Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uvnitř vláčný a krásně táhlý, zvenku křupavý, takový je dokonalý smažák. Vydali jsme se v Praze prozkoumat, které z restaurací dělají smažák nejlépe. A našli jsme skvělou kvalitu za přijatelnou cenu hned dvakrát!

Dokonalý smažák 

Jak připravit dokonalý smažák, o tom se vedou debaty snad non stop. A všichni se shodnou na třech parametrech. Perfektní smažený sýr musí být uvnitř krásně vláčný a táhlý, zvenku křupavý a neměl by při smažení vytéct. 

Poslední podmínku splnily všechny tři restaurace, ale první dvě jen některé námi navštívené. Naše spolupracovnice Nikola se vydala do terénu a podle našich i vašich tipů vybrala tři podniky, kde otestovala smažený sýr z trvalé nabídky menu.

Jak to dopadlo, o tom si přečtěte níže. Na závěr přidáme tip i na jeden netradiční, ale chuťově excelentní smažák v housce!  

Lokál Nad Stromovkou 

Doslova pár metrů od Stromovky na Praze 7 najdete klasický a všemi oblíbený Lokál, restauraci, jež spadá do portfolia Ambiente, a u Stromovky nabízí dobré jídlo a skvělé pivo. V menu najdete u předkrmů třeba pepřenky z kapra, nakládaný hermelín nebo moravské carpaccio, tedy gothaj s cibulí a octovou zálivkou.

Naše reportérka Nikola zde ochutnala smažený řemeslný eidam z farmy Struhy, podávaný s tatarkou a bramborami vařenými ve slupce (285 Kč).

Hodnocení Nikoly: „Sýr byl trochu gumový a šel hůř krájet, brambory hodnotím jako lehce nedovařené. Ale obsluha je zde moc milá a pivo vynikající,“ svěřila se nám Nikola a dodala, že neví, zda nedokonalá příprava sýra nebyla výjimka. Letmým pohledem do Googlu jsme ale zjistili, že na totéž si stěžoval návštěvník přesně před týdnem. „Jedna hvězda dolů, za absenci příboru a lehce tužší smažák,“ napsal doslova. U podniků sítě Ambi nás to trochu překvapuje a věříme, že restaurace rychle zjedná nápravu. 

Smažák i s pivem zde stál 423 Kč, ceny jsou tedy na běžný oběd vyšší. Hodnocení Nikoly je 5 z 10 bodů.

Havelská koruna

Klasická obyčejná jídelna nedaleko Václavského náměstí patří mezi oblíbené podniky. Jídlo vám zde postaru zapisují na lístek a s táckem si na objednávky musíte vystát frontu. Ale vyplatí se to! 

Nabídka je zde obrovská a výběr je i u smažených sýrů. Zvolit můžete mezi smaženou Goudou či Hermelínem a v obou případech si můžete vybrat i mezi přílohou - vařenými bramborami či bramborovou kaší. Nejlevnější variantou je smažený sýr Gouda 48% s vařenými bramborami za 171 Kč. Právě ten naše reportérka ochutnala. 

Hodnocení Nikoly: Smažák z Goudy mi moc chutnal, hezky se táhl, byl doslova super vláčný, a stejně tak chutné byly brambory s máslem,“ vyjádřila se Nikola, která si ke smažáku dala čepovanou coca-colu. To vše za 230 Kč. Celkově Nikola hodnotí zdejší návštěvu 9 z 10 bodů. 

U Holanů na Vinohradech 

Na první pohled spíše obyčejná hospůdka, která ale naši hodnotitelku kvalitou smažáku s bramborem příjemně překvapila.

Hodnocení Nikoly: Smažák se zde hezky táhne a brambory s máslem a petrželkou jsou bezkonkurenční,“ prohlásila Nikola. Smažený sýr gouda s domácí tatarskou omáčkou a vařenými bramborami s máslem a petrželkou zde stojí 159 Kč. Dohromady i s pivem Nikola zaplatila 267 Kč. 

Kladně hodnotí nejen ceny všech jídel (i s nealko pitím se vejdete do 200 Kč), ale také zahrádku. Celkově tedy je hodnocení 9,5 z 10 bodů, čímž se tento podnik stává mezi námi testovanými jedničkou! 

Extra tip navíc: Pokud patříte mezi milovníky smažáku a cena pro vás není rozhodující, pak máme ještě jeden tip naší šéfredaktorky. V restauraci Kro Vršovice je k mání ve stálé nabídce smažák v housce, ale ne jen tak ledajaký. „Smažený sýr Provolone s tatarkou, rajčatovou marmeládou, čalamádou a petrželový salátem s červenou cibulí chutná fantasticky. Sýr se skvěle táhne a je krásně vláčný. Ochutnali jsme jej zde už třikrát a pokaždé kvalitou nezklamal. Takže to je takový můj tip navíc," říká Šárka Adámková a dodává, že ke každé objednávce zde dostanete zdarma umami popcorn a to je taky delikatesa!

Na test smažáků od Nikoly i na poslední tip navíc se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - VIDEO: Kde jsou v Praze nejlepší smažáky? Nadchla nás obyčejná hospůdka na Vinohradech, smažený sýr zde chutnal skvěle

Ukázat 12 fotografií


 

 

 

Recepty k tomuto článku