Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fritelle di pasta: Smažená těstovinová hnízda jsou báječně křupavá, voní bylinkami a využijete v nich zbylé uvařené těstoviny
Zdroj: Toprecepty

Zbyly vám z předchozího dne špagety nebo jiné těstoviny? Vyhazovat je by byla škoda. Když k nim přidáte vajíčka a další dobroty a vytvarujete z nich hnízda nebo placičky a pak je usmažíte, vznikne vám ještě nápaditá večeře či svačinka na druhý den. A navíc je můžete různě obměňovat.

Co se zbylými těstovinami?

Těstovinová hnízda nebo placičky jsou jednou z dokonalých možností, jak ještě využít uvařené těstoviny. Jsou ovšem tak dobré, že klidně stojí za to kvůli nim i těstoviny uvařit. Jde o ideální variantu, jak třeba obyčejné špagety proměnit v něco speciálního, křupavé těstovinové placičky navíc lze využít i jako vynikající občerstvení na nějakou oslavu nebo klidně i jako svačinu do práce či pro děti do školy. 

Italské fritelle sladké i slané

V Itálii těmto smaženým těstovinovým hnízdům říkají fritelle a připravují je v mnoha variantách. Originální italské fritelle jsou vlastně takové malé koblížky z těsta (často i s náplní), které  jsou oblíbené nejvíc v oblasti kolem Benátek a podobají se koblížkům bomboloni, jež jsou tradiční specialitou během karnevalu neboli masopustu

Kromě těch z těsta se často připravují i sladké fritelle z rýže.

Oblíbené jsou však i fritelle naslano – nejčastěji se můžete setkat s recepty na fritelle z cukety, z brambor nebo právě z těstovin. Jde pak vlastně o obdobu našich cuketových placiček nebo bramboráků. I Itálii se často podávají jako antipasti – předkrm nebo malé chuťovka třeba k vínu. 

Placky z těstovin

Na těstovinových placičkách je báječné, že se dají udělat v mnoha verzích a z různých druhů těstovin. Špagety jsou na ně ideální, neboť je lze stočit do podoby hnízd, která vypadají efektně. Klidně ale můžete použít třeba tagliatelle, farfalle, fusilli nebo i obyčejná kolínka.

Chcete-li vytvořit kompaktnější placičky, můžete těstoviny i nasekat na menší kousky. A čím je ochutit? Ideálním doplňkem těstovin jsou různé sýry – nejlépe italské, jako jsou parmezán či provolone. Použít ale můžete klidně i nastrouhanou goudu či čedar. Pro lepší chuť lze přidat také česnek, bylinky a třeba i nějakou uzeninu. 

Jak na fritelle di pasta?

Pokud vás tyto těstovinové fritelle zaujaly nebo zrovna máte doma uvařené těstoviny a nevíte, co s nimi, můžete si je připravit podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 100 g špaget nebo jiných těstovin, 1 vejce, 2 stroužky česneku (utřené), 1 šálek jemně nasekané čerstvé petrželky, ½ lžíce oregana, 1 lžičku chilli vloček, ⅓ šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu, kůru z poloviny citronu, 1 lžíci čerstvé citronové šťávy, ½ lžíce čerstvě nadrceného pepře, olej na smažení a sůl.

  1. Pokud nemáte uvařené těstoviny, uvařte je asi 8 minut v osolené vodě. Zatímco se těstoviny vaří, rozklepněte vejce do mísy a rozšlehejte ho. Poté k němu přidejte utřený česnek, nasekanou petrželku, oregano, chilli vločky, parmazán, citronovou kůru a citronovou šťávu a promíchejte.
  2. Do mísy přidejte uvařené těstoviny a vše společně promíchejte. Na pánev nalijte dvě lžíce oleje a zahřejte ho.
  3. Pomocí vidličky naberte trochu špagetové směsi, vytvarujte z ní hnízda nebo placičky a vhoďte ji na rozpálenou pánev. Smažte je na středně vysoké teplotě asi 2 minuty z každé strany. Jakmile jsou hotové, posypte je solí a případně i citronovým pepřem. Nejlepší jsou ještě horké. 

Náš tip: Ze zbylých těstovin můžete připravit i tento vynikající salát podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku