Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drožďová pomazánka jako od babičky: Chuť zvýrazní hořčice, do luxusní podoby ji vyladí trochu šunky a hotová je za pár minut
Zdroj: Toprecepty

Drožďová pomazánka patří mezi ty pokrmy, které připomínají dětství. Je pravda, že ji buď milujeme, nebo se jí zdaleka vyhýbáme. Pokud patříte mezi ty první, připravte si ji podle našeho receptu.

Co se dává do kvasnicové pomazánky

Čerstvé droždí neboli kvasnice nepatří jen do buchet a koláčů, výborné je i samo o sobě. Využít je můžeme v drožďové polévce, ale také v pomazánce. Když se řekne drožďová pomazánka, také si vybavíte dobrotu ze školky nebo dokonce od babičky, namazanou na rohlíku či vece?

Ať už si přichystáme drožďovou pomazánku ke snídani nebo ke svačině, pochutnáme si a zároveň také uděláme něco dobrého pro zdraví, a to nejen proto, že je tato potravina bohatá na vitamíny skupiny B. 

Drožďovou pomazánku můžeme připravit jen z cibulky, droždí, tuku, vejce, soli a kmínu, ale můžeme ji také vyladit do luxusní podoby. K vylepšení chuti přispěje uzenina, jako je třeba slanina, ale také šunkový salám a šunka. Chuť můžeme zvýraznit hořčicí.

Na drožďovou pomazánka si připravte: kousek másla, 3 balíčky droždí, 3 vejce, 1 cibuli, kousek šunkového salámu nebo šunky, trochu mléka, lžičku hořčice, sůl a pepř.

Jak na to? Na másle orestujte cibuli do zpěnění, přidejte droždí a za stálého míchání ho nechte rozpustit. Salám nakrájejte najemno. Až se droždí rozpustí přidejte nakrájený salám.

V hrnečku rozmíchejte mléko, vejce, hořčici, sůl, pepř, nalijte na droždí a míchejte do zhoustnutí. Vychladlou pomazánku namažte na pečivo.

Svačina

Svačina je často opomíjené a porůznu odsouvané jídlo. Přitom má v sobě potenciál, který je třeba využít – může nám dodat nejen rychlou energii, se kterou vydržíme do hlavního jídla, ale také vitaminy…

Jak dlouho vydrží drožďová pomazánka

Na drožďové pomazánce je nejlepší si pochutnat hned. Pokud si ji namažeme na čerstvě upečený chléb, nebudeme ho ani stíhat krájet. Když nám ale drožďová pomazánka zbude, můžeme ji v dobře uzavřené nádobě uchovat v chladu zhruba 3-4 dny. Vždy skvěle chutná i ladí oku posypaná nasekanou pažitkou.

Náš tip: Připravte si babiččinu drožďovou pomazánku podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku