Segedín s domácím knedlíkem: Papriku přidejte ve správnou chvíli a hotové jídlo nechte uležet
16. 9. 2024 Vaření
Nevlídné a sychravé dny si žádají pořádný hrnec výborného jídla nejen na zahřání. Může to být třeba segedínský guláš s domácím knedlíkem, který přijde k chuti jako ideální podzimní oběd.
Co se dává do segedínu
Segedínský guláš patří mezi jídla oblíbená i u nás, i když je základem maďarské kuchyně. Milujeme ho pro nakyslou chuť zelí a jemnou pikantnost. Vše korunuje smetana, díky které pokrm zjemníme. Segedínský guláš lidově zvaný segedín si pak dáváme hlavně s kynutým knedlíkem, ideálně domácím. Když jídlo necháme den-dva uležet, bude ještě chutnější.
Základem segedínu je vepřové plecko nebo ramínko, které připravujeme na sádle a cibuli. Druhou významnou ingrediencí je pokrájené kyselé zelí. Dochutíme ho kořením a na konec vaření přidáme zakysanou smetanu. Nevaříme ji. Pokud bychom chtěli segedín zjemnit, přidáme smetanu na vaření.
Mohlo by vás zajímat
Čím dochutit segedín
Kromě zmíněné cibulky patří do segedínu i drcený kmín a často v něm nechybí ani utřený česnek. Rozhodně nesmí chybět sladká paprika pro chuť i barvu. Chuť doladí také bobkový list, pár kuliček nového koření a černého pepře. Pokud máme rádi pikantnější jídla, dáme pepře více a můžeme využít i pálivou papriku.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
Jak na poctivý segedín s domácím knedlíkem
Na osm porcí budete potřebovat: 500 g vepřového masa, 2 cibule, 1 zelí (ve sklenici), sůl, sádlo, sladkou papriku, kmín mletý, bobkový list, pepř mletý, vývar (nebo 1/2 masoxu), hladkou mouku a vodu (s moukou na zahuštění).
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso pokrájejte na kostičky. Nejprve na sádle v papiňáku orestujte cibulku, potom přidejte maso a orestujte ho. Přidejte sůl, pepř, mletý kmín, sladkou papriku a vše promíchejte s masem a hned podlijte troškou vody, aby paprika nezhořkla.
Přidejte bobkový list, dolijte vodu podle potřeby a přiveďte k varu, dejte vařit 15-20 minut do papiňáku. Po uvaření k masu přidejte proprané zelí a vařte tak dlouho, až je zelí měkké. Pokud chcete víc omáčky, je potřeba přidat trochu vývaru nebo vody a 1/2 masoxu. Zahustěte segedín jen trošku moukou rozmíchanou ve vodě (záknechtkou). Jako příloha jsou nejlepší domácí kynuté knedlíky.
Náš tip: Připravte si podle následujícího video receptu segedinský guláš se smetanou a knedlíkem bez mouky
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu