Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na některé státní svátky jsou velké obchody ze zákona zavřeny.
Zdroj: freepik, drobotdean

Už tuto sobotu, 28. září 2024, budeme slavit Den české státnosti. Za standardních okolností jsou v sobotu otevřené všechny velké super i hyper markety až do pozdních večerních hodin. Jak to však bude na tento státní svátek?

Kdo a kdy musí zavřít

Již osm let platí zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který určuje, že prodejny s plochou nad 200 metrů čtverečních musí být na určené státní svátky zavřeny. A to se týká i této soboty 28. září.

Omezení prodeje a s ním spojené změny otevírací doby o svátcích se týkají například supermarketů a hypermarketů Albert, Penny, Lidl, Billa, Kaufland, Globus a většiny poboček Tesco.

Zde je přehled dní, kdy byly a budou obchody zavřené:

  • 1. ledna (Nový rok)
  • 10. dubna (Velikonoční pondělí)
  • 8. května (Den vítězství)
  • 28. září (Den české státnosti)
  • 28. října (Den vzniku samostatného československého státu)
  • 24. prosince (Štědrý den, zavřeno od 12:00)
  • 25. prosince (1. vánoční svátek)
  • 26. prosince (2. vánoční svátek)

Existují výjimky 

Zákon ovšem také určuje výjimky pro některé typy obchodů, které mohou zůstat otevřené i během těchto svátků. Patří mezi ně například prodejny na letišti, prodejny na nádraží nebo jiném místě určeném k tranzitní dopravě (například na nádraží), prodejny v nemocnici, lékárny, prodejny v místě konání kulturní nebo sportovní akce, prodejny na čerpacích stanicích pohonných hmot nebo prodejny s pečivem, cukrovinkami, rychlými občerstveními a nápoji. Zákon také umožňuje otevření prodejen s tiskem a tiskopisy, květinářství a prodejen s tabákovými výrobky.

I když tyto výjimky v praxi fungují, stále je důležité si předem zkontrolovat otevírací dobu konkrétních obchodů, které chcete navštívit, abyste předešli nepříjemnému překvapení. Některé obchody totiž mohou svou otevírací dobu upravovat podle vlastního uvážení.

Internet pomůže

Pokud si nestihnete nakoupit vše potřebné do pátku, nezoufejte. Někteří on-line prodejci potravin fungují i 28. září. Můžete si tak vybírat z nabídky společností Košík a Rohlík, spoléhat se však nemůžete na rozvoz z Tesca, které nákupy standardně expeduje ze svých obchodů, a ty budou v sobotu zavřené. 

Jak je to v cizině?

Omezení otevírací doby obchodů na státní svátky se liší mezi jednotlivými krajinami a záleží na konkrétních zákonech a regulacích dané země. Například ve Velké Británii jsou některé obchody omezeny na svátky jako jsou Vánoce nebo Velikonoce, ale otevřeny během ostatních svátků.

V Německu je naopak mnoho obchodů na státní svátky zavřených a některé z nich nemají otevřeno ani v neděli. V USA je situace různá podle státu, ale platí, že obchody jsou běžně v otevřené na většinu státních svátků, s výjimkou Dne díkůvzdání a Vánoc, kdy je zavřeno. 

V zemích s výraznou muslimskou populací, mezi které patří třeba Saúdská Arábie nebo Indonésie, mohou být, a bývají, obchody zavřené během ramadánu a jiných svátků. 

Využijte zbytky

Zavřené obchody jsou ideální možností, jak si trochu pohrát se svou kuchařskou kreativitou a vyzkoušet si, jak se vaří z potravin, které doma máme a možná bychom jim nedali šanci. Prohlédněte proto ledničku, spíž a všechna místa, kde suroviny skladujete a vyzkoušejte si uvařit podle některého z receptů na našem webu. Uvidíte, že zklamáni rozhodně nebudete.

Náš tip: Připravte si například skvělé šunkofleky podle našeho video receptu:

Zdroje informací:

coi.cz - Zákon o prodejní době v maloobchodě

wikipedia.org - Český státní svátek 

Témata

Recepty k tomuto článku