Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z jaké mouky udělat bramborové knedlíky? Takto zajistíte, aby nebyly příliš tuhé, ale naopak krásně nadýchané a vláčné
Zdroj: Profimedia

Bramborové knedlíky patří k nejoblíbenějším knedlíkům české kuchyně. Zdánlivě nejsou tak složité na přípravu jako ty houskové, hodí se jako příloha k mnoha pokrmům, mohou být samostatným jídlem a vynikající jsou i nasladko. Pokud se tedy povedou. Na to má mimo jiné velký vliv i mouka, z níž je připravíte. 

Bramborové knedlíky - dokonalá příloha

Pečená kachna, gulášek, uzené maso nebo vepřové výpečky – to jsou jedny z mnoha pokrmů, k nimž se přímo báječně hodí bramborové knedlíky. Právem jsou považovány za jednu z nejoblíbenějších českých příloh a u mnohých dokonce vítězí nad houskovými.

Spousta hospodyněk je vnímá jako na přípravu jednodušší, ale i tak mají bramborové knedlíky svá úskalí. Mohou být například příliš tuhé či gumové nebo se naopak mohou rozpadat, případně jsou hodně mazlavé. Všem karambolům předejdete, když při jejich přípravě dodržíte pár zásad a hlavně použijete správné v ingredience v dokonalém poměru

Jakou mouku na bramborové knedlíky?

Na bramborových knedlících je geniální, že na ně potřebujete jen pár surovin. Na dokonalou konzistenci knedlíků má vliv nejen správně zvolený druh brambor (nejlépe varné tipy B a C), ale i vhodná mouka. Jakou tedy vybrat a jaké budou knedlíky, když použijete jiný druh?

  • Hrubá mouka – objevuje se v receptech nejčastěji. Knedlíky jsou s ní méně lepkavé a dobře drží tvar. Hrubá mouka dodává knedlíkům pevnou texturu, stále jsou ale příjemně měkké. 
  • Dětská krupička – i ta je poměrně častá a hrubá mouka se jí často nahrazuje. Díky krupice jsou knedlíky ještě pevnější méně náchylné k rozvaření. Kromě toho mají  vláčnou konzistenci, dobře se s ní provaří a jsou jemnější. 
  • Polohrubá mouka – pokud byste hrubou mouku či krupici neměli, lze případně jako kompromis použít i tuto mouku. Knedlíky s polohrubou moukou budou měkčí než s hrubou moukou, ale stále drží tvar. 
  • Hladká mouka – v nouzi lze použít i mouku hladkou, v jejím případě ale již hodně riskujete rozvaření knedlíků. Knedlíky s ní jsou hodně měkké a mohou být až lepkavé. Hladkou mouku však lze použít v kombinaci s hrubou nebo s krupicí pro lepší konzistenci a větší jemnost a měkkost knedlíků. 
  • Bramborový škrob - i ten dokáže zlepšit konzistenci knedlíků jako doplněk nejlépe hrubé mouky nebo krupičky. Na 1 kg brambor se pak dává přibližně 1 lžíce škrobu. Škrob je vhodný hlavně v případě, kdy nemáte moc kvalitní brambory nebo máte brambory typu A, které samy tolik škrobu neobsahují. 

Závěr: Na bramborové knedlíky je nejvhodnější kombinace dětská krupička s bramborovým škrobem, jak doporučuje v našem starším článku i knedlíkový mistr Petr Kosiner, případně kombinace hrubé mouky a dětské krupičky. 

Zásadní je i zvolit správný poměr brambor a krupice. Mouky nesmí být moc, aby nebyly knedlíky moc hutné. Pokud byste jí ale použili málo, mohou se knedlíky rozpadat. Ideální množství je na 1 kg brambor asi 400 g krupice či mouky.

Náš tip: Vynikající bramborové knedlíky z hrubé mouky a dětské krupice si pak můžete udělat třeba podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku