Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pivní vrabci: Obměna klasiky překvapí výraznou šťavnatostí. Měkké masíčko chutná s tradičním knedlíkem a zelím
Zdroj: Toprecepty, mirca75

Milujete vrabce? Co si ho takhle pro změnu dát v jiné podobě? Pivní vrabci nejsou žádnou novinkou. Starobylý recept potěší i dnešní strávníky díky lahodné chuti. Dejte si je třeba s karlovarskými knedlíky.

Vrabec na pivu

Jsme národem pivařů, proto nedáváme pivo jen do sklenice, ale také do jídla. Dodá mu unikátní chuť. Podobně je tomu i u oblíbeného jídla, kterým bezpochyby moravský vrabec je. 

Pivní vrabec má skvělou chuť, kterou se samozřejmě vyplatí doplnit o zelí a některou z variant knedlíků. Výborný je třeba karlovarský.  

Které pivo zvolit do vaření?

Pivo můžeme dávat do vajíčka při přípravě obalovaných řízků, protože perlivé pivo promění smažené jídlo v nadýchanou a křehkou dobrotu. Bývá také součástí marinád na maso při grilování, skvěle ladí k pečenému kolenu, nebo například ke špekáčkům.

Na každé jídlo se hodí jiné pivo. Do jídla často dáváme tmavé pro jeho krásnou barvu a výraznou karamelovou chuť, kterou doplní pokrm. Obzvláště, když jde o červené maso. Světlé pivo se obvykle přidává k drůbežímu masu.

Když jídlo s pivem vaříme, je vhodnější použít slabší. Při pečení sáhneme raději po pivu s vyšším obsahem alkoholu (alespoň 12°). Pokud pivem podléváme, ředíme ho ale trochou vody nebo vývaru, jinak by jídlo bylo hořké. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak na pivní vrabce

Pro čtyři strávníky potřebujete: 700 g plece, 400 ml světlého piva, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, 50 g sádla a sůl.

Jak na to? Maso nakrájejte na větší kousky, osolte je, potřete česnekem, vložte do mísy a zalijte pivem. Nechte v chladničce odležet alespoň hodinu. Cibuli nakrájejte nahrubo.

V pekáčku vhodném do trouby rozehřejte sádlo. Po odležení maso vyndejte z nálevu, nechte okapat a opečte v pekáčku na sádle. Přidejte pokrájenou cibuli, orestujte ji a zalijte pivem z nálevu. Pečte v troubě za občasného promíchání doměkka. 

Náš tip: Pokud máte rádi recepty s pivem, můžete si podle následujícího video receptu připravit pivní rarášky:

Recepty k tomuto článku