Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbové koření ze sušených bedel: Vynikající dochucovadlo se hodí do polévek, omáček nebo do houbového kuby
Zdroj: Toprecepty

Jestli je nyní nějakých hub v lesích opravdu dostatek, jsou to bedly. Až si je uděláte na kmíně nebo jako řízky, možná budete řešit, co se zbylými houbami, které vám zůstaly v košíku. Usušit je, to je asi nejjednodušší možnost, vznikne vám pak výborné koření, které po zbytek roku jen oceníte. 

Jak zpracovat bedly?

Bedla vysoká nebo-li bedla jedlá, jak se jí také říkávalo, je oblíbenou houbou našich lesů. Dobře se hledá, neboť díky její výšce (může mít až 40 cm) a širokému klobouku (ten mívá i 30 cm) je dobře viditelná i z daleka. Vyskytuje se většinou ve skupinách, pokud tedy budete mít štěstí a narazíte na to správné místečko, máte během chvilky plný celý košík. 

Problém pak je, co s tolika bedlami dělat. Naštěstí mají tyto houby spoustu možností využití – můžete je smažit samotné na sádle, másle či oleji, smažit v trojobalu, vařit v polévce nebo třeba dusit se zeleninou či masem. Nejsou vhodné k nakládaní do octa, větší množství si ale můžete zamrazit.

Houby vhodné na sušení

Bedla je jednou z hub, které je možné i sušit. Na sušení jsou sice nejvhodnější pravé hřiby, modráky, kozáky nebo křemenáče, které jsou pevné a můžete je nasušit na tenké plátky, jež se dobře suší.

Na sušení jsou naopak nevhodné hřiby žlutomasé neboli babky, neboť se na nich po usušení může rychleji množit parazit nedohub zlatovýtrusý, jenž způsobuje plesnivění. Stejně tak se na sušení nehodí pýchavky, růžovky nebo pevné lišky či václavky (poslední jmenované jsou ale zase vynikající v octě). 

Jak sušit bedly?

V případě bedel je naopak sušení ideální způsobem úpravy, když nevíte, jak naložit s větším množstvím hub. Dřív se houby běžně sušily rozložené na starých novinách na vzduchu nebo nad topením, dnes se dává přednost sušičkám. Pokud ji ale nemáte a nemáte ani doma místo, kde byste mohli houby sušit jen tak, můžete k sušení použít obyčejnou troubu.

U sušení v troubě je důležité, aby nebyla zapnutá na vysokou teplotu. V troubě by se houby měly sušit zpočátku jen při nižší teplotě cca 20-30 °C, na druhou polovinu sušení ji můžete zvýšit na 50-60 °C. Důležité je nechat při sušení troubu pootevřenou, aby měla kudy unikat pára. Během sušení je rovněž nutné houby pravidelně obracet nebo občas prohrábnout. 

Sušit lze klobouky i nohy

Sušení bedel v troubě je navíc velmi snadné. Houby stačí jen nakrájet na menší kousky a rozložit v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Menší plodnice můžete klidně jen rozpůlit. Na sušení lze oproti jiným úpravám použít i nohy bedel neboli třeně. Vzhledem k tomu, že bedly obsahují poměrně hodně vody, sušení může probíhat i několik hodin. Dobře usušené houby poznáte tak, že chrastí a lámou se. Jen tak vám dlouho vydrží a nezačnou plesnivět. 

Vynikající houbové koření

Z usušených bedel navíc jednoduše připravíte vynikající houbové koření. Usušené bedly stačí jen rozdrtit na prach. Dřív se na to používal hmoždíř, dnes to snadno zvládnete v obyčejném mixéru. Do koření můžete přidat případně i sůl nebo nějaké bylinky či koření (např. bazalku, kmín, libeček, mletou papriku), ale výborně funguje i samotný prach z hub.

Bedly vynikají příjemnou houbovou chutí a lehkým aroma po lískových oříšcích, koření se tedy báječně hodí na ochucení polévek, omáček, rizot, masových pokrmů nebo na zvýraznění chuti dalších houbových jídel. Prášek uchovávejte v nějaké dobře uzavíratelné sklenici v chladu, aby houby nezvlhly

Náš tip: Houbový prášek je možné použít i k ochucení houbového kuby. Toho si připravíte podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Den smažených krevet

Den smažených krevet

Maso krevet obsahuje velké množství vitamínů a kyselinu listovou, spoustu minerálů a bílkovin. Proto jsou krevety považovány za dietní surovinu.… Číst více