Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nechat dozrát zelená rajčata? Pomůžou obyčejné noviny nebo jablko, rajčata zčervenají krásně
Zdroj: Pixabay, Alexei

Zůstala vám na zahradě nebo na balkóně zelená rajčata a přemýšlíte, co s nimi? Rozhodně je nevyhazujte, dozrají snadno díky radám našich babiček. Plody krásně zčervenají a budou chutnat skvěle.

Proč nejíst zelená rajčata

Sice ještě nejspíš nějaké to sluníčko naše rajčata čeká, ale může se stát, že i tak budete potřebovat sklidit ještě zelená rajčata. Bez obav se do toho pusťte, s našimi níže uvedenými radami snadno dozrají. Nejpozdější doba sklizení rajčat je před mrazíky.

Zelená rajčata není ideální konzumovat, protože zelená místa na rajčatech (např. u stopky a na nezralých plodech) obsahují glykoalkaloid (rostlinný jed) zvaný tomatin. V případě brambor syrových/zelených brambor je to solanin. Podle serveru Bezpečnost potravin je tomatin akutně 20x méně toxický než stejná dávka solaninu z brambor. Může vás po něm pálit v krku, bolet hlava, můžete mít průjem, nevolnosti a podobně. Přestože nejsou účinky příliš významné, doporučuje se zelené části nekonzumovat. I když je obsah tomatinu v utržených rajčatech na rozdíl od přirozeně na keříku dozrálých větší, využijte následující fígle na dozrání rajčat.  

Co udělat, aby zelená rajčata zčervenala

Když se o rajčata doma dobře postaráme, zčervenají a budeme z nich mít radost a užitek ještě dlouho. Máme pro vás dvě varianty. V případě první jde o tradiční postup, který hospodyňky nejspíš dobře znají, a to že rajčata otrháme z keříku. V  druhé variantě pak plody zůstávají na větvičkách.

Jak postupovat při dozrávání rajčat 

Při tradičním postupu se budete řídit následujícími kroky:

  • Rajčata otrhejte a přetřiďte je tak, že ta v dobrém stavu dejte do mísy, vadná  odstraňte. Můžete pod ně dát pečicí papír, ale není to nezbytné. Rajčata nemyjte, ale pokud jsou špinavá, opatrně je hadříkem očistěte.
  • Mísu s plody dejte do chladnější (18-20 °C) a temnější místnosti. 
  • Pokud chcete urychlit jejich zrání, přidejte do mísy jablko (dozrávání pomáhá v jablku obsažený etylen).
  • Mísu překryjte novinami.
  • Průběžně kontrolujte, jestli jsou rajčata v pořádku. Pokud by se nějaké začalo kazit, dejte ho pryč.
  • Během pár dnů budou rajčata postupně dozrávat. Ta zralá pak můžete odebírat.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Italský nápad se zráním rajčat na rostlině

Druhou možností je italská varianta, která radí vytrhnout ze země rostlinu s nedozrálými rajčaty, která ještě dobře drží na větvičce. Podle některých verzí můžete rostlinu i uříznout, zbavit listů a případně špatných plodů a zavěsit ji v teplé a světlé místnosti za kořeny. Rajčata krásně dozrají.  

Zdroje informací:

nzip.cz: Rajčata
bezpecnostpotravin.cz: Lykopen a tomatin v rajčatech

Náš tip: Ze zralých rajčat si můžete připravit třeba rajčatovou omáčku na těstoviny podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku