Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí máslo má nezaměnitelnou chuť, kterou to z obchodu nenabízí.
Zdroj: Pixabay, naturefood

Říká se, že čerstvý chleba s máslem předčí málokteré jídlo. Navíc, pokud máte doma vyrobené máslo, zážitek se násobí. Je sice pohodlnější si přinést jeho kostku z obchodu, ale ruční příprava není složitá. Toprecepty.cz zjišťovaly, jestli náhodou není také domácí máslo levnější než to ze supermarketu.

Důležitá příprava

Než se pustíte do výroby domácího másla, ujistěte se, že máte doma vše potřebné. Tedy především smetanu, která má podíl tuku přes 30 %, přístroj, ve kterém ji budete šlehat (třeba tyčový mixér), cedník, plátno a nezapomeňte ani na gumové rukavice.

Ty jsou velmi důležité proto, že s máslem budete při jeho přípravě často manipulovat a nechcete, aby se vám do něj dostaly nežádoucí bakterie. Proto se hodí dobře omýt i všechny další věci, které přijdou do kontaktu se surovinami.

Cenový benefit

Přestože příprava domácího másla není náročná, důležitým hlediskem, na které se díváme, když se do podobných „akcí“ pouštíme, je finanční stránka. Vyjde tedy čerstvé máslo na méně peněz, než to z obchodu

Z jednoho kelímku nebo krabičky smetany o objemu 250 ml, která má minimálně 30 % tuku, může vzniknout přibližně 100-120 gramů másla. Záleží hlavně na tom, kolik smetana obsahuje tuku a na způsobu, jakým se máslo oddělí a zpracuje.

Pokud tedy vezmeme v potaz, že například 31 % smetana ke šlehání stojí v průměru 35 korun, zjistíme, že kostka másla (cca 240 g) nás při domácí výrobě bude stát okolo 70 korun. Což je zhruba stejná cena jako v obchodě. 

Smetana se ovšem dá koupit i v akci za 19 Kč, pak se dostaneme s cenou za jedno máslo zhruba na 40 Kč. Záleží ovšem taky na tom, jakou smetanu kupujeme. Nejkvalitnější, a pro výrobu másla nejlepší, je smetana bez stabilizátorů a ta bývá dražší. 

Při výrobě másla ze smetany ale získáte i podmáslí, které můžete vypít nebo použít v kuchyni při vaření či pečení.

Trvanlivost

Jednu nevýhodu ovšem domácí máslo má a tou je kratší trvanlivost než má to komerčně vyráběné. V lednici tak vydrží přibližně 1–2 týdny. Pokud ho zamrazíte, můžete jeho trvanlivost prodloužit. Dá se ovšem předpokládat, že chuťově perfektní domácí výrobek ve vaší lednici nevydrží ani oněch 14 dní.

Pokud se ovšem rozhodnete pro mrazák, je lepší, když máslo rozdělíte na menší porce, které můžete snadno spotřebovat po rozmrazení. Tím se usnadní manipulace a sníží riziko, že bude potřeba rozmrazit více másla, než skutečně potřebujete.

Každou porci másla byste můžete zabalit do potravinářské fólie, což pomůže udržet máslo čerstvé a zabrání mu absorbovat pachy z mrazáku. Pro dodatečnou ochranu můžete máslo po zabalení do fólie ještě zabalit do alobalu nebo vložit do vzduchotěsného plastového sáčku. Nezapomeňte na každý balíček napsat datum, kdy bylo máslo zmrazeno. Máslo pak uložte do mrazáku na rovnou plochu, aby se zbytečně nezdeformovalo. 

Domácí máslo

Na výrobu čerstvého másla budete potřebovat: 2 smetany, ideálně bez stabilizátorů (ty brání oddělení podmáslí a proces by trval podstatně déle).

Jak na to?

  1. Smetanu, kterou jste nechali půl hodiny v pokojové teplotě, nalijte do vyšší nádoby nebo kuchyňského robota a šlehejte na střední rychlost, nebo použijte tyčový mixér.
  2. Asi po dvou minutách ze smetany vznikne tuhá šlehačka. Pokračujte ve šlehání, po chvíli se ze šlehačky začnou tvořit hrudky. Vzniknou oddělováním mléčného tuku od tekutého podmáslí. Aby tekutina nestříkala na všechny strany, můžete ji postupně slévat.
  3. Jakmile se z hmoty přestane uvolňovat podmáslí, přemístěte ji do cedníku položeného na mísu a rukama se snažte vymačkat další tekutinu.
  4. Máslo se pro co nejlepší výsledek snažte důkladně prohníst pod tekoucí studenou vodou. Pokračujte až do doby, kdy bude odtékat pouze čirá voda.
  5. Nechte oschnout v cedníku, vytvarujte do kostky nebo válečku, zabalte do pečicího papíru a nechte ztuhnout v lednici.

Náš tip: Vyzkoušejte lahodné máslové sušenky podle našeho video receptu:

Recepty k tomuto článku