Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky sice patří k nejjednodušším jídlům na přípravu vůbec, to nám ale rozhodně nemusí bránit v tom zajít se na ně do restaurace. Po Praze je dokonce spoustu podniků, které se přímo na palačinky zaměřují. My jsme otestovali tři z nich. A jak nám chutnalo?

Palačinky klidně jako hlavní jídlo

Palačinky patří k nejoblíbenějším dětským jídlům a i mnozí dospělí si na nich rádi pochutnají. Sladké jsou dokonalou snídani nebo svačinou, slané se zase hodí jako lehký oběd nebo večeře.

U nás se dřív jedly obvykle potřené marmeládou a srolované do ruličky, postupně se k nám dostaly i francouzské crêpes a galettes a francouzská kuchyně nám ukázala, že se palačinky dají jíst i jinak – třeba naslano, složené do čtverečku a s vajíčkem uprostřed nebo poskládané do trojúhelníčku a třeba jen pocukrované a pokapané citronovou šťávou

Nejlepší palačinkárny v Praze

Palačinky se zkrátka dají připravit na mnoho způsobů, čehož využívají mnohé restaurace a kavárny zaměřené přímo na palačinky. Tenoučké placičky totiž mohou mít tolik variant, že bez problému zvládnou roli hlavní hvězdy jídelního lístku. Není divu, že nejen v Praze, ale i dalších městech České republiky najdete spoustu podniků, v nichž vám naservírují pouze palačinky

I když by se mohlo zdát, že udělat dokonalou palačinku není žádná věda, průzkum v různých podnicích nás přesvědčil, že to nemusí být úplně pravda, a i na palačinkách se dá ledacos pokazit. Je ale pravda, že největší rozdíly jsme zaznamenali hlavně v množství náplně. Kam se tedy můžete v Praze na palačinky vydat a kde mají nejlepší?

Creperie Mirakulum

První palačinkárna, kterou naše reportérka Nikola navštívila, se nachází na náměstí Jiřího z Poděbrad. Místní kavárna Mirakulum se pyšní opravdu rozsáhlou nabídkou sladkých i slaných palačinek, přičemž v nabídce mají i bezlepkové. Naše redaktorka si vybrala palačinku Kinder Bueno, ale rovnou přidala varování: „Z množství čokolády mohou být výčitky, protože palačinka je opravdu poctivě naplněná.“

Náplně ze sladké tyčinky je v ní opravdu hodně, což ale mnozí ocení, navíc v palačince krásně křupe. Palačinka sama je pak měkoučká, čerstvě připravená. Elišce se poměrně líbilo i prostředí kavárny, jen jej označila za trochu ponuré a strohé. Ceny tu mají vzhledem k množství náplně poměrně příznivé, objednaná palačinka stála 170 Kč

Creperie U Slepé kočičky

Druhým místem, kam naše redaktorka zamířila, byla Creperie U Slepé kočičky v Praze 7. Tato restaurace je jedním z nejvyhlášenějších podniků specializujích se na palačinky v Praze. Však je také z čeho na jídelním lístku vybírat, kromě palačinek navíc na menu najdete i saláty nebo různé masové pokrmy. Palačinky tu mají typické francouzské – tedy sladké crêpes a slané galettes.

Eliška pro změnu zvolila něco lehčího, a sice palačinku a jahodami, mascarpone a pistáciemi. „Těsto bylo opravdu tenoučké, ale palačinka byla lehce gumovější, myslím, že už předpřipravená,“ zhodnotila naše redaktorka. Ocenila ale příchuť, kombinaci chutí a kvalitní suroviny. Většina palačinek tu stojí kolem 200 Kč, Nikola za tu svou zaplatila 179 Kč.

Palačinkárna

Z Holešovic se Nikola vrátila zpět na Vinohrady, konkrétně do bistra Palačinka, rovněž u náměstí Jiřího z Poděbrad ve Slavíkově ulici. I zde vám možná díky rozsáhlému jídelnímu lístku bude déle trvat, než si vyberete, a i tady mají palačinky sladké a slané. Navíc vám je udělají také bezlepkové a bezlaktózové z pohankové mouky nebo veganské bez lepku a laktózy.

Naše reportérka si nyní vybrala slanou parmazánovou palačinku a nelitovala. Palačinka byla naplněná červeným pestem a variací salátů. „Palačinka byla opravdu tenká a hezky se krájela, takže byla i dost vláčná,“ zhodnotila ji Nikola. Jen ji zklamalo, že byla ze všech testovaných palačinek nejmenší a nejméně naplněná, navzdory tomu ale byla nejdražší- stála 190 Kč.

Tip navíc: Dobré palačinky pořídíte i na Masarykově nádraží ve stánku nesoucí název La Crêperie. Na palačinky se specializuje rovněž Café Creperie Pod Věží na Dražického náměstí na Praze 1. 

Náš tip: Pravé francouzské palačinky si můžete připravit doma podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku