Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Závitky se díky velké popularitě vietnamských bister staly nedílnou součástí našeho stravování. Kam ovšem v hlavním městě zajít, když si chcete skutečně pochutnat, kde dostanete mdlé krevety či kdo nabízí nejlepší cenu, zjišťovala naše redaktorka Nikola.

Různá kvalita i chuť

Kdo by neznal tradiční „vietnamské“ závitky. Buď ty smažené, plněné zeleninou a masem, nebo ty letní, ve kterých najdeme chutnou krevetu. S jejich přípravou je to však, podobně jako u dalších asijských specialit, jako jsou třeba Bún bò Nam Bô nebo vynikající Pho Bo, různé.

Ne v každém bistru totiž najdete chuť, která vám vyhovuje, navíc za cenu, jakou jste ochotni zaplatit. Právě proto se naše spolupracovnice Nikola vydala do pražských podniků, nabízejících závitky, aby zjistila, kam se vyplatí zajít.

Pozor na pálivost

Jako první Nikola navštívila vietnamskou restauraci Banh Mi Makers kousek od Letenského náměstí. Hned při příchodu ji příjemně překvapila vůně jídla, autentické prostředí a milá obsluha. Naše redaktorka si objednala zeleninové závitky s mangem a také klasické s rýžovými nudlemi a zeleninou. „Byly fresh, chutné, ale dost mě překvapila pikantní omáčka,“ popsala svůj dojem Nikola. Cena závitku byla 109 Kč.

Fastfood či jídelna?

Další zastávkou na cestě za nejlepšími závitky v Praze bylo bistro Phở Bar, které se nachází Na Poříčí, blízko tramvajové zastávky Bílá Labuť. V moderním prostředí si jídlo můžete objednat nejen u obsluhy, ale také, podobně jako ve fastfoodových řetězcích, pomocí velké dotykové obrazovky. Pro některé zákazníky může bistro působit jako jídelna, ale v recenzích na internetu je to spíše kvitováno.

Nikola tentokrát zvolila závitky s krevetou a tradiční rybí omáčkou za 115 Kč. Ačkoliv jídlo bylo fajn, krevety by si podle redaktorky rozhodně zasloužily lepší dochucení. To ovšem nechybělo nápoji, který k závitkům zvolila. „Nemohla jsem nevyzkoušet místní domácí liči čaj,“ přiznává Nikola s tím, že byl skvěle vychlazený a nepřeslazený. Jeho cena byla 109 korun. Na nápojovém lístku zde najdete i kdysi tak populární bubble tea.

Nejlepší cena

Posledním podnikem, který Nikola navštívila, bylo holešovické bistro Bento, na internetu oceňované za rychlost obsluhy a příznivé ceny. Výběr závitků zde sice není tak velký, ale to je tím, že se podnik na jejich přípravu nespecializuje. 

Závitky se smaženou krevetou, které si naše redaktorka vybrala, jsou zvláštní tím, že se uvnitř nenachází rýžové nudle, ale klasická rýže. Jako omáčku zvolila Nikola chilli mayo, tedy lehce pikantnější majonézu. „Zdejší závitky ocení hlavně ti, kdo mají rádi teplou svačinku, protože na rozdíl od ostatních testovaných, tyto nejsou úplně studené,“ popisuje Nikola, která pochválila skvělou chuť i to, že ji závitky zasytily. Navíc, při ceně 99 Kč se jedná o nejlevnější z testovaných podniků.

Jak to v námi navštívených podnicích vypadá, na to se můžete podívat v naší fotogalerii:

Podle našeho video receptu si můžete připravit i pikantní asijský salát: 

 

Recepty k tomuto článku