Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláčové dobroty od Marcely: Vynikající kynuté koláčky se švestkami podle jejího receptu a rad upečete hravě
Zdroj: se souhlasem Marcely Soukupové/koláž Toprecepty

Jak jinak zpracovat letní úrodu ovoce než do koláčů. Do těch malých kynutých můžete dát jakékoliv, nyní třeba švestky. Pokud hledáte dokonalý recept, zkuste ten podle zkušené pekařky Marcely ze Zadní Třebaně. Její koláčky jsou krásně nadýchané, voní máslem a vy už jen můžete měnit náplně. 

Koláče všech tvarů a velikostí

Kynuté koláče jsou jednou z typických sladkých specialit české kuchyně. Za starých časů se pekly na svatby, posvícení, pohřby i další výjimečné příležitosti. Mohou mít různé velikosti – od mini svatebních koláčků až po obří frgály nebo chodské koláče, bývají s náplní navrchu i uvnitř, některé i náplní dvojí, kdy se třeba ovoce spojí s tvarohem.

Již od dávných dob se do nich v létě dávalo sezonní ovoce, v zimě se pak přecházelo na zavařené zásoby (marmelády, povidla) nebo ořechy či mák.

Dokonalé koláčky od pekařky Marcely

Klasické české nebo moravské koláče jsou z kynutého těsta, voní máslem, rumem, vanilkou a ovocem či jinou náplní a celou tu nadýchanou a voňavou dokonalost ještě vylepšuje máslová drobenka na povrchu. Přesně takové koláče peče i pekařka Marcela Soukupová ze Zadní Třebaně nedaleko Prahy pod značkou Koláčové dobroty

Vyhlášené jsou hlavně její dvojctihodné koláče, o nichž jsme již psali v našem starším článku, vázané koláčky, jež peče podle tajného rodinného receptu, i její koláče ovocné. A právě na ty poslední jmenované jsme od Marcely získali její ověřený recept, s nímž slaví nejen v kraji v údolí Berounky takové úspěchy. 

Jak na dokonalé kynuté těsto a koláče?

Pokud máte z přípravy kynutého těsta obavy, nyní už nemusíte, díky tipům od Marcely již těsto na koláčky zvládnete jako nic. 

  • Hlavní je vyndat si den předem všechny suroviny, aby měly stejnou pokojovou teplotu. To platí i pro mísy. „Když budete mít trochu studené mléko, může se vám těsto srazit,“ upozorňuje pro Toprecepty Marcela. To samé platí i pro kvasnice.
  • Mléko ohřejte tak, abyste v něm dokázali udržet prst. „Když ho rozehřejete moc, spaří se kvasnice a pak těsto nevykyne,“ varuje Marcela. Droždí není potřeba dávat hodně, úplně stačí 15 g na 500 g mouky, aby jím pak těsto nebylo moc cítit.
  • Sůl nesmí přijít do kontaktu s kváskem. „Já třeba sůl vmíchávám do mouky. Tím pádem se ta špetka rozmělní v mouce a není problém,“ radí zkušená pekařka.
  • Kromě másla doporučuje Marcela přidat do koláčů i sádlo. Díky němu totiž vydrží koláče pružnější a vláčnější.
  • Těsto by mělo kynout ideálně při teplotě 20-25 °C, přibližně 40 minut. Dejte si pozor, aby nepřekynulo, takové těsto se pak trhá.
  • Hotové vykynuté těsto je dobré si zvážit, abyste věděli, kolik budete mít koláčů a kolik si připravit náplně. Na jeden koláč potřebujete asi 50 g těsta
  • Koláče stačí po naplnění jen potřít zbylými bílky. Důležité je ale potřít jen okraje. „Když namašlujete i střed, tak náplň vyteče" varuje pekařka. Náplň se nebojte klidně přimáčknout, neboť těsto je pružné. To se týká i žmolenky. „Pokud byste to málo zmáčkli, máte bouli a nahoře vyteklou náplň,“ ještě doplňuje Marcela. 
  • Upečené ještě horké koláče radí ještě potřít máslem smíchaným s rumem. „Když máte horký koláč, tak se máslo a rum lépe absorbují dovnitř a koláče pak zůstanou víc vláčnější, než když necháte ty koláče déle odstát,“ zakončuje Marcela. 

Recept na kynuté švestkové koláče

Na kynutých koláčcích je báječné, že do nich můžete použít vlastně jakékoliv ovoce. Na počátku léta do nich dáte jahody, pak můžete přejít na borůvky, které vystřídáte meruňkami či později ostružinami. Nyní na sklonku léta použijte švestky, které se do kynutých koláčů hodí dokonale.  

Budete potřebovat: 190 g vlahého mléka, 3 žloutky, 1 vejce, 100 g měkkého másla, 20 g droždí, 400-420 g hladké mouky, špetku soli, 100 g cukru krupice. Na žmolenku: 200 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice a 100 g měkkého másla. Náplň na každý koláč: 2 větší švestky nakrájené na kousky (cca 50 g náplně). Nakonec: rozehřáté máslo na potření koláčů a panáka rumu. 

  1. Do vlažného mléka rozdrobte kvasnice, posypejte je dvěma až třemi lžícemi cukru a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut. Kvásek pak dejte do mísy a přidejte další ingredience – vajíčko, žloutky (bílky můžete použít na potření), zbylý cukr a mouku smíchanou se špetkou soli. Máslo dejte až na konec, vše důkladně prohněťte buď v robotu nebo ručně a zadělejte tak těsto. Těsto nechte přikryté kynout v teple asi 45 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. 
  2. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, rozdělte je na kousky o váze 50 g. Dnem skleničky namočeném v mouce dělejte v koláčích důlky. Nebojte se pořádně zmáčknout. Okraje pak potřete rozšlehaným bílkem nebo celým vejcem smíchaným s trochou mléka. Prohlubně rovnou plňte nakrájeným ovocem či povidly a každý koláč posypejte asi hrstí žmolenky. Koláče dejte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova. Trvá to asi 30-40 minut. Ještě horké koláče nakonec mašlovačkou potírejte rozehřátým máslem smíchaným s trochou rumu. 

Náš tip: Pokud byste chtěli vyzkoušet koláčky vázané, můžete je upéct třeba podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku