Borowikova houbová polévka jako od polské babičky: Voní smetanou, hříbky a vínem a zasytí jako hlavní chod
25. 9. 2024 Vaření
Patříte ke šťastlivcům, kterým se podařilo v lese najít nějaké houby nebo máte ještě nasušené zásoby z loňska? Pokud je máte nejraději v polévce, co třeba pro změnu zkusit nějakou méně tradiční, a sice tu polskou? Do zupy borowikove patří hříbky, ale v nouzi ji klidně uděláte i ze žampionů.
Tradiční polská polévka
Zupa borowikova je jednou z nejoblíbenějších polských polévek. Známá je po celém Polsku, kde se připravuje při mnoha příležitostech, nejvíc samozřejmě v houbové sezoně, je však i oblíbenou vánoční polévkou. V sezoně je nejlepší ji udělat z čerstvých hub, v zimě pak můžete sáhnout po hříbcích sušených nebo mražených. Klidně je ale možné do polévky z čerstvých hub přidat i trochu sušených pro výraznější houbové aroma.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší z hřibů smrkových
Právě po hřibech má své jméno, borowik szlachetny je totiž polský název pro hřib smrkový, který je považovaný za krále lesních hub. Občas se polévce říká i zupa grzybowa. Samozřejmě se dá ale udělat i s jinými druhy hub, prostě s tím, co zrovna najdete v lese.
Pravé hřiby ale polévce propůjčují onu dokonalou výraznou houbovou chuť a vůni. Polévka je krásně hustá a poměrně sytá, takže ji můžete klidně podávat i jako hlavní chod třeba na večeři. Za chladnějších podzimních večerů zupa borowikova nejen zasytí, ale i zahřeje.
Recept na hřibovou polévku
Polévka je v Polsku dokonce tak oblíbená, že se prodává v obchodech již hotová a dělá se i instantní. Ty se ale samozřejmě té domácí nemohou rovnat. Čistě houbovou polévku lze vylepšit třeba i kořenovou zeleninou, pro větší vydatnost lze přidat i brambory. Svěžejší barvu jí dodá čerstvá petrželka nebo pažitka. A pokud vás polévka zaujala, můžete si rovnou vyzkoušet podle polského originálního receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g čerstvých nebo mražených hříbků, 1 cibuli, 3 nebo 4 stroužky česneku, 1,5 l drůbežího vývaru, 50 ml suchého bílého vína, 4 lžíce smetany, 3 lžíce olivového oleje, 3 brambory, 2 lžíce másla, špetku soli a špetku pepře.
- Hříbky nejprve pečlivě očistěte a poté je omyjte a osušte. Nakrájejte je na malé kostičky. Odložte stranou 4 malé houby a nakrájejte je podélně na tenké plátky. Budete je potřebovat na ozdobu polévky. Cibuli nakrájejte na kostičky a česnek na plátky. Vezměte brambory, omyjte je, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Do velkého hrnce nalijte olivový olej, zahřejte ho a vhoďte do něj cibuli a česnek. Jakmile cibule zesklovatí, můžete přidat houby a brambory. Vše společně osmažte na mírném ohni. Po chvíli přilijte bílé víno a pokračujte v restování asi 2 minuty. Po uplynutí této doby přidejte vývar, špetku soli a pepře. Polévku pak vařte při mírnější teplotě 20 minut.
- Do samostatné misky přidejte smetanu a několik lžic polévkového vývaru. Vše důkladně promíchejte. Poté opět přidejte několik lžic vývaru. Celý obsah vlijte do hrnce a promíchejte. Polévku rozmixujte mixérem na hladký krém.
- Na lžíci olivového oleje a 2 lžících másla osmahněte předem odložené nakrájené houby. Přidejte sůl a pepř. Polévku nalijte do misek, ozdobte osmahlými houbami, smetanou a petrželkou.
Náš tip: Máte- li rádi polévky s houbami, můžete uvařit třeba i tu z našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tahák do restaurace: Zapomeňte na gnoči i lundžo a naučte se objednávat správně
Vzpomínáte na legendární díl Prostřena a slavný… Číst více
Jak zpracovat květy černého bezu. Na co se nejvíce hodí
Pravdivé přísloví "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni" je známo už od dob našich prababiček, již ony znaly velkou léčivou sílu, kterou tento… Číst více
Den frappé
Název frappé pochází z francouzštiny a překládá se jako “ledový” nebo “mrazivý”. Tento nápoj vznikl v Řecku v roce 1957 na mezinárodním veletrhu v… Číst více
Ochutnejte Budapešť! Místní klasikou jsou burgery z mangalice i famózní paprikáš
Už jste nažhavení na cestování? Vyražte třeba do… Číst více
Den kávových koktejlů
Recepty na osvěžující kávové koktejly přijdou v létě vhod. Zaprvé vás zchladí a za druhé dodají energii. Navíc jsou dobře stravitelné. Ráno se k… Číst více
Jak připravit kuře na paprice bez smetany? Vyzkoušejte kuřecí paprikáš nebo kuřecí perkelt
Samotné kuřecí maso nemá příliš výraznou chuť. Jeho předností je rychlá příprava, jemná struktura masa a lehká stravitelnost. Místo kuřete lze použít… Číst více
Oběd přímo z lesa? Zapomenutá staročeská kosmatice poslouží i jako originální dezert
Bez černý je léčivá rostlina, jež kvete od května… Číst více
Jak připravit ledovou kávu doma? Ukážeme vám, jak to zvládnete i bez pomoci šejkru
Letní horké dny si užíváme plnými doušky a není nic lepšího než se zchladit osvěžujícím nápojem. Pokud si ani v horku nedokážete odpustit svoji… Číst více
Časté chyby při přípravě kuřete na paprice: Poradíme vám, jak se jim jednoduše vyhnout
Nezoufejte, každé jídlo se dá pokazit, ale i napravit. V našem případě si musíme pohlídat orestování cibule a papriky, aby jídlo nezhořklo. To… Číst více
Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?
Někdy se jí říká těstovinová rýže, byť s rýží… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Staropolský žurek: Polévka na způsob kysela chutná fantasticky se sázeným vejcem a bramborami
Americký festival na pražském Výstavišti nabízí grilované prasečinky, šťavnaté burgery i palačinky za 160 Kč
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krůtí stehno s hříbky a koriandrem
Přidáno před 18 minutami
Japonské křupavé smažené kuřecí maso
Přidáno před 1 hodinou
Borůvkový koláč se zakysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Prsa z divoké kachny sous-vide
Přidáno před 21 hodinami
Zapečená růžičková kapusta (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Polévka z pečené řepy a dýně
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Boršč se připravuje na více způsobů. Výtečně chutná bez masa, s masem nebo s fazolemi
Dokonalá houbová smaženice: Nejlepší je z hříbků a lišek, a když ji osmažíte na másle, bude naprosto božská
Anna a Kamila sekly s prací v korporátu a zdravotnictví a začaly péct chleba. Dnes se na jejich krkonošské bochníky stojí fronty