Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Miláček žen Jean-Paul Belmondo nebyl v jídle vybíravý. Miloval bramborovou kaši a rád si dopřával i obyčejné pečené kuře
Zdroj: Profimedia

Brzy to budou tři roky, kdy Jean-Paul Belmondo vyměnil pozemské jeviště za to nebeské. Slavný herec zemřel 6. září 2021. Jako správný Francouz si do poslední chvíle potrpěl na dobré jídlo a pití.

Francouzské i sicilské geny

Jeho život ovlivnilo umělecké prostředí, do kterého se narodil. Maminka byla malířka, otec sochař. Jean-Paul Belmondo se rozhodl věnovat herectví a vystudoval prestižní pařížskou konzervatoř. Pro něj typický temperament zřejmě podědil po sicilských předcích z otcovy strany, kteří několik generací žili v Alžírsku. 

Právě tento temperament mohl francouzský herec skvěle uplatnit v kinematografii. Připomeňme, že mezi nejznámější snímky s ním patří filmy Zvíře, Muž z Acapulca, Policajt nebo rošťák či Bezva finta.

Belmondo vynikal kromě talentu hereckého i značnou fyzickou zdatností. Běžně tak ve filmech běhal, skákal na jedoucí auta, šplhal po laně a slaňoval z helikoptéry. V jídle se tedy i díky dostatečnému pohybu nemusel nikterak omezovat. Miloval jak italskou, tak arabskou či francouzskou kuchyni

Italská klobáska v boloňské omáčce

O Belmondovi a o tom, co dobrého rád jedl, se nejčastěji mluví v souvislosti s jeho snachou Luanou, manželkou Belmondova syna Paula. Gastronomická novinářka a autorka mnoha knih Luana zavedla tradici rodinných nedělních obědů, kterých se poměrně často účastnil i její tchán Bébel.

Ten si s radostí pochutnával na těstovinách s boloňskou omáčkou, do které ovšem Luana místo mletého masa dává pikantní italskou klobásku. Podle jejích slov Belmondo měl rád také penne all´ arrabbiata s rajčatovou omáčkou s lehce pálivými paprikami. 

Oblíbená pařížská restaurace

Nedělní rodinné obědy jsou tradicí italskou, jak upozorňuje Luana. Jean-Paul Belmondo si je sice užíval, ale jeho francouzské geny ho zase táhly i do restaurací. Vyprávět by o tom mohli například v 15. pařížském obvodu v restauraci „Le Père Claude“. Měl tam „svůj“ stůl v blízkosti kuchyně. A většinou ho obsluhoval číšník Carlos. 

Ten na něj spolu s ostatním personálem vzpomíná jako na milého a příjemného zákazníka. „Vždycky přišel ve 12:30 se svým psem nebo s přáteli. Odešel o čtyři hodiny později,“ dojatě na něj vzpomíná číšník.

Co dobrého si Belmondo objednával?

Jeho oblíbeným jídlem v restauraci „Le Père Claude“ bylo „boudin purée“. Jde o pokrm, který se skládá z bramborové kaše, na které je tzv. boudin, což je klobása podobná našemu zabíjačkovému krvavému jelítku. Na talíř se ještě přidává jablečné pyré, rozvařená jablka jsou lehce osolena a opepřena. Někdy toto jídlo vyměnil za obyčejné pečené kuře.

Do Belmondovy oblíbené restaurace se vcházelo po několika schůdcích a herec měl později problém po nich chodit. Pomoc  personálu ale s úsměvem odmítal. V posledních měsících už do restaurace nedocházel, ale požádal svého řidiče, aby mu odtud přivezl jeho oblíbená jídla.

V restauraci v Bruselu také vzpomínají

Když přijel Belmondo do Bruselu, nezapomněl zajít do restaurace „Le Marmiton“, kde dokonce roku 2012 slavil své narozeniny. „Pamatuji si, že měl rád sýrové krokety a krevety, typicky belgická jídla,“ vypráví Sandra, manažerka podniku a dodává, že slavný herec byl pozorný ke všem zaměstnancům a každého zdvořile pozdravil.

Jako správný Francouz (a poloviční Ital) Belmondo zapíjel obědy a večeře vínem

K jeho blízkým přátelům patřil i dřívější rival a kolega Alain Delon. Ten už také opustil tento svět a třeba si v nebeské restauraci dopřávají dobré jídlo se sklenkou francouzského vína...

K chuti by jim určitě přišlo hovězí po burgundsku podle našeho video receptu.

Zdroje informací

arts-et-gastronomie.com: [Interview] Luana Belmondo, son secret pour avoir la pêche!

europe1.fr: Mort de Belmondo : "Le Père Claude", ce restaurant parisien où il avait ses habitudes

rtl.be: Jean-Paul Belmondo passait toujours dans son restaurant préféré à Bruxelles: "Il était attentionné, sans chichi"
Zdroj: https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/belmondo-umrti-jean-paul-francie-herec.A210906_162916_filmvideo_remy

Recepty k tomuto článku