Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny peče: Moravské koláčky povidláčky jsou plněné tvarohem a povidly a díky perníkové drobence krásně voní
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty, koláž Toprecepty

Poctivé dvojctihodné koláčky, plněné tvarohem a povidly mohou chutnat ještě lépe, když ochutíte náplň a koláčky před pečením posypete perníkovou drobenkou. Pak voní až na chodbu a ze stolu mizí rychlostí světla...

Moravské koláčky

Na koláčcích, kterým se někdy říká dvojctihodné, někdy moravské, jsem vlastně vyrostla. Velice často je pekla moje babička Maruška, které jsme říkávali „ostravská.“ Bydlela totiž v přízemním bytě v Ostravě-Přívoze, části, která teď byla v souvislosti s povodněmi evakuovaná. 

Babička tyhle koláčky pekla ještě ve svých 80 letech a rozdávala je rodině i sousedům. Dodnes nevím, kde vzala tu trpělivost vytvářet koláčky maličké, možná poloviční, než jaké teď dělávám já. Každopádně, tvaroh uvnitř a povidla nahoře nikdy nechyběly. Tyhle moravské koláčky dělávám doma i já často, pro tentokrát jsem je ale trochu ozvláštnila perníkovou drobenkou a malinko jiným těstem.  

Za chuť ručím. V sobotu napečeny a během neděle záhadně zmizely...

Moravské koláčky s perníkovou drobenkou

Na těsto potřebujete: 500 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 1 lžičku medu, 100 g změklého másla, 17 g čerstvého droždí, 1 žloutek, 220-250 ml vlažného mléka a špetku soli
Na nádivku s tvarohem: 250 g tvarohu v alobalu, 1 žloutek, cukr, 1 lžíci rumu, vanilkový cukr

Na nádivku s povidly: povidla (použila jsem Ovocňák), cukr, skořici, trochu rumu a piškotovou drť 

Na drobenku: 50 g strouhaného perníku, 50 g mouky, 60 g másla, 60 g cukru a trochu perníkového koření (případně se řiďte tím, zda chcete mít drobenku vláčnější nebo drobivější, já ji obvykle dělám od oka)

Postup:

  1. Nejdříve připravte kvásek omládek. Z připravené hladké mouky odeberte 100 g, smíchejte je se 100 ml vlažného mléka, 1 lžičkou medu a 17 g droždí. Zakryjte a nechte vykynout.
  2. Smíchejte zbylou mouku, cukr, žloutek a mléko. Přidejte vykynutý kvásek, propracujte a pak přidejte změklé máslo a znova propracujte. Nechte zakryté v míse kynout při pokojové teplotě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Během kynutí 1-2x těsto propracujte.
  3. Na tvarohovou nádivku smíchejte tvaroh, žloutek, cukr, rum a vanilkový cukr. Na povidlovou nádivku smíchejte povidla, cukr, skořici, trochu rumu a zahustěte nastrouhanými piškoty. Na drobenku smíchejte všechny suroviny. 
  4. Vykynuté těsto rozválejte a rádýlkem nakrájejte čtverečky. Ty plňte tvarohovou nádivkou, pečlivě zabalte a nechte spojem dolů na plechu ještě znova vykynout. Pak do koláčků udělejte důlek a do něj dejte povidlovou náplň. Bohatě posypte drobenkou a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut dozlatova.
  5. Nechte zcela vychladnout a pokud chcete, před podáváním koláčky ještě pocukrujte. 

Moje tipy: 

  • Drobenku můžete udělat jen z nastrouhaného perníku, ale moc to nedoporučuji, drobenka má pak tendenci se při pečení rychleji připalovat. Pro výraznější chuť perníku přidejte raději ke směsi mouky a strouhaného perníku trochu perníkového koření. 
  • Dvojctihodné koláčky se mohou ještě po upečení polévat rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Já to v tomto případě nedělala, chtěla jsem nechat vyniknout chuť a vůni drobenky. 
  • Těsto si můžete připravit den předem a nechat kynout v lednici v zakryté nádobě. V takovém případě použijte droždí méně, stačí 12 g. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Témata

Recepty k tomuto článku