Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší pomazánka z červené řepy: Pikantnost jí může dodat křen nebo česnek, na přípravu stačí jen tři ingredience
Zdroj: Toprecepty, Bahula

Červenou řepu si nemusíme dávat jen pečenou nebo ji využívat do polévky či z ní připravovat salát a nakládat ji s křenem nebo zelím. Výborné jsou z červené řepy také různé pomazánky.

Červená řepa

Červená řepa je skvělá podzimní zelenina, i když si na ni spousta strávníků příliš netroufá jinak než v nakládané podobě. Červenou řepu můžeme snadno pěstovat na zahradě a na podzim si ji pak užít v různých variantách. Můžeme si ji přichystat vařenou, v pečeném stavu i syrovou, dát si ji jako přílohu, vyrobit z ní salát, ale také třeba pomazánku. Červená řepa je výborná ve všech podobách.

Červená řepa obsahuje vysoký podíl vody, ale jen málo kalorií. Je bohatá na minerály, jako jsou vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo. Najdeme v ní i vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Pokud jste někde viděli pokrmy s výraznou přírodní červenou barvou, je dost možné, že v nich byl betanin právě z červené řepy, který se využívá v potravinářském průmyslu.

Jak nakoupit červenou řepu a jak ji skladovat

Po sklizni z řepy otrháme listy a necháme si pouze dobře oschlé a čisté bulvy. Když nemáme vlastní řepu a chceme si ji koupit, je třeba hlídat nepoškozenost slupky. Měla by mít také málo postranních kořínků. Řepu můžeme skladovat podobně jako další kořenovou zeleninu ve sklepě, umístěnou v bedýnce s pískem. 

Pokud nemáme sklep, můžeme syrovou řepu skladovat zhruba týden v ledničce v zásuvce na zeleninu, zabalenou v papíru nebo fólii asi týden. Pokud máme uvařenou řepu, je třeba ji sníst co nejdříve. 

Co se hodí k červené řepě

Řepa je vynikající zelenina, ke které se skvěle hodí hned několik ingrediencí. Jsou to třeba česnek, křen, zázvor, kmín, anýz. Z bylinek dále třeba petržel, pažitka, kopr i koriandr. Z ovoce pak s řepou báječně ladí jablko a hruška. 

Jak se vaří červená řepa

Před vařením řepu neloupejte, jen ji pořádně očistěte. Červenou řepu je třeba vařit v osolené vodě, trvá to necelou hodinu. Malé a mladé řepy jsou uvařené rychleji. Řepu oloupeme a nakrájíme až po uvaření.

Varianty pomazánky z červené řepy

Červená řepa je báječnou surovinou do pomazánek, kam se může přidat vařená i syrová, záleží na receptu. Velmi často bývá řepa kombinována s Lučinou a dochucována křenem. Někdo zase raději použije česnek. Místo tvarohového sýru lze ale použít i pomazánkové máslo a jogurt, případně kysanou smetanu. Pro správný říz můžeme kápnout pár kapek citrónové šťávy a nesmí chybět ani mletý pepř a sůl.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Nejlepší pomazánka z červené řepy

Na pomazánku z červené řepy si připravte: 1 uvařenou červenou řepu, 1 velký sýr Lučina (kostka), 1 lžičku čerstvé citrónové šťávy a sůl.

Jak na to? Vychladlou červenou řepu oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Do mísy se strouhanou řepou přidejte sýr, sůl a vymačkanou šťávu z citrónu a vše spolu promíchejte. Pomazánku nechte vychladit v lednici, a pak ji namažte na krajíčky tmavého pečiva, s kterým tvoří i na pohled velmi zajímavou kombinaci.

Zdroje informací:

nzip.cz: Červená řepa

Náš tip: Připravte si výbornou pomazánku z Lučiny a červené řepy podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku