Kde jsou v Praze nejlepší smažáky? Nadchla nás obyčejná hospůdka na Vinohradech, smažák za 159 Kč byl boží
28. 8. 2024 Rozhovory a reportáže
Uvnitř vláčný a krásně táhlý, zvenku křupavý, takový je dokonalý smažák. Vydali jsme se v Praze prozkoumat, které z restaurací dělají smažák nejlépe. A našli jsme skvělou kvalitu za přijatelnou cenu hned dvakrát!
Dokonalý smažák
Jak připravit dokonalý smažák, o tom se vedou debaty snad non stop. A všichni se shodnou na třech parametrech. Perfektní smažený sýr musí být uvnitř krásně vláčný a táhlý, zvenku křupavý a neměl by při smažení vytéct.
Poslední podmínku splnily všechny tři restaurace, ale první dvě jen některé námi navštívené. Naše spolupracovnice Nikola se vydala do terénu a podle našich i vašich tipů vybrala tři podniky, kde otestovala smažený sýr z trvalé nabídky menu.
Jak to dopadlo, o tom si přečtěte níže. Na závěr přidáme tip i na jeden netradiční, ale chuťově excelentní smažák v housce!
Mohlo by vás zajímat
Lokál Nad Stromovkou
Doslova pár metrů od Stromovky na Praze 7 najdete klasický a všemi oblíbený Lokál, restauraci, jež spadá do portfolia Ambiente, a u Stromovky nabízí dobré jídlo a skvělé pivo. V menu najdete u předkrmů třeba pepřenky z kapra, nakládaný hermelín nebo moravské carpaccio, tedy gothaj s cibulí a octovou zálivkou.
Naše reportérka Nikola zde ochutnala smažený řemeslný eidam z farmy Struhy, podávaný s tatarkou a bramborami vařenými ve slupce (285 Kč).
Hodnocení Nikoly: „Sýr byl trochu gumový a šel hůř krájet, brambory hodnotím jako lehce nedovařené. Ale obsluha je zde moc milá a pivo vynikající,“ svěřila se nám Nikola a dodala, že neví, zda nedokonalá příprava sýra nebyla výjimka. Letmým pohledem do Googlu jsme ale zjistili, že na totéž si stěžoval návštěvník přesně před týdnem. „Jedna hvězda dolů, za absenci příboru a lehce tužší smažák,“ napsal doslova. U podniků sítě Ambi nás to trochu překvapuje a věříme, že restaurace rychle zjedná nápravu.
Smažák i s pivem zde stál 423 Kč, ceny jsou tedy na běžný oběd vyšší. Hodnocení Nikoly je 5 z 10 bodů.
Mohlo by vás zajímat
Havelská koruna
Klasická obyčejná jídelna nedaleko Václavského náměstí patří mezi oblíbené podniky. Jídlo vám zde postaru zapisují na lístek a s táckem si na objednávky musíte vystát frontu. Ale vyplatí se to!
Nabídka je zde obrovská a výběr je i u smažených sýrů. Zvolit můžete mezi smaženou Goudou či Hermelínem a v obou případech si můžete vybrat i mezi přílohou - vařenými bramborami či bramborovou kaší. Nejlevnější variantou je smažený sýr Gouda 48% s vařenými bramborami za 171 Kč. Právě ten naše reportérka ochutnala.
Hodnocení Nikoly: „Smažák z Goudy mi moc chutnal, hezky se táhl, byl doslova super vláčný, a stejně tak chutné byly brambory s máslem,“ vyjádřila se Nikola, která si ke smažáku dala čepovanou coca-colu. To vše za 230 Kč. Celkově Nikola hodnotí zdejší návštěvu 9 z 10 bodů.
U Holanů na Vinohradech
Na první pohled spíše obyčejná hospůdka, která ale naši hodnotitelku kvalitou smažáku s bramborem příjemně překvapila.
Hodnocení Nikoly: „Smažák se zde hezky táhne a brambory s máslem a petrželkou jsou bezkonkurenční,“ prohlásila Nikola. Smažený sýr gouda s domácí tatarskou omáčkou a vařenými bramborami s máslem a petrželkou zde stojí 159 Kč. Dohromady i s pivem Nikola zaplatila 267 Kč.
Kladně hodnotí nejen ceny všech jídel (i s nealko pitím se vejdete do 200 Kč), ale také zahrádku. Celkově tedy je hodnocení 9,5 z 10 bodů, čímž se tento podnik stává mezi námi testovanými jedničkou!
Extra tip navíc: Pokud patříte mezi milovníky smažáku a cena pro vás není rozhodující, pak máme ještě jeden tip naší šéfredaktorky. V restauraci Kro Vršovice je k mání ve stálé nabídce smažák v housce, ale ne jen tak ledajaký. „Smažený sýr Provolone s tatarkou, rajčatovou marmeládou, čalamádou a petrželový salátem s červenou cibulí chutná fantasticky. Sýr se skvěle táhne a je krásně vláčný. Ochutnali jsme jej zde už třikrát a pokaždé kvalitou nezklamal. Takže to je takový můj tip navíc," říká Šárka Adámková a dodává, že ke každé objednávce zde dostanete zdarma umami popcorn a to je taky delikatesa!
Na test smažáků od Nikoly i na poslední tip navíc se můžete podívat v naší galerii:
Fotogalerie - VIDEO: Kde jsou v Praze nejlepší smažáky? Nadchla nás obyčejná hospůdka na Vinohradech, smažený sýr zde chutnal skvěle
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tajný trik šéfkuchařů: Tahle finta při obalování řízků šetří restauracím peníze a mnohdy o tom ani nevíme
Jablkový perník: Díky ovoci je dokonale vláčný a báječně šťavnatý, čokoládová poleva dodá punc svátečního dezertu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Kde jsou v Praze nejlepší smažáky? Nadchla nás obyčejná hospůdka na Vinohradech, smažák za 159 Kč byl boží
Jak na smažený sýr, aby nevytekl? Chce to dvakrát obalit a nechat odpočinout!
Šéfkuchař restaurace Tomáše Hanáka nám prozradil fígle, jak na jejich legendární smažák s medem