Plněné papriky jako z Maďarska aneb Töltött paprika: S vepřovým masem a provoněné česnekem nemají chybu
29. 8. 2024 Vaření
Máte rádi plněné papriky? Ty klasické zelené a špičaté napěchované mletým masem? V Maďarsku je rovněž mají v oblibě s rajčatovou omáčkou, přičemž je považují za typickou letní specialitu. S čerstvým křupavým chlebem a přelité zakysanou smetanou chutnají naprosto skvěle.
Tradiční maďarské papriky
Plněné papriky jsou i oblíbenou českou specialitou, kterou u nás připravujeme po celý rok, nejvhodnější příležitost je pro to ale v létě, kdy je sezona paprik. A právě jako typický letní pokrm je vnímají i Maďaři.
Plněné papriky jsou jednou z klasických maďarských specialit stejně jako třeba perkelt, guláš nebo lečo a také jedním z mnoha pokrmů, které jsme od Maďarů převzali. Obě jídla si jsou hodně podobná, v něčem se ale přece liší.
Mohlo by vás zajímat
Místo sladké rajské pikantnější omáčka
U nás plněné papriky většinou podáváme s klasickou sladkou rajskou omáčkou a s knedlíkem, v Maďarsku jde o trochu lehčí pokrm. I když jako u nás svěží rajčatovou omáčku obvykle zahušťují moukou, jsou maďarské papriky chuťově výraznější, neboť v nich samozřejmě nesmí chybět klasické maďarské koření, a to mletá paprika. Ta může být sladká, ale klidně i pálivá. Jen pozor, kdybyste zrovna měli i pálivé papriky, aby toho pikantního nebylo až moc.
Plněné masem a rýží
V Maďarsku na plněné papriky používají starou maďarskou odrůdu paprik - žluté voskové papriky, tedy podlouhlé papriky dorůstající velikosti cca 15 cm. Papriky se pak plní mletým masem, nejlépe vepřovým, lze ale použít směs vepřového a hovězího.
Do ní se navíc přidává rýže. Ta se ale nedává vařená, jak bývá u nás zvykem, ale nevařená. Zrníčka se pak uvaří v omáčce společně s masem a paprikami. Díky tomu se všechny chutě pak krásně prolnou. Pokrm má tak vlastně přílohu rovnou v sobě, proto si Maďaři papriky dávají už jen s křupavou bagetou nebo chlebem.
Originální maďarský recept na plněné papriky
Patří plněné papriky k vašim oblíbeným jídlům a rádi byste si je udělali přesně tak, jak je zvykem v Maďarsku? Tak se do toho můžete pustit podle maďarského originálního receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 8 paprik, 600 g vepřového mletého masa (případně lze použít mix nebo kuřecí či krůtí), 100 g rýže, sůl a pepř podle chuti, 1 vejce, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 řapíky celeru, 1 lžíce červené papriky, 2 lžíce rajského protlaku, trochu oleje nebo sádla, 3 lžíce mouky, 1 litr vody a zakysanou smetanu na podávání.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej nebo sádlo a cibuli na něm osmahněte doskovita.
- Mleté maso vložte do mísy, přidejte koření (kromě červené papriky), rýži, česnek, osmaženou cibuli a vejce a dobře promíchejte.
- Papriky omyjte, vyřízněte opatrně semeník a do paprik napěchujte připravenou směs mletého masa a rýže. Pokud by vám masová směs zbyla, vytvarujte z ní malé kuličky nebo karbanátky a uvařte je v omáčce vedle paprik.
- Do velkého hrnce nebo do hluboké pánve nalijte trochu oleje, přidejte 3 lžíce mouky, osmahněte do světle hněda, pak přidejte červenou papriku a vodu a nakonec rajčata.
- Šťávu osolte a opepřete, přidáme nakrájený řapíkatý celer, plněné papriky a případné kuličky z mletého masa a vše duste 50-60 minut. Plněné papriky podávejte s propasírovanou rajčatovou omáčkou a přelité zakysanou smetanou. Jako příloha se hodí chléb či bageta.
Náš tip: Tradiční české plněné papriky s rajskou omáčkou si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem