Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celerová pomazánka: Lehce pikantní pomazánku s jemně nakyslou chutí dovede k dokonalosti poctivá domácí majonéza
Zdroj: Toprecepty, Pejli

Celer si můžete snadno zamilovat, vynikajícím pomocníkem v tom je celerová pomazánka, která má spoustu podob. Vyzkoušejte třeba tu se šunkovým salámem a kyselými okurkami.

Celer ke svačině

Celer a mrkev jsou sice většinou součástí vývaru, ale obojí můžeme použít i zasyrova. Například do pomazánek. Ta celerová pomazánka je velmi osvěžující a hodí se nejen ke snídani a večeři, ale můžeme si ji vychutnat i jako výbornou svačinku.

Celer je totiž osvěžující sám o sobě. Někdy ho v pomazánce kombinujeme s jablkem, jindy zase přidáme i mrkev, často nechybí tvrdý sýr (eidam, gouda). Směs bývá doplněna o jogurt nebo majonézu. K dochucení pak stačí pepř a sůl, k okyselení poslouží citron nebo kyselá okurka. Pomazánka krásně vypadá třeba s nasekanými bylinkami, jako jsou pažitka, bazalka, petrželka.

Příprava domácí majonézy

Pokud nechceme kupovanou majonézu, můžeme si připravit domácí. Není to složité. Podle následujících rad to jde navíc i velmi rychle, bez postupného přilévání oleje, jak to bývá obvyklé. 

  1. Než začnete s přípravou, nechte všechny ingredience načerpat pokojovou teplotu.
  2. Vezměte si na pomoc tyčový mixér a vyšší úzkou nádobku, do které se vše vejde.
  3. Do nádobky rozklepněte 1 vejce, opepřete, osolte velkou špetkou soli, zakápněte 200–250 ml oleje (podle velikosti vejce), přidejte lžičku cukru, lžičku citronové šťávy (nebo octa), dle chuti můžete přidat i lžičku plnotučné hořčice. 
  4. Mixér ponořte ke dnu, mixujete a pomalu přístroj táhněte nádobou opatrně směrem vzhůru. Výsledkem je hustá domácí majonéza. 
  5. Domácí majonézu dejte do nádoby, kterou dobře uzavřete. V lednici vydrží alespoň 2–3 dny. Využít ji můžete třeba právě do celerové pomazánky.

Svačina

Svačina je často opomíjené a porůznu odsouvané jídlo. Přitom má v sobě potenciál, který je třeba využít – může nám dodat nejen rychlou energii, se kterou vydržíme do hlavního jídla, ale také vitaminy…

Celerová pomazánka

Na jednu dávku si připravte: 1 malý celer, 70 g šunkového salámu, 100 g eidamu cihly, 2 kyselé okurky, sůl, pepř mletý a majolku.

Jak na to? Celer očistěte, oloupejte a nastrouhejte najemno. Také salám, sýr a okurky nastrouhejte najemno, osolte, opepřete a promíchejte s majolkou. Celerovou pomazánku podávejte s celozrnným pečivem.

Náš tip: Připravte si celerovou pomazánku podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku