Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny vaří: Nastavovaná bramborová kaše s ječnými krupkami voní osmaženou cibulkou a skvěle zasytí
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Nastavovaná kaše patří mezi tradiční lidová venkovská jídla našich předků. Pochutnáte si na ní ale skvěle i dnes a ještě do ní využijete zbytky bramborové kaše z předchozího vaření.

Lidová kuchyně za pár korun

Původně naši rozumní předkové vymysleli nastavovanou kaši proto, aby nasytila více strávníků. Obyčejná bramborová kaše jako samostatný pokrm k jídlu mnohdy nestačila, nebo jí nebylo dost pro všechny. Dala se ale skvěle „nastavit“ ječnými krupkami. 

Když se krupky předem uvařily a posléze smíchaly s hotovou kaší, vzniklo vydatné a levné jídlo, jehož příprava byla neskutečně snadná. Možná jste ječné kroupy či krupky ze své kuchyně vyřadili, nebo jste je nikdy nepoužívali. To je ale škoda. Dejte jim šanci a uvidíte, jak vám zachutnají.

U nastavované kaše je fajn ale ještě jedna věc. Využijete do ní zbylou kaši z předchozího vaření, které třeba už není dost jako přílohy pro všechny strávníky. S krupkami ji můžete nastavit jak potřebujete. 

Recept na nastavovanou kaši  

Potřebovat budete: Hotovou bramborovou kaši (třeba z předchozího dne), dále ječné krupky (asi půl hrníčku, ale klidně i víc, záleží na vás), sůl, 1 cibuli, olej nebo sádlo, případně česnek a majoránku dle chuti.

Jak na to? Bramborovou kaši připravte tak, jak jste zvyklí. Ječné krupky uvařte doměkka v osolené vodě (pozor, vařením dost „nabydou“), slijte je a sceďte (případně propláchněte).

Cibuli oloupejte a na troše sádla nebo oleji ji osmažte dozlatova. Přidejte krupky a kaši a vše společně zlehka opečte. Pokud chcete, přidejte ještě česnek a majoránku. Ihned podávejte jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu. 

Já jsem pro tentokrát opekla ke kaši ještě cherry rajčátka. 

Moje tipy: 

  • Jídlo je tak dobré, že je nemusíte připravovat jen z nouze a ze zbylé kaše. Klidně si přímo na tento pokrm brambory uvařte. Pak už je nemusíte společně opékat, stačí je horké prošťouchat a smíchat s trochou mléka, uvařenými krupkami a osmaženou cibulkou. 
  • Nastavovaná kaše se dá udělat i zcela bez mléka, stačí jen u vařených brambor ponechat trochu vody, v níž se vařily. 
  • V nejsnazší verzi je toto jídlo dobré i jen s osmaženou cibulkou, bez česneku. Ten zároveň lze přidat rovnou ke smažené cibulce a nechat jej krátce opéct, nebude pak tak ostrý. Anebo lze utřený česnek vmíchat do horkých brambor. 

Podle našeho video receptu můžete vyzkoušet i polévku s krupkami: 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

 

Recepty k tomuto článku