Falešná humrová pomazánka z celeru: Barvu humra dodá mrkev, výraznou chuť správné množství majonézy a citronové šťávy
25. 9. 2024 Vaření
Zpracovat humra do pomazánky by bylo trochu drahé. České hospodyňky už několik desítek let připravují z kořenové zeleniny tzv. falešnou humrovou pomazánku, která se skvěle hodí ke svačině nebo jako pohoštění pro návštěvu.
Jak udělat falešnou humrovou pomazánku
Humr je mořský korýš, jehož jemné masíčko s načervenalou barvou je považováno za delikatesu. Obvykle se využívá na pečení, blanšírování a grilování. Většina z nás si ale humra nepořídí, můžeme si ale přichystat falešnou pomazánku, která připomíná maso z tohoto korýše.
Jako základ falešné humrové pomazánky báječně poslouží dva druhy podzimní zeleniny: mrkev a celer ve stejném množství. Kromě těchto ingrediencí potřebujeme ještě majonézu, mletý pepř a citronovou šťávu.
V některých domácnostech bývá zvykem využít tyčinky surimi. Variantou je ale třeba dušená treska.
A největší výhoda falešné humrové pomazánky? Pokud někdo nemá rád celer, dost možná ho v této pomazánce ani nezaregistruje, pokud mu to samozřejmě neprozradíme.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat domácí majonézu
Součástí celerové pomazánky bývá i majonéza. Tu si můžeme koupit v obchodě, ale také si přichystat domácí. Na co při přípravě nezapomenout? Nejdůležitější na celé přípravě majonézy je teplota. Nejen ingrediencí, ale je třeba myslet i na pomůcky, se kterými majonézu chystáme. Suroviny tedy včas vyndáme z lednice a necháme přizpůsobit pokojové teplotě.
Omáčku šleháme ideálně v mixéru. K našlehání využijeme žloutky a přidáme špetičku soli. Když jsou vyšlehané, po kapkách přiléváme olej a šleháme. Po zhoustnutí ji mírně naředíme lžičkou citronové šťávy nebo octa a došleháme. Tak pokračujeme dále do propojení všech surovin.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Jak připravit celerovou pomazánku jako falešnou humrovou
Na zhruba 25 plátků chlebíčkové veky potřebujete: 1 malý celer, mrkev (objemově stejně jako celeru), 225 g majonézy, mletý pepř a citronovou šťávu. Na ozdobu: 1 plátek citronu a petrželka.
Jak na to? Na jemném struhadle nastrouhejte mrkev a celer (v poměru 1:1). Přidejte majonézu, zakápněte trochou citronové šťávy a opepřete.
Promíchejte a dejte vychladit. Pomazánku namažte na veku, ozdobte ji citrónem a petrželkou.
Náš tip: Přichystejte si celerovou pomazánku à la humr podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
S perfektní domácí majonézou ušetříte: Budou vám stačit jen tři ingredience
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Už jste ochutnali rychlé a snadné falešné donuty s polevou i zdobením, které chutnají úplně všem?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře