Nejlepší cheesecake podle Terezy: Voní čokoládou a je úžasně jemný, říká finalistka soutěže Peče celá země
10. 10. 2024 Vaření
Cheesecake se v posledních letech stal jedním z nejpopulárnějších dezertů v českých domácnostech. Jde totiž o moučník, který připravíte velmi snadno, můžete použít desítky receptů a zvolit různé druhy příchutí. O svůj způsob přípravy se podělila i finalistka třetí řady Peče celá země Tereza Olbrichtová.
Celosvětový hit
Cheesecake, populární americký „sýrový“ dort, který má však svůj původ v Řecku, se postupně stává součástí české domácí „pekařiny“. Mnoho rodin si totiž tento dezert, původně obsahující jednoduché ingredience, jako jsou mouka, pšenice, med a sýr, oblíbilo a v různých variantách ho připravuje.
Existuje mnoho variant cheesecaku, od klasického newyorského, který je pečený a hutný, po lehčí a nepečené varianty. Každá země má svou vlastní verzi – v Itálii je oblíbený ricotta cheesecake, v Japonsku zase jemný a nadýchaný japonský cheesecake, často přelitý polevou z meruňkového džemu.
Mohlo by vás zajímat
Nekonečno variací
Tento dort je populární také díky své variabilitě v příchutích a možnostech zdobení. Můžete ho připravovat s různými polevami, použít čokoládu, karamel nebo obohatit pouze čerstvým ovocem. Kromě toho existují i zdravější verze, využívající nízkotučné suroviny nebo alternativní sladidla.
V některých kulturách je cheesecake dokonce spojován s oslavami a svátky. Například v mnoha částech Ameriky je oblíbeným dezertem na Den díkůvzdání nebo při novoročních oslavách.
Tereza a cheesecake
Svou verzi má i Tereza Olbrichtová, finalistka třetí řady Peče celá země. Sama má k tomuto dortu velmi specifický vztah. „Já mám cheesecake spojený s mými brigádami ve Skotsku někdy před dvaceti lety,“ vzpomíná sympatická cukrářka pro Toprecepty.cz.
„Vždycky jsme si koupili v akci v Tescu mražený vanilkový cheesecake s jahodami, a pak ho ještě zmrzlý užírali přímo z krabice,“ dodává s tím, že proto je stále její neoblíbenější příchutí vanilka s ovocem. „Manžel miluje makový a holčičky zase čokoládový. Takže se nedá nic dělat - peču tento dort často,“ směje se Tereza.
K receptu, který publikovala na svém instagramovém účtu, připojila i pár rad pro čtenáře webu Toprecepty.cz. „Je třeba mít formu, která těsní, aby tekutá směs nikudy nevytékala. Potom stačí jen se nebát vytáhnout cheesecake z trouby ještě ve stavu, kdy muže působit neupečeně,“ říká Tereza. „Do druhého dne krásně zatuhne. Pokud ne, příště přidejte pár minut, každá trouba peče jinak,“ dodává s úsměvem.
Cheesecake podle Terezy
Na přípravu skvělého dezertu podle finalistky Peče celá země budete potřebovat: Na sušenku: 245 g hladké mouky, 10 g kakaa, 100 g moučkového cukru, 40 g mandlové mouky, 2 g soli, 140 g studeného másla a 50 g vajec (1 ks). Na těsto: 120 g sušenek a 20 g másla. Na smetanový krém: 390 g smetanového sýra (např. lučina), 30 g cukru krupice, 10 g kukuřičného škrobu, 1 vanilkový lusk nebo 1 g mleté vanilky, 1,5 g soli, 150 g vajec (3 ks) pokojové teploty, 215 g bílé čokolády, 35 g kakaového másla a 220 g 33% smetany.
Jak na to?
- Nejprve si připravte sušenky. Máslo nakrájejte na kostky a se všemi ingrediencemi kromě vajec promíchejte na drobenku (ideálně metlou v robotu). Nakonec přidejte vejce a míchejte jen do spojení.
- Těsto rozválejte na plechu mezi dva pečící papíry, horní sloupněte a pečte na horkovzduch na 160 °C 25-30 minut. Sušenku nechte vychladnout, poté ji rozdrobte ideálně v mixéru a spojte s 20 g rozpuštěného másla. Náš tip: Tento krok můžete vynechat a použít pro urychlení sušenky hotové (třeba lotusky).
- Ráfek o průměru 16 cm vystříkněte olejem a po obvodu nalepte pruh pečícího papíru. Na dno formy namačkejte sušenky s máslem a dobře utlačte lžící nebo skleničkou. Troubu si předehřejte na 250 °C.
- Nyní se pusťte do krému. Smetanový sýr smíchejte s prosátým moučkovým cukrem pomocí metly v robotu. Přidejte sůl, vanilku a kukuřičný škrob. Postupně přidávejte vejce, které musí mít pokojovou teplotu.
- Čokoládu s kakaovým máslem rozpusťte nad vodní lázní nebo opatrně v mikrovlnce a nalejte ji do směsi. Smetanu si ohřejte na cca 50 °C a na třikrát přidejte.
- Hladkou směs nalijte na sušenkový základ, několikrát s formou bouchněte o linku, abyste krém zbavili bublinek a pečte na 240 °C horkovzduch 22 minut. Střed cheesecaku bude působit nedopečeně, nebojte se ho i tak z trouby vytáhnout.
- Cheesecake nechte lehce vychladnout na lince a poté ho dejte přes noc zatuhnout do lednice. Následně můžete podávat.
Rady od Terezy:
- Když sušenky nalámete na menší kusy, můžete je uchovávat v uzavřené nádobě několik týdnů.
- Tenhle typ cheesecaku se dá připravit i jako bezlepkový. Stačí vynechat sušenkovou vrstvu a na dno formy dát pečící papír.
Na Terezinu cestu soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší galerie:
Náš tip: Výborný cheesecake si můžete připravit i podle našeho video receptu:
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Těhotnej kuchař nabídl recept na tvarohové koláčky z pekárny ve Smržovce: Vždycky sním čtyři na posezení, říká influencer
Cheesecake s banány podle Josefa Maršálka: Na korpus nepoužívejte sušenky, je pak mastný a nechutná dobře, radí cukrář
Nejlepší cheesecake podle Terezy: Voní čokoládou a je úžasně jemný, říká finalistka soutěže Peče celá země
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny peče: Dýňové cupcakes jsou vláčné, voní kořením a s krémem z bílé čokolády chutnají božsky
Dýňový cheesecake voní vanilkou a je vláčný. Jak ho nejlépe připravit, poradil semifinalista MasterChef Česko Pavel Berky
Nepečený cheesecake: Vláčný tvarohový dezert s domácím karamelem a ovocným přelivem se rozplývá na jazyku a chutná fantasticky