Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královna Alžběta II. byla čokoholička. Milovala speciální nepečený čokoládový dort, dopřávala si ale jen malý kousek
Zdroj: Wikimedia Commons, Senedd Cymru/Welsh Parliament from Wales, CC BY 2.0

Přesně 8. září uplynou dva roky od smrti britské královny Alžběty II. Na britském trůně seděla neuvěřitelných 70 let a 214 dní. O sedm let tak překonala dosavadní rekord své praprababičky Viktorie. Jaký byl Alžbětin jídelníček?

Alžběta II. žádná gurmánka nebyla

Královna Alžběta II. nebyla jen panovnice, ale také milující manželka, matka a babička i sestra. Oficiálních banketů, obědů a večeří si užila nepočítaně, proto se ráda zcela neformálně setkávala s početnou rodinou, často na loveckém zámečku Balmoral ve Skotsku. Tam se přímo nabízelo připravovat a servírovat na královských pozemcích ulovenou zvěřinu nebo ryby.

Je třeba zdůraznit, že Alžběta II. nebyla žádná gurmánka. Měla pár oblíbených jídel, ale tato disciplinovaná dáma jedla velice malé porce a přílohy jen minimálně.

Co prozradil šéfkuchař?

Kuchař Darren McGrady 11 let připravoval snídaně, obědy a večeře pro královnu Alžbětu II. v Buckinghamském paláci. Podle něj Alžběta II. vyžadovala klasickou britskou, případně francouzskou kuchyni.

A jak šéfkuchař uvedl pro hellomagazine.com: „Královna nikdy nebyla gurmánkou. Vždy jedla, aby žila, spíše než aby žila, aby jedla. Princ Philip byl gurmán. Chtěl neustále zkoušet jakákoli nová jídla a byl nadšený z nových surovin, zatímco královna, kdybychom měli nový recept, musela by se podívat na celý recept, než by řekla: 'Ano, dobře, zkusíme to', ale většinou se týden co týden držela stejných jídel.

Oblíbené ryby a steaky

Podle šéfkuchaře si královna jako předkrm ráda dopřávala rybí paštiku gleneagles, z uzeného lososa, pstruha a makrely.

Ryby mohla mít skoro pořád, a to i jako hlavní chod. Halibut na špenátovém lůžku s francouzskou omáčkou morney nebo pečený losos z řeky Dee u Balmoralu byli jejími favority. K hlavnímu chodu milovala také steaky ze zvěřiny s omáčkou z hub a z whisky.

Ach, ta čokoláda

Přece jen na něčem královna doslova „ujížděla“. Jak popisuje Darren McGrady, královna prý byla čokoholička. Milovala dobrou čokoládu a čokoládové moučníky. Její Veličenstvo to samozřejmě s čokoládovými dobrotami nepřehánělo, stačil jen malý kousek, který si uměla vychutnat.

A když měl přijít na návštěvu její vnuk princ William, okamžitě toho využila a k čaji se servíroval nepečený čokoládový sušenkový dort, který měli oba rádi. 

Je veřejným tajemstvím, že ze čtyř dětí byl Alžbětiným největším oblíbencem princ Andrew. Pro něj zase nechávala připravit crème brulee se sandringhamskými pomeranči.

Čaj jen jedné značky

Tradiční čaj o páté s lehkými okurkovými či lososovými sendviči a sušenkami musí v britské královské rodině být každý den. Ovšem není čaj jako čaj. Alžběta II. si pochutnala na šálku čaje Earl Grey od britského výrobce čaje Twinings, značky, která oficiálně slouží královské rodině od roku 1837.

Královna ho měla nejraději bez cukru a s troškou mléka. Přestože v královské rodině se v konvici samozřejmě spařuje sypaný čaj,  Alžběta II. pro jistotu nosila v kabelce i několik sáčků Earl Grey Twinings. Co kdyby kolem páté odpoledne nebyla doma a jinde nabízený čaj by nebyl ten pravý?

Koktejl před obědem

Co si ještě Alžběta II. nikdy neodpustila, to byl koktejl před obědem. Nechala si namíchat dva díly dubonnetu (francouzský vermut) s jedním dílem ginu, do toho pár kostek ledu a nápoj byl ozdobený citronem.

Alžběta II. ještě 6. září 2022 jmenovala premiérkou Liz Trussovou, pak už se její zdravotní stav prudce zhoršil a 8. září 2022 zemřela. V 96 letech odešla za milovaným Filipem.

Zdroje informací:

hellomagazine.com: Queen Elizabeth II's all-time favourite foods revealed by former royal chef

countryandtownhouse.com: How To Make Queen Elizabeth II’s Favourite Cocktail

tasteofhome.com: This Is the Queen’s Favorite Tea. Here’s Where to Find It

Recepty k tomuto článku