Jak na to? Na másle orestujte cibuli do zpěnění, přidejte droždí a za stálého míchání ho nechte rozpustit. Salám nakrájejte najemno. Až se droždí rozpustí přidejte nakrájený salám.
V hrnečku rozmíchejte mléko, vejce, hořčici, sůl, pepř, nalijte na droždí a míchejte do zhoustnutí. Vychladlou pomazánku namažte na pečivo.
Svačina je často opomíjené a porůznu odsouvané jídlo. Přitom má v sobě potenciál, který je třeba využít – může nám dodat nejen rychlou energii, se kterou vydržíme do hlavního jídla, ale také vitaminy…

Jak dlouho vydrží drožďová pomazánka
Na drožďové pomazánce je nejlepší si pochutnat hned. Pokud si ji namažeme na čerstvě upečený chléb, nebudeme ho ani stíhat krájet. Když nám ale drožďová pomazánka zbude, můžeme ji v dobře uzavřené nádobě uchovat v chladu zhruba 3-4 dny. Vždy skvěle chutná i ladí oku posypaná nasekanou pažitkou.
Náš tip: Připravte si babiččinu drožďovou pomazánku podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k zabijačkám: Poradíme základy, které potřebujete vědět a nemáte se koho zeptat
Připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky, abyste si věděli rady, pokud se rozhodnete zabijačku realizovat vlastními silami doma, z vámi… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma koblihy: Jak je naplnit marmeládou a jak je smažit
Masopustní koblihy Uvnitř mají koblihy trošku chutné marmelády a jsou obalené ve směsi práškového a vanilkového cukru. Nejlepší jsou čerstvé, co… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
7 receptů na ty nejlepší koblihy. Jak je správně vykrajovat, plnit a smažit
Oblíbené recepty z našeho receptáře Koblihy připravujeme z jemného kynutého těsta a smažíme je na tuku. Při jejich smažení, stejně jako u Božích… Číst více
Jak dostat masopust do vašeho obýváku? Připravte si tradiční zabijačkový sulc!
Masopustní období pomalinku, pomalu vrcholí.… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?
Podle lidových tradic Masopustní úterý zakončuje… Číst více
Boží milosti se připravují při svátečních příležitostech. Jak je usmažit podle receptů našich babiček?
Tradiční pečivo od našich babiček Boží milosti nepatří mezi druhy pečiva, které by se připravovalo často. Možná jsme měli občas příležitost ochutnat… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více