Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatá Hedvika pole zamyká a medu do řepy naleje aneb Pranostiky na říjen velí ke sklizni ovoce a zeleniny
Zdroj: toprecepty.cz

Podzim se nám pomalu ukazuje ve své kráse, sezóna na zahradě končí a délka dne se krátí. Co nám říkají pranostiky na říjen? Lidové moudrosti promlouvají obecně nejen o tomto měsíci. Jak souvisí Hedvika s řepou?

Co říkají pranostiky na říjen

Po září, pro které bývá typické babí léto, se pomalu začínáme halit do více vrstev oblečení, a uzavírat pěstitelskou sezónu. Zahradu chystáme na zimu, než přijdou mrazíky. Studená kafíčka vyměníme za horké nápoje provoněné skořicí a dalším prohřívacím kořením. Pochutnáváme si na podzimní zelenině.

Pranostiky jsou lidové moudrosti, které naši předkové nasbírali za své životy, postupně je upravovali a předávali dál. Pro naše předky byly velmi důležité, protože neměli přístup k meteorologickým předpovědím, a tak se řídili pozorováním přírody a dlouhodobými zkušenostmi. 

Lidová moudrost s říjnem spojuje množství pranostik. Pranostiky se často týkají počasí a předpovědí, jaké bude podzimní období, zima, případně příští rok. 

Říjnové pranostiky 

Pranostiky na říjen vypovídají o nevyrovnaném počasí a o tom, co nás čeká v dalším období. Říjen a březen rovné jsou ve všem. To znamená, že počasí v říjnu a březnu bývá podobné, zejména co se týče teplotních změn v tomto přechodném období.

Čím déle vlašťovky u nás v říjnu prodlévají, tím déle pěkné a jasné dny potrvají

Nejde jen o "předpovídání" počasí, ale také o reakce na určité fáze přírodních cyklů, jako třeba: Čím dříve listí opadne, tím úrodnější příští rokKdyž se táhnout ptáci blízko k stavení, bude dlouhá zimaVčas-li padá lupení, na rok pěkné osení. Teplý říjen - zelený leden.

Bude v květnu mrznout?

Zajímalo by vás, jestli v květnu může mrznout? Pranostika o tom říká: Kolikátého října mráz, tolikátého května mráz. Pokud se tedy v říjnu objeví mráz, je předpoklad, že by ve stejný den v květnu mohlo také mrznout.

Říjen a víno

Říjen je také důležitým měsícem pro vinaře a dobou, kdy vrcholí sklizeň hroznů. Traduje se: Čistý nový Měsíc v říjnu slibuje pěknou vinnou žeň. Září víno vaří, říjen mačká hrozen. Září víno vaří, říjen víno pijem

Jak to bude s úrodou?

Některé pranostiky se týkají přímo konkrétních dnů. Například tedy 9. října má svátek Diviš a povídá se: Kdo se těší, že na Diviše zasel, ať se netěší na úrodu.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Svatý Havel a zelí

16. říjen je svatého Havla a ten podle všeho ovládá stav zelíKdyž se do svatého Havla nesklidí zelí, je neuvařlivé. Svatý Havel do zelí zajel.

V tento den byla ale také starost o ovoce, abychom o cennou úrodu nepřišli. Na svatého Havla má být všechno ovoce v komoře.

Na svatého Havla se tradičně také koná havelské posvícení, někdy známé i jako císařské. Císaři Josefu II. se totiž nelíbilo nelíbilo, že v každém místě se slaví posvícení v jiný den. Nechybělo dobré jídlo (obvykle pečínka), pití a samozřejmě také zábava. V jižních Čechách se chystaly posvícenské hnětynky. Na Vysočině zase pořádali zabíjačky a pochutnávali si na jitrnicích i posvícenských koláčích. 

Svatá Hedvika a řepa

17. října se slaví svatá Hedvika a tento den se dává do souvislosti s řepou. Svatá Hedvika do řepy ještě medu nalívá. Říkává se také: Svatá Hedvika pole zamyká a medu do řepy naleje. To zase 22. říjen je věnován svaté Kordule: O svaté Kordule nejsladší bobule.

Náš tip: Užijte si skvělou podzimní zeleninu a připravte si třeba pečenou dýni hokkaido na bylinkách: