Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vynikající měkké křížaly z jablek zvládnete i bez sušičky. Jde to i v obyčejné troubě, jen je třeba dodržovat správný postup
Zdroj: Freepik, freepik

Dostali jste se někde k většímu množství jablek, než zvládnete zpracovat do štrúdlu či koláče, a teď přemýšlíte, co s nimi? Pokud nepatříte k velkým fanouškům zavařování, zkuste si je nasušit. Křížaly oceníte jako zdravou dobrotu, až vás bude honit mlsná na sladké. 

Zdravá sladkost z jablek

Křížaly jsou takovou klasickou podzimní pochutinou, která se za starých časů připravovala hlavně na venkově úplně běžně. Pro naše předky to byla dokonalá možnost, jak si uchovat jablíčka na zimu. Křížaly se tak společně s povidly dělaly skoro v každé chalupě.

Dětem se pak v zimě dávaly místo sladkostí, používaly se často i jako ozdoba vánočního stromečku nebo do tradiční vánoční speciality muziky. Kromě jablek se sušily i hrušky, těm se neříkalo křížaly, ale štěpány. Sušené hrušky se někdy i rozemlely, vzniklý prášek byl známý jako pracharanda a používal se běžně ke slazení. 

Jak mají vypadat křížaly po usušení?

Jablka je možné sušit nakrájená na plátky nebo kolečka. Chuť a sladkost křížal je pak dána odrůdou. Záleží samozřejmě i na tom, jak jsou zralá jablka. Nejlepší křížaly jsou totiž z těch, která dostatečně dlouho zrála na sluníčku. Nesmí však být přezrálá nebo nahnilá. Jablka se suší obvykle do prvních mrazíků, a to odrůdy, které nejsou vhodné na dlouhé skladování.

Konzistence křížal je dána dobou sušení. Správné křížaly by měly být vláčné, a když je ohnete, neměly by se zlomit. Po zmáčknutí z nich nemá vytékat žádná šťáva. Barva křížal má být hněděžlutá, ale svěží. Pokud byste si chtěli vytvořit netradiční „zobání“ třeba večer k televizi, můžete jablka sušit delší dobu, až jsou skoro přesušená. Pak budou krásně křupavá, skoro jako bramborové chipsy. 

Jablka usušíte i v troubě

Dřív se sušila jablka na slunci na sítech, případně nad kamny, někde na ně měli i speciální sušárny. Dnes je obvykle suší jen ti, kdo mají domácí sušičky. Jednoduše je můžete usušit i v obyčejné troubě.

Příprava vlastních křížal se určitě vyplatí. Vyjdou vás rozhodně levněji než ty z obchodu a ještě nejsou ošetřeny žádnými konzervačními látkami. Kromě toho jsou výborným zdrojem vlákniny a chutnou svačinkou i rychlým zdrojem energie na cestách. Sušení v troubě je navíc velmi snadné. Jak tedy postupovat?

  • Z dobře omytých jablek jen stačí vyříznout jádřince, můžete je případně i oloupat. To je hlavně v případě chemicky ošetřených jablek.
  • Pak je nakrájejte na plátky silně asi 2-5 mm. Tenčí plátky budou křupavější. Měly by být všechny  stejně silné, aby se jablka usušila rovnoměrně. 
  • Křížaly budou mít hezčí barvu, když plátky jablek před sušením namočíte do vody s trochou citronové šťávy nebo kyseliny citronové. 
  • Poté je rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Plátky by se neměly překrývat. 
  • Sušte v troubě při teplotě 50-60 °C, dokud nejsou křupavé. Dvířka trouby je třeba nechat pootevřená, aby měla kudy vycházet pára. Když jablka začnou sesychat, zvyšte teplotu na 70 °C, chvíli ještě sušte, pak plátky otočte a jablka dosušte při 60 °C
  • Hotové křížaly nechte vychladnout a uchovávejte ve vzduchotěsných nádobách, v suchu a temnu při teplotě kolem 15 °C, ideálně někde ve spíži. Průběžně je kontrolujte, zda se na nich neudělala plíseň. 
  • Křížaly budou o trochu lepší, když jablka ještě předem posypete skořicí

Náš tip: Pokud máte v plánu ještě dělat povidla, můžete si je připravit podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedie.org: Křížaly
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc

Recepty k tomuto článku