Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z Ruska. Maso by vždy mělo být křehké a šťavnaté, podávané s kyselou smetanovou omáčkou. Připravte si ho podle ověřeného receptu.

Pravý ruský Stroganoff

Hovězí Stroganoff (Stoganov) je minutkové jídlo, které pochází z Ruska a velmi oblíbené bylo začátkem 20. století. Někdy se mu také říká minutkový guláš. Původ a název je velmi nejistý a plný legend. Ta nejjednodušší tvrdí, že je pojmenovaný podle ruského slova „strogať“, tedy strouhat (krouhat) a krájet natenko. Do Evropy se rozšířil po bolševické revoluci s emigranty.

Ingredience do hovězího Stroganoff

Původní recept se ale během času měnil a dnes si ho můžeme připravit ve spoustě verzí. Co patří do základní verze? Obvykle se využívá pravá hovězí svíčková, variantou je ale také dobře vyzrálý roštěnec. V dalších verzích Stroganoff vaříme i z vepřové panenky, z kuřecího nebo krůtího masa. Doplňuje ho výrazná omáčka. Do omáčky někdy přidáváme kyselé okurky, ve Francii jsou to zase kapary.

Na nudličky nakrájené a orestované maso se pak vaří s cibulí, žampiony, nakládanými okurkami, dále také se zakysanou smetanou a rajčatovým protlakem. Tradiční přílohou jsou opékané brambory, případně hranolky, hodí se i rýže nebo těstoviny. Tradičně se hotový Stroganoff polije vodkou nebo koňakem a flambuje. V některých receptech se zalévá vínem.

Ruská

Od pečených labutí na carském dvoře k náhražkám amerických lahůdek a potravinám na příděl. Historie ruské kuchyně je kostrbatá, tradiční jídla jako pelmeně nebo boršč ale přežijí všechno. Jednou z…

Roštěná à la Stroganoff

Pro 4 strávníky budete potřebovat: 500 g hovězí roštěné, 200 g žampiónů, 3 cibule, 1 malý rajský protlak, 200 ml zakysané smetany, máslo, 150 ml červeného vína, 2-3 kyselé okurky (může být i směs na bramborový salát), řepkový olej, škrob nebo hladkou mouku, drcený černý pepř, drcený zelený pepř, sůl a vývar.

Jak na to? Maso nakrájejte na plátky, které dál pokrájejte na širší nudličky. Maso posypte mixem drceného černého a zeleného pepře. Pak maso zprudka opečte na rozpáleném másle asi po dobu 8-9 minut z obou stran.

Troubu rozehřejte na 140 °C. Maso dejte do pekáčku, podlijte hovězím vývarem, zakápněte červeným vínem a pečte v troubě. Je důležité, aby se dobře propeklo. Cibuli oloupejte a pokrájejte ji na klínky. Očistěte žampiony a pokrájejte je na plátky. Ve vyšší nádobě rozehřejte olej a orestujte cibuli a žampióny. Pak přidejte rajský protlak. Kyselé okurky pokrájejte na kostičky, přidejte je ke směsi a ještě poduste. 

Zakysanou smetanu předem promíchejte s vlažným sosem a přidejte ji k pokrmu. Pokud je omáčka řidší, vmíchejte do smetany se sosem ještě solamyl (nebo hladkou mouku), dobře rozmíchejte, vlijte do omáčky a krátce povařte. Opečené maso vyndejte z trouby, přidejte ho k surovinám z pánve a dochuťte podle vašich představ. Podávejte se zeleninovou barevnou rýží.

Náš tip: Vynikající je také hovězí roštěná na houbách s grilovanými bramborami. Připravte si ji podle tohoto video receptu:

Recepty k tomuto článku