Houbové koření ze sušených bedel: Vynikající dochucovadlo se hodí do polévek, omáček nebo do houbového kuby
7. 10. 2024 Vaření
Jestli je nyní nějakých hub v lesích opravdu dostatek, jsou to bedly. Až si je uděláte na kmíně nebo jako řízky, možná budete řešit, co se zbylými houbami, které vám zůstaly v košíku. Usušit je, to je asi nejjednodušší možnost, vznikne vám pak výborné koření, které po zbytek roku jen oceníte.
Jak zpracovat bedly?
Bedla vysoká nebo-li bedla jedlá, jak se jí také říkávalo, je oblíbenou houbou našich lesů. Dobře se hledá, neboť díky její výšce (může mít až 40 cm) a širokému klobouku (ten mívá i 30 cm) je dobře viditelná i z daleka. Vyskytuje se většinou ve skupinách, pokud tedy budete mít štěstí a narazíte na to správné místečko, máte během chvilky plný celý košík.
Problém pak je, co s tolika bedlami dělat. Naštěstí mají tyto houby spoustu možností využití – můžete je smažit samotné na sádle, másle či oleji, smažit v trojobalu, vařit v polévce nebo třeba dusit se zeleninou či masem. Nejsou vhodné k nakládaní do octa, větší množství si ale můžete zamrazit.
Mohlo by vás zajímat
Houby vhodné na sušení
Bedla je jednou z hub, které je možné i sušit. Na sušení jsou sice nejvhodnější pravé hřiby, modráky, kozáky nebo křemenáče, které jsou pevné a můžete je nasušit na tenké plátky, jež se dobře suší.
Na sušení jsou naopak nevhodné hřiby žlutomasé neboli babky, neboť se na nich po usušení může rychleji množit parazit nedohub zlatovýtrusý, jenž způsobuje plesnivění. Stejně tak se na sušení nehodí pýchavky, růžovky nebo pevné lišky či václavky (poslední jmenované jsou ale zase vynikající v octě).
Jak sušit bedly?
V případě bedel je naopak sušení ideální způsobem úpravy, když nevíte, jak naložit s větším množstvím hub. Dřív se houby běžně sušily rozložené na starých novinách na vzduchu nebo nad topením, dnes se dává přednost sušičkám. Pokud ji ale nemáte a nemáte ani doma místo, kde byste mohli houby sušit jen tak, můžete k sušení použít obyčejnou troubu.
U sušení v troubě je důležité, aby nebyla zapnutá na vysokou teplotu. V troubě by se houby měly sušit zpočátku jen při nižší teplotě cca 20-30 °C, na druhou polovinu sušení ji můžete zvýšit na 50-60 °C. Důležité je nechat při sušení troubu pootevřenou, aby měla kudy unikat pára. Během sušení je rovněž nutné houby pravidelně obracet nebo občas prohrábnout.
Sušit lze klobouky i nohy
Sušení bedel v troubě je navíc velmi snadné. Houby stačí jen nakrájet na menší kousky a rozložit v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Menší plodnice můžete klidně jen rozpůlit. Na sušení lze oproti jiným úpravám použít i nohy bedel neboli třeně. Vzhledem k tomu, že bedly obsahují poměrně hodně vody, sušení může probíhat i několik hodin. Dobře usušené houby poznáte tak, že chrastí a lámou se. Jen tak vám dlouho vydrží a nezačnou plesnivět.
Vynikající houbové koření
Z usušených bedel navíc jednoduše připravíte vynikající houbové koření. Usušené bedly stačí jen rozdrtit na prach. Dřív se na to používal hmoždíř, dnes to snadno zvládnete v obyčejném mixéru. Do koření můžete přidat případně i sůl nebo nějaké bylinky či koření (např. bazalku, kmín, libeček, mletou papriku), ale výborně funguje i samotný prach z hub.
Bedly vynikají příjemnou houbovou chutí a lehkým aroma po lískových oříšcích, koření se tedy báječně hodí na ochucení polévek, omáček, rizot, masových pokrmů nebo na zvýraznění chuti dalších houbových jídel. Prášek uchovávejte v nějaké dobře uzavíratelné sklenici v chladu, aby houby nezvlhly.
Náš tip: Houbový prášek je možné použít i k ochucení houbového kuby. Toho si připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Největší sportovní událost roku, olympijské hry v… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Tlusté japonské nudle udon: Skvěle nasáknou chuť vývaru nebo omáčky, ale nepsaným zákonem je, že je musíme srkat
V asijské kuchyni se nepoužívají pouze rýžové… Číst více
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá… Číst více
Den smažených krevet
Maso krevet obsahuje velké množství vitamínů a kyselinu listovou, spoustu minerálů a bílkovin. Proto jsou krevety považovány za dietní surovinu.… Číst více
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Neobešla by se bez ní polévka miso, která její… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Zelenina schovaná do křupavého těstíčka: Tempura vyžaduje ledové těsto a rychlé smažení, pak je výsledek fantastický
Smažení určitě nepatří mezi zdravé úpravy jídla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pozor na bedly! Některé mohou být jedovaté, jiné jsou nejedlé, všímat si musíme hlavně jednoho znaku
Sbíráte babky? Tak pozor, v určitých případech můžou být nebezpečné! Odborník radí, čeho si všímat, abyste se neotrávili
Bedly na kmíně: Dokonalá rychlá dobrota z čerstvých hub voní sádlem a lesem a přípravu zvládne i začátečník
Přečtěte si Zobrazit více
Houbový prášek: S tímto jednoduchým dochucovadlem získají vaše jídla nový rozměr
Sušené houby: Nejlepší možnosti, jak je využít v kuchyni. Připravíte z nich skvělou nádivku, vydatnou pomazánku i koření
Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné: Varianta klasické polévky nadchne i odpůrce originálu, její chuť je jemná a lahodná