Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cheesecake se v posledních letech stal jedním z nejpopulárnějších dezertů v českých domácnostech. Jde totiž o moučník, který připravíte velmi snadno, můžete použít desítky receptů a zvolit různé druhy příchutí. O svůj způsob přípravy se podělila i finalistka třetí řady Peče celá země Tereza Olbrichtová.

Celosvětový hit

Cheesecake, populární americký „sýrový“ dort, který má však svůj původ v Řecku, se postupně stává součástí české domácí „pekařiny“. Mnoho rodin si totiž tento dezert, původně obsahující jednoduché ingredience, jako jsou mouka, pšenice, med a sýr, oblíbilo a v různých variantách ho připravuje.

Existuje mnoho variant cheesecaku, od klasického newyorského, který je pečený a hutný, po lehčí a nepečené varianty. Každá země má svou vlastní verzi – v Itálii je oblíbený ricotta cheesecake, v Japonsku zase jemný a nadýchaný japonský cheesecake, často přelitý polevou z meruňkového džemu.

Nekonečno variací

Tento dort je populární také díky své variabilitě v příchutích a možnostech zdobení. Můžete ho připravovat s různými polevami, použít čokoládu, karamel nebo obohatit pouze čerstvým ovocem. Kromě toho existují i zdravější verze, využívající nízkotučné suroviny nebo alternativní sladidla.

V některých kulturách je cheesecake dokonce spojován s oslavami a svátky. Například v mnoha částech Ameriky je oblíbeným dezertem na Den díkůvzdání nebo při novoročních oslavách.

Tereza a cheesecake

Svou verzi má i Tereza Olbrichtová, finalistka třetí řady Peče celá země. Sama má k tomuto dortu velmi specifický vztah. „Já mám cheesecake spojený s mými brigádami ve Skotsku někdy před dvaceti lety,“ vzpomíná sympatická cukrářka pro Toprecepty.cz.

„Vždycky jsme si koupili v akci v Tescu mražený vanilkový cheesecake s jahodami, a pak ho ještě zmrzlý užírali přímo z krabice,“ dodává s tím, že proto je stále její neoblíbenější příchutí vanilka s ovocem. Manžel miluje makový a holčičky zase čokoládový. Takže se nedá nic dělat - peču tento dort často,“ směje se Tereza.

K receptu, který publikovala na svém instagramovém účtu, připojila i pár rad pro čtenáře webu Toprecepty.cz. „Je třeba mít formu, která těsní, aby tekutá směs nikudy nevytékala. Potom stačí jen se nebát vytáhnout cheesecake z trouby ještě ve stavu, kdy muže působit neupečeně,“ říká Tereza. „Do druhého dne krásně zatuhne. Pokud ne, příště přidejte pár minut, každá trouba peče jinak,“ dodává s úsměvem.

Cheesecake podle Terezy

Na přípravu skvělého dezertu podle finalistky Peče celá země budete potřebovat: Na sušenku: 245 g hladké mouky, 10 g kakaa, 100 g moučkového cukru, 40 g mandlové mouky, 2 g soli, 140 g studeného másla a 50 g vajec (1 ks). Na těsto: 120 g sušenek a 20 g másla. Na smetanový krém: 390 g smetanového sýra (např. lučina), 30 g cukru krupice, 10 g kukuřičného škrobu, 1 vanilkový lusk nebo 1 g mleté vanilky, 1,5 g soli, 150 g vajec (3 ks) pokojové teploty, 215 g bílé čokolády, 35 g kakaového másla a 220 g 33% smetany. 

Jak na to?

  1. Nejprve si připravte sušenky. Máslo nakrájejte na kostky a se všemi ingrediencemi kromě vajec promíchejte na drobenku (ideálně metlou v robotu). Nakonec přidejte vejce a míchejte jen do spojení.
  2. Těsto rozválejte na plechu mezi dva pečící papíry, horní sloupněte a pečte na horkovzduch na 160 °C 25-30 minut. Sušenku nechte vychladnout, poté ji rozdrobte ideálně v mixéru a spojte s 20 g rozpuštěného másla. Náš tip: Tento krok můžete vynechat a použít pro urychlení sušenky hotové (třeba lotusky).
  3. Ráfek o průměru 16 cm vystříkněte olejem a po obvodu nalepte pruh pečícího papíru. Na dno formy namačkejte sušenky s máslem a dobře utlačte lžící nebo skleničkou. Troubu si předehřejte na 250 °C.
  4. Nyní se pusťte do krému. Smetanový sýr smíchejte s prosátým moučkovým cukrem pomocí metly v robotu. Přidejte sůl, vanilku a kukuřičný škrob. Postupně přidávejte vejce, které musí mít pokojovou teplotu.
  5. Čokoládu s kakaovým máslem rozpusťte nad vodní lázní nebo opatrně v mikrovlnce a nalejte ji do směsi. Smetanu si ohřejte na cca 50 °C a na třikrát přidejte.
  6. Hladkou směs nalijte na sušenkový základ, několikrát s formou bouchněte o linku, abyste krém zbavili bublinek a pečte na 240 °C horkovzduch 22 minut. Střed cheesecaku bude působit nedopečeně, nebojte se ho i tak z trouby vytáhnout.
  7. Cheesecake nechte lehce vychladnout na lince a poté ho dejte přes noc zatuhnout do lednice. Následně můžete podávat.

Rady od Terezy:

  • Když sušenky nalámete na menší kusy, můžete je uchovávat v uzavřené nádobě několik týdnů.
  • Tenhle typ cheesecaku se dá připravit i jako bezlepkový. Stačí vynechat sušenkovou vrstvu a na dno formy dát pečící papír.

Na Terezinu cestu soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší galerie:

Fotogalerie - Tereza - Peče celá země

Ukázat 17 fotografií

Náš tip: Výborný cheesecake si můžete připravit i podle našeho video receptu:

Zdroje informací:
juniorscheesecake - The History of Cheesecake

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku