Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešná humrová pomazánka z celeru: Barvu humra dodá mrkev, výraznou chuť správné množství majonézy a citronové šťávy
Zdroj: Toprecepty, Dooga

Zpracovat humra do pomazánky by bylo trochu drahé. České hospodyňky už několik desítek let připravují z kořenové zeleniny tzv. falešnou humrovou pomazánku, která se skvěle hodí ke svačině nebo jako pohoštění pro návštěvu.

Jak udělat falešnou humrovou pomazánku

Humr je mořský korýš, jehož jemné masíčko s načervenalou barvou je považováno za delikatesu. Obvykle se využívá na pečení, blanšírování a grilování. Většina z nás si ale humra nepořídí, můžeme si ale přichystat falešnou pomazánku, která připomíná maso z tohoto korýše.

Jako základ falešné humrové pomazánky báječně poslouží dva druhy podzimní zeleniny: mrkev a celer ve stejném množství. Kromě těchto ingrediencí potřebujeme ještě majonézu, mletý pepř a citronovou šťávu.

V některých domácnostech bývá zvykem využít tyčinky surimi. Variantou je ale třeba dušená treska.

A největší výhoda falešné humrové pomazánky? Pokud někdo nemá rád celer, dost možná ho v této pomazánce ani nezaregistruje, pokud mu to samozřejmě neprozradíme.

Jak udělat domácí majonézu

Součástí celerové pomazánky bývá i majonéza. Tu si můžeme koupit v obchodě, ale také si přichystat domácí. Na co při přípravě nezapomenout? Nejdůležitější na celé přípravě majonézy je teplota. Nejen ingrediencí, ale je třeba myslet i na pomůcky, se kterými majonézu chystáme. Suroviny tedy včas vyndáme z lednice a necháme přizpůsobit pokojové teplotě.

Omáčku šleháme ideálně v mixéru. K našlehání využijeme žloutky a přidáme špetičku soli. Když jsou vyšlehané, po kapkách přiléváme olej a šleháme. Po zhoustnutí ji mírně naředíme lžičkou citronové šťávy nebo octa a došleháme. Tak pokračujeme dále do propojení všech surovin.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak připravit celerovou pomazánku jako falešnou humrovou

Na zhruba 25 plátků chlebíčkové veky potřebujete: 1 malý celer, mrkev (objemově stejně jako celeru), 225 g majonézy, mletý pepř a citronovou šťávu. Na ozdobu: 1 plátek citronu a petrželka.

Jak na to? Na jemném struhadle nastrouhejte mrkev a celer (v poměru 1:1). Přidejte majonézu, zakápněte trochou citronové šťávy a opepřete.

Promíchejte a dejte vychladit. Pomazánku namažte na veku, ozdobte ji citrónem a petrželkou. 

Náš tip: Přichystejte si celerovou pomazánku à la humr podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku