Recepty na tři speciality z Oktoberfestu: Sýrová pomazánka obatzda, sýrové špecle i bramborový salát chutnají skvěle
25. 9. 2024 Vaření
Již v sobotu 21. září odstartoval Oktoberfest. Odehrává se hlavně v Mnichově, největší pivní svátek si ale připomínají i jinde ve světě, třeba aspoň přípravou typických mnichovských pokrmů. Oktoberfest si s jejich pomocí můžete užít klidně i doma. V kombinaci s mnichovským pivem bude iluze dokonalá.
Kolik stojí pivo na Oktoberfestu?
Oktoberfest je největším a nejznámějším pivním festivalem světa. Do německého Mnichova se každoročně na přelomu září a října sjíždí až 6 milionů návštěvníků z celého světa. Oktoberfest obvykle trvá 16 dní a končí na první říjnovou neděli. Letos připadá na termín od 21. září do 6. října.
Během těchto dnů na mnichovské Tereziánské louce, kde se festival koná, teče pivo v místních obřích pivních stanech, takřka proudem. Oktoberfest se spojuje s místním mnichovským pivem (např. Augustiner, Löwenbräu, Paulaner anebo Hacker-Pschorr), které se čepuje do obřích sklenic tupláků a jeho cena se letos pohybuje od 13.60 do 15.30 EUR (cca od 350 do 380 Kč). Oproti loňsku tak trochu podražilo.
Mohlo by vás zajímat
Od klobásy k ovocným knedlíkům
Kromě piva k Oktoberfestu patří i tradiční bavorské kroje a samozřejmě také spousta typického místního jídla. V pivních stanech k pivu servírují takové dobroty jako jsou třeba preclíky, vepřové koleno, pečené kuře, pečené klobásy s kysaným zelím nebo bílou mnichovskou klobásu s hořčicí.
Chybět nesmí ani sladké knedlíky, jimž se říká dampfnudel, trhanec nebo jablečný štrúdl. Příprava některých specialit je možná složitá, jiné si ale uděláte i doma poměrně snadno, třeba obatzdu, käsespätzle nebo bramborový salát.
Bavorská pomazánka obatzda
Obatzda je populární německá pomazánka, která se podává k louhovanému preclíku a je dokonalou delikatesou k pivu. Jde o pomazánku, jejíž hlavní ingrediencí je sýr camembert, případně brie nebo náš hermelín. A jak ji připravíte?
Budete potřebovat: 200 g sýra hermelín, 1 malou červenou cibuli, ½ lžičky kmínu, 50 g změklého másla, 100 g čerstvého smetanového sýra, 1 špetku soli a pepře, 2-3 lžičky sladké mleté papriky.
Postup: Hermelín nakrájejte na velmi jemné kousky. Oloupejte cibuli a odkrojte z ní 2-3 plátky na ozdobu. Zbývající cibuli rozpulte a nakrájejte na jemné kostičky. Kmín rozdrťte v hmoždíři. Sýr vložte do misky a rozmačkejte vidličkou. Přidejte změklé máslo a promíchejte. Pak přidejte smetanový sýr a koření a vše opět promíchejte. Nakonec vmíchejte na kostičky nakrájenou cibuli a podle chuti okořeňte. Nechte odležet nejlépe 3-4 hodiny v chladu. Těsně před podáváním ozdobte kolečky cibule.
Sýrové spätzle
Další jednoduchou delikatesou, která se k pivu báječně hodí, jsou käsespätzle. Tyto malé nočky na první pohled připomínají slovenské halušky, na rozdíl od nich v nich ale nejsou brambory a místo brynzy se podávají se speciální aromatickou sýrovou omáčkou. Spätzle se dají běžně sehnat v obchodech již hotové, příprava celého jídla je tak velmi snadná. Jak tedy na ně?
Budete potřebovat: 400 g hotových spätzlí, 1cibuli, 1 lžíci másla, 200 g strouhaného sýra (např. speciálního horského sýra Bergkäse nebo ementálu), sůl, pepř, 1 svazek pažitky a 1 lžíci smažené cibule (k dostání v obchodech).
Postup: Spätzle uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě al dente a propláchněte je studenou vodou. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a 5 minut smažte na másle, dokud nezprůhlední. Přidejte spätzle a smažte je 5 minut dozlatova. Přidejte sýr a pokračujte ve vaření, dokud se sýr nerozpustí. Dochuťte solí a pepřem. Nakonec je posypejte nasekanou pažitkou a smaženou cibulkou.
Bavorský bramborový salát
Typickou přílohou na Oktoberfestu, která se hodí ke klobáse i k sekané je kromě knedlíků na všechny způsoby bramborový salát. Ten se v Bavorsku dělá jinak než u nás, chybí v něm majonéza a spíš by se dal přirovnat k vídeňskému salátu. A dobrý je natolik, že si na něm pochutnáte, i když si jej k pivu dáte samotný. A jak na něj?
Budete potřebovat: 500 g salátových brambor, trochu horkého hovězího nebo zeleninového vývaru, 2 lžíce octa, 1 nakládanou okurku + nálev z okurek, 1 červenou cibuli nebo šalotku, 1 špetku soli a pepře, pažitku nebo petrželku, 2 lžíce oleje a 100 g slaniny.
Postup: Brambory omyjte a dejte vařit do dostatečného množství osolené vody. Mezitím si můžete připravit marinádu. Nakládanou okurku a cibuli nakrájejte na malé kousky. Vše vlijte do vývaru a octa, přidejte pažitku a dochuťte solí a pepřem. Pak vše dejte do mísy a přidejte uvařené brambory, oloupané a nakrájené na plátky. Vše dobře opatrně promíchejte. Těsně před podáváním zalijte bramborový salát olejem a vše znovu dobře promíchejte.
Náš tip: Špecle si můžete připravit i domácí podle našeho video receptu.
Oktoberfest.de: Informationen zum Oktoberfest 2024
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Liptovská pomazánka: Originální recept pochází z Rakouska a neobejde se bez kmínu, papriky a nakládaných okurek
Mnichovská bílá klobása voní po bylinkách a je šťavnatá. Správně byste ji měli podávat s preclíkem a místo loupání "vycucnout"
Bavorská kuchyně a její speciality: Dáte si škvarkovou pomazánku, eintopf nebo franckou klobásu?
Přečtěte si Zobrazit více
Vídeňský bramborový salát chutná božsky. Recept je jen ze šesti běžně dostupných surovin, které vyjdou na 35 korun
Největší svátek piva je tu: Oktoberfest nabídne tuplák za 340 korun, kupóny na občerstvení přijdou na tisícovku
Bavorská specialita z jednoho hrnce: Pichelsteiner je šťavnatá směs masa a zeleniny, kterou si zamiluje každý