Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na skvělé česnekové máslo? Hodí se na bagetu, těstoviny i k masu a můžeme je i zamrazit
Zdroj: Toprecepty

Někdy vám pro dokonalou chuť pokrmu stačí jen malá drobnost. Tou může být třeba česnekové máslo. Spojení másla a česneku je prostě dokonalé a hodí se na maso i pečivo. Když si jej připravíte dopředu, přípravu mnoha pokrmů si značně ulehčíte. 

S bylinkami je ještě lepší

Česnekové máslo je přímo vynikající dochucovadlo, které využijete při přípravě spousty jídel, jimž dodá zároveň nejen vynikající jemnou máslovou chuť, ale i pikantní česnekovou. Navíc je pak můžete vylepšit o čerstvé bylinky, které je pozvednou ještě na vyšší úroveň, dodají mu další příchuť a svou zelenou barvou rovněž hezčí vzhled a svěžejší chuť. 

Na pečivo, brambory i maso

Ochucené máslo možná znáte z pizzerií, kde se podává před jídlem s křupavou bagetkou nebo s pizza chlebem. K pečivu se toto máslo přímo báječně hodí a nahradí vám i pomazánku. Společně s ním pak můžete i starší rohlíky či bagety rozpéct. Vynikající je ovšem třeba i na topinkách. Kromě pečiva se česnekové máslo hodí hlavně na grilované maso, případně na grilovanou zeleninu, dochutíte jím třeba i opečené brambory nebo brambory na loupačku, těstoviny či noky

Česnekové máslo se vyplatí zamrazit

Česnekové máslo se zkrátka vyplatí mít připravené v lednici, abyste je mohli kdykoliv použít a kousek si z něj odkrojit. Chcete-li si jej připravit do zásoby, můžete si jej i zamrazit. V mrazáku vám totiž vydrží až několik měsíců, v lednici jen cca týden. Jeho příprava navíc není nijak složitá a ještě vás vyjde výhodněji, než kdybyste si je koupili v obchodě. Navíc do něj nyní můžete ještě využít bylinky ze zahrádky a také kvalitní český česnek, který je mnohem aromatičtější a má opravdu grády. 

Jak udělat česnekové máslo?

Pokud máte ochucené máslo rádi, můžete si je jednoduše připravit podle našeho receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 100 g másla (nejlépe nesolené, ale můžete použít i solené), 2-3 stroužky česneku (podle vaší chuti), špetku soli (pokud používáte nesolené máslo), čerstvé bylinky (volitelné – například petržel, pažitka nebo tymián) a citronovou šťávu (lze vynechat)

  1. Máslo nechte při pokojové teplotě změknout, aby se s ním dalo snadno pracovat. Mělo by být měkké, ale ne úplně rozpuštěné.
  2. Oloupejte česnek a prolisujte ho pomocí lisovače na česnek. Pokud lisovač nemáte, můžete ho velmi jemně nasekat nožem nebo rozmačkat plochou stranou nože.
  3. V misce smíchejte měkké máslo s prolisovaným česnekem. Důkladně promíchejte, aby se česnek rovnoměrně rozprostřel v másle.
  4. Podle chuti přidejte špetku soli, pokud používáte nesolené máslo. Pokud chcete, můžete přidat i čerstvé bylinky – například nasekanou petržel nebo pažitku. Ty dodají máslu nejen chuť, ale i krásnou zelenou barvu. Pokud máte rádi svěžejší chuť, můžete přidat pár kapek citronové šťávy. Ta dodá máslu lehkou kyselost a zvýrazní ostatní chutě.
  5. Hotové česnekové máslo můžete přenést do malé misky a podávat rovnou, nebo ho zabalit do potravinové fólie a vytvarovat do válce. Takto zabalené máslo nechte vychladnout v lednici, kde ztuhne, a bude snadno porcovatelné.
  6. Česnekové máslo můžete skladovat v lednici až týden. Pokud si chcete připravit větší množství, lze ho také zamrazit a skladovat až několik měsíců.
  7. Náš tip: Připravit si můžete i skvělé máslo s pečeným česnekem podle našeho receptu.

Něco navíc: Brambory pečené s česnekovým máslem si můžete udělat podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku