Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Borowikova houbová polévka jako od polské babičky: Voní smetanou, hříbky a vínem a zasytí jako hlavní chod
Zdroj: Zdroj. Freepik, freepik

Patříte ke šťastlivcům, kterým se podařilo v lese najít nějaké houby nebo máte ještě nasušené zásoby z loňska? Pokud je máte nejraději v polévce, co třeba pro změnu zkusit nějakou méně tradiční, a sice tu polskou? Do zupy borowikove patří hříbky, ale v nouzi ji klidně uděláte i ze žampionů.

Tradiční polská polévka

Zupa borowikova je jednou z nejoblíbenějších polských polévek. Známá je po celém Polsku, kde se připravuje při mnoha příležitostech, nejvíc samozřejmě v houbové sezoně, je však i oblíbenou vánoční polévkou. V sezoně je nejlepší ji udělat z čerstvých hub, v zimě pak můžete sáhnout po hříbcích sušených nebo mražených. Klidně je ale možné do polévky z čerstvých hub přidat i trochu sušených pro výraznější houbové aroma

Nejlepší z hřibů smrkových

Právě po hřibech má své jméno, borowik szlachetny je totiž polský název pro hřib smrkový, který je považovaný za krále lesních hub. Občas se polévce říká i zupa grzybowa. Samozřejmě se dá ale udělat i s jinými druhy hub, prostě s tím, co zrovna najdete v lese.

Pravé hřiby ale polévce propůjčují onu dokonalou výraznou houbovou chuť a vůni. Polévka je krásně hustá a poměrně sytá, takže ji můžete klidně podávat i jako hlavní chod třeba na večeři. Za chladnějších podzimních večerů zupa borowikova nejen zasytí, ale i zahřeje. 

Recept na hřibovou polévku

Polévka je v Polsku dokonce tak oblíbená, že se prodává v obchodech již hotová a dělá se i instantní. Ty se ale samozřejmě té domácí nemohou rovnat. Čistě houbovou polévku lze vylepšit třeba i kořenovou zeleninou, pro větší vydatnost lze přidat i brambory. Svěžejší barvu jí dodá čerstvá petrželka nebo pažitka. A pokud vás polévka zaujala, můžete si rovnou vyzkoušet podle polského originálního receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 500 g čerstvých nebo mražených hříbků, 1 cibuli, 3 nebo 4 stroužky česneku, 1,5 l drůbežího vývaru, 50 ml suchého bílého vína, 4 lžíce smetany, 3 lžíce olivového oleje, 3 brambory, 2 lžíce másla, špetku soli a špetku pepře. 

  1. Hříbky nejprve pečlivě očistěte a poté je omyjte a osušte. Nakrájejte je na malé kostičky. Odložte stranou 4 malé houby a nakrájejte je podélně na tenké plátky. Budete je potřebovat na ozdobu polévky. Cibuli nakrájejte na kostičky a česnek na plátky. Vezměte brambory, omyjte je, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Do velkého hrnce nalijte olivový olej, zahřejte ho a vhoďte do něj cibuli a česnek. Jakmile cibule zesklovatí, můžete přidat houby a brambory. Vše společně osmažte na mírném ohni. Po chvíli přilijte bílé víno a pokračujte v restování asi 2 minuty. Po uplynutí této doby přidejte vývar, špetku soli a pepře. Polévku pak vařte při mírnější teplotě 20 minut.
  3. Do samostatné misky přidejte smetanu a několik lžic polévkového vývaru. Vše důkladně promíchejte. Poté opět přidejte několik lžic vývaru. Celý obsah vlijte do hrnce a promíchejte. Polévku rozmixujte mixérem na hladký krém. 
  4. Na lžíci olivového oleje a 2 lžících másla osmahněte předem odložené nakrájené houby. Přidejte sůl a pepř. Polévku nalijte do misek, ozdobte osmahlými houbami, smetanou a petrželkou.

Náš tip: Máte- li rádi polévky s houbami, můžete uvařit třeba i tu z našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Den frappé

Den frappé

Název frappé pochází z francouzštiny a překládá se jako “ledový” nebo “mrazivý”. Tento nápoj vznikl v Řecku v roce 1957 na mezinárodním veletrhu v… Číst více

Den kávových koktejlů

Den kávových koktejlů

Recepty na osvěžující kávové koktejly přijdou v létě vhod. Zaprvé vás zchladí a za druhé dodají energii. Navíc jsou dobře stravitelné. Ráno se k… Číst více