Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krásná francouzská herečka byla sexy symbolem poloviny 20. století. V necelých čtyřiceti letech Brigitte Bardotová sekla s herectvím, začala se věnovat ochraně zvířat a stala se vegetariánkou.

Slavná BB...

Brigitte Bardotová má nakročeno k oslavě 90. narozenin. Slavná BB se narodila 28. září 1934 a její život na jedné straně zdobí ocenění, na druhé ho provázejí skandály. Čtyřikrát vdaná herečka nebyla zrovna vzornou matkou jediného, dnes už čtyřiašedesátiletého syna Nicolase-Jacquese Charriera. Vychoval ho otec Jacques Charrier spolu se svou rodinu a Brigitte s ním i jeho dětmi má dodnes vlažné vztahy.

Vřelé city však BB chová k zvířatům. Vášnivá ekologická aktivistka začala počátkem 70. let minulého století bojovat za práva zvířat (jednu dobu měla doma 3 psy a 13 koček) a stala se vegetariánkou.

Oběd je zbytečný...

Pravda, do toho proklamovaného ekologického způsobu života nějak nezapadá její celoživotní láska k cigaretám. A překvapivě si občas pochutná na rybách. Jen se nesmějí lovit v blízkosti jejího domu.

Brigitte Bardotová v době, kdy byla na vrcholu popularity, sice ráda jedla, ale ne v úplně správný čas. Obědy považovala za ztrátu času, v poledne jí stačilo ovoce nebo kousek čokolády.

Dopřála si klidně i víno, zejména červené, a byla tak klasickou představitelkou tzv. francouzského paradoxu - tedy, že i přes své jídelní zvyklosti byla vždy štíhlá. Traduje se, že za tím byl resveratrol, známý antioxidant, obsažený jak ve víně, tak v čokoládě, ale kdo ví...

Večer Brigitte neodbývala a dopřávala si bohatou večeři. A také nikdy neholdovala pohybu a necvičila.

...a maso není zdravé

K boji proti konzumaci masa ji kolem čtyřicítky přivedla nejen láska k zvířatům. Často hovoří o tom, jak její matka zemřela na rakovinu tlustého střeva. „Moje matka Anne-Marie ráda a hodně jedla maso a zemřela na rakovinu tlustého střeva,“ prohlásila Brigitte Bardot.

Hvězda neustále upozorňuje na „globální mafií masného průmyslu“, která se podle ní „se vší silou staví proti doporučením lékařů“

Má ráda quiche a tabbouleh 

Ikona francouzské kinematografie říká: „Nechodím k žádnému doktorovi, jsem zdravá jako Pont Neuf (nejstarší most v Paříži - pozn. aut) a přes 40 let nejím maso. Jím vejce, sýr a dokonce i sardinky. Maso v lidské potravě absolutně není nutné,“ má v otázkách výživy jasno Brigitte Bardotová.

Neodmítne ovšem různé cibulové koláče, sýrové quiche, miluje zeleninové ratatouille, pizzy se zeleninovou a sýrovou oblohou. Často mluví o tom, jak si vždycky u babičky pochutnávala na orientálním salátu tabbouleh z , který si nechávala upravovat po svém. Místo tradičního bulguru se pro BB připravoval s kuskusem a muselo v něm být hodně citronové kůry

Ostatně, tento zdravý a lehký salát stále patří mezi její oblíbená jídla. 

Brigitte Bardotová je i svém věku stále šik dáma (podívejte se do naší galerie níže) a je samozřejmě otázka, jestli je to zásluhou jejího odmítání masa, obliby salátů, anebo prostě jde o dobré geny.

To už asi nezjistíme, ale sexy dámu si můžeme připomenout ve fotografiích z doby její nejslavnější éry. 

Fotogalerie - Tajemství dokonalé postavy Brigitte Bardotové: Slavná herečka odmítá maso a k obědu jí stačí kousek ovoce

Ukázat 7 fotografií

A pokud vás Bridgett svou postavou inspirovala, připravte si třeba salát, který rovněž nectí původní originální recept na tabouleh, ale protože je z kuskusu, herečce by asi vyhovoval: 

Zdroje informací:

closermag.fr: Brigitte Bardot accuse la viande d'avoir tué sa mère
parismatch.com: "La viande n'est pas nécessaire à l'alimentation" - Brigitte Bardot salue l'OMS
spajzgirl.wordpress.com: Brigitte Bardot and Catherine Deneuve in the kitchen

Recepty k tomuto článku