Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Restaurace Zastávka Nižbor je spjata se dvěma pojmy. Jménem majitele, známého herce Tomáše Hanáka, a legendárním smaženým sýrem, který je tak populární, že se ho snažili napodobit i Jan Punčochář s Přemkem Forejtem. Toprecepty.cz vyrazily do Nižboru po dvou letech, aby zjistily, co se zde změnilo, a jak to vypadá třeba i s cenami.

Kousek od Prahy

Restaurace Tomáše Hanáka se nachází zhruba třičtvrtě hodiny od Prahy autem. Pokud se rozhodnete, že si uděláte výlet vlakem, počítejte, že z Hlavního nádraží to budete trvat kolem hodiny. 

Zastávka Nižbor je situována do prostoru vlakového nádraží, ale o klasickou „nádražku“ se rozhodně nejedná. Zdejší atmosféra totiž funguje stoprocentně na každého. Pochopitelně, pokud jste zvyklí na luxusní restaurace, zde úplně ve své kůži nebudete. Tady totiž dostanete knedlík s vajíčkem, játra na cibulce, smažák nebo škvarkovou pomazánku.

S batohem na zádech

Místní gastronomické zařízení je totiž jakousi oázou pro návrat do let minulých. Proto, pokud se vypravíte na výlet do zdejšího kraje, třeba s batohem na zádech a kamarády po boku, nemusíte mít pocit, že sem „nepatříte“.

Nejprve se ovšem věnujme tomu, co vás v restauraci, kterou ve svém pořadu Souboj na talíři navštívili i dva porotci MasterChef Česko Jan Punčochář a Přemek Forejt, čeká.

Především je to neskutečně zábavně a stylově vybavený vnitřní prostor, který ve vás budí dojem, že jste se vrátili v čase a sedíte ve vlakovém kupé z první republiky. Cedule z minulosti, spousta historických knih i staré lavice z vlakových kupé dokáží zázraky.

Sednout si můžete i na zahrádku, která je hned ze dvou stran restaurace, ale zde počítejte s tím, že je „bez obsluhy“.

Jídelák pro Čechy

Nejdůležitější, co však restauraci udělalo věhlas nejen v nejbližším okolí, je kromě jména majitele také její jídelní lístek. Na něm totiž najdete přesně to, co každý našinec uvítá s velkým povděkem. Vzhledem k tomu, že jsme cestu do Nižboru měli už přede dvěma roky, rovnou jsme koukli na fotku tehdejšího menu a trochu srovnávali, především ceny.

Změnily se, ale ne nějak drasticky, pokud vezmeme, že došlo k nárůstu cen energií, vstupních surovin a dalších věcí, dá se hovořit o férovém navýšení. U některých nabízených položek, jako jsou škvarková pomazánka za 89 Kč či buřty na pivu za 145 Kč se cena neměnila.

Sekaná s bramborem podražila o deset korun a nyní si ji dáte za 175 Kč, BBQ vepřová žebra jsou místo 265 Kč za 285 Kč a vyhlášení smažák šel od naší poslední návštěvy s cenou nahoru o 30 korun, nyní si ho tedy objednáte za 245 Kč. 

Někomu se může zdát, že téměř 250 korun za smažený sýr s hranolky, tatarkou a medem je příliš, ale podle vlastní zkušenosti můžeme prohlásit, že zde to nejsou vyhozené peníze. Kvalitní tučná gouda, která je použita, totiž nabízí skvělou chuť.

Smažáku, obaleného v kukuřičné krustě, jsou dva kousky, které vás zasytí, sýr chutná skvěle, navíc domácí hranolky dodají další perfektní chuťový vjem. Když si k tomu smícháte tatarku s medem a přidáte ji na sýr, ochutnáte něco, co jste zatím v puse neměli

Zkusili jsme i kuřecí vývar za 70 korun, a tak poctivou polévku jsme nečekali. Žádných utrápených pár kousků masa ve vodě s bujónem, ale silný vývar se zeleninou a pořádnou porcí kuřecího.

Nic není dokonalé

Samozřejmě i zde se dají najít drobné chybičky, ale musíte opravdu dlouho hledat. Trochu rušivé bylo pokřikování personálu mezi sebou, ale jde o mladou partu, takže se to dá pochopit.

Určitě by však bylo dobré trochu zapracovat na úklidu tříděného odpadu, který by se nemusel povalovat jen pár metrů od stolů s hosty. 

Všechny tyto výtky ovšem maže zážitek, který si z Nižboru odvezete. Ať už je to prostředí, milá obsluha, velká porce vynikajícího jídla nebo zvláštní pocit návratu v čase. Pokud budete mít cestu kolem, nebo přemýšlíte, že se sem vypravíte, neváhejte. Nižbor je skutečně výborná cílová zastávka.

Jak to vypadalo v Zastávce Nižbor před dvěma lety a jak nyní, zjistíte v naší fotogalerii:

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete také připravit skvělý smažený sýr:

Recepty k tomuto článku