Holka u plotny vaří: Nastavovaná bramborová kaše s ječnými krupkami voní osmaženou cibulkou a skvěle zasytí
29. 8. 2024 Vaření
Nastavovaná kaše patří mezi tradiční lidová venkovská jídla našich předků. Pochutnáte si na ní ale skvěle i dnes a ještě do ní využijete zbytky bramborové kaše z předchozího vaření.
Lidová kuchyně za pár korun
Původně naši rozumní předkové vymysleli nastavovanou kaši proto, aby nasytila více strávníků. Obyčejná bramborová kaše jako samostatný pokrm k jídlu mnohdy nestačila, nebo jí nebylo dost pro všechny. Dala se ale skvěle „nastavit“ ječnými krupkami.
Když se krupky předem uvařily a posléze smíchaly s hotovou kaší, vzniklo vydatné a levné jídlo, jehož příprava byla neskutečně snadná. Možná jste ječné kroupy či krupky ze své kuchyně vyřadili, nebo jste je nikdy nepoužívali. To je ale škoda. Dejte jim šanci a uvidíte, jak vám zachutnají.
U nastavované kaše je fajn ale ještě jedna věc. Využijete do ní zbylou kaši z předchozího vaření, které třeba už není dost jako přílohy pro všechny strávníky. S krupkami ji můžete nastavit jak potřebujete.
Mohlo by vás zajímat
Recept na nastavovanou kaši
Potřebovat budete: Hotovou bramborovou kaši (třeba z předchozího dne), dále ječné krupky (asi půl hrníčku, ale klidně i víc, záleží na vás), sůl, 1 cibuli, olej nebo sádlo, případně česnek a majoránku dle chuti.
Jak na to? Bramborovou kaši připravte tak, jak jste zvyklí. Ječné krupky uvařte doměkka v osolené vodě (pozor, vařením dost „nabydou“), slijte je a sceďte (případně propláchněte).
Cibuli oloupejte a na troše sádla nebo oleji ji osmažte dozlatova. Přidejte krupky a kaši a vše společně zlehka opečte. Pokud chcete, přidejte ještě česnek a majoránku. Ihned podávejte jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu.
Já jsem pro tentokrát opekla ke kaši ještě cherry rajčátka.
Moje tipy:
- Jídlo je tak dobré, že je nemusíte připravovat jen z nouze a ze zbylé kaše. Klidně si přímo na tento pokrm brambory uvařte. Pak už je nemusíte společně opékat, stačí je horké prošťouchat a smíchat s trochou mléka, uvařenými krupkami a osmaženou cibulkou.
- Nastavovaná kaše se dá udělat i zcela bez mléka, stačí jen u vařených brambor ponechat trochu vody, v níž se vařily.
- V nejsnazší verzi je toto jídlo dobré i jen s osmaženou cibulkou, bez česneku. Ten zároveň lze přidat rovnou ke smažené cibulce a nechat jej krátce opéct, nebude pak tak ostrý. Anebo lze utřený česnek vmíchat do horkých brambor.
Podle našeho video receptu můžete vyzkoušet i polévku s krupkami:
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Přečtěte si Zobrazit více
Patero zaručených triků, jak připravit nejlahodnější sametovou bramborovou kaši
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře