Maďarské slané nudle s tvarohem: Túrós csusza s dozlatova vypečenou slaninou navrchu chutnají božsky
18. 10. 2024 Vaření
Nudle s tvarohem se u nás jedí obvykle naslano, v Maďarsku ale dávají přednost slané verzi, v níž jsou místo rozinek kousky osmahlého špeku či slaninky. Pokrm túrós csusza připomíná naše šunkofleky nebo halušky, tvaroh a kysaná smetana mu ale dodávají svěžest a lehkost.
Nudle s tvarohem z Maďarska
Túrós csusza je jednou z méně „profláklých“ maďarských specialit (známá je i pod názvem szabógallérnak). U nás ji moc neznáme, v Maďarsku se ale zřejmě podobné jídlo jedlo již od pozdního středověku. I když jde o obyčejné prosté jídlo z pár ingrediencí, je to neskutečná dobrota. Hlavní předností této maďarské speciality je velmi rychlá příprava, jde o velmi jednoduché jídlo. Díky tomu se vyplatí do něj použít lepší suroviny a není nutné s nimi šetřit.
Mohlo by vás zajímat
S tvarohem, smetanou a slaninou
Základem túrós csusza jsou ty nejobyčejnější ploché vaječné těstoviny – široké nudle. Nejlepší je mít čerstvé (ideálně domácí), to chuť pokrmu jen vylepší a dovede k dokonalosti.
Místo nudlí můžete použít i čerstvé široké lasagne, které nakrájíte na proužky. Nudle se jen jednoduše uvaří a pak se smíchají s drobivým tvarohem, případně se sýrem cottage. Tvaroh může být nejen kravský, v Maďarsku někde používají i ovčí nebo kozí.
To vše se pak přelije ještě kysanou smetanou a hlavně navíc posype drobnými kostičkami slaniny osmaženými předem na pánvi, případně škvarky. Kousky opečené slaniny pokrmu dodávají nejen na sytosti, hlavně ho ale obohacují i příjemnou kouřovou chuť a křupavý element.
Na túrós csusza lze všechny ingredience jen smíchat, ještě lepší ale jídlo bude, když je zapečete, aby byly nudle křupavé. V některých regionech se navíc nudle zdobí ještě snítkou kopru, která pokrm oživí svou zelenou barvou a dodá mu další příchuť.
Tuk dodá lepší chuť
V Maďarsku se podobné tvarohové těstoviny podávají i sladké, posypané moučkovým cukrem, túrós csusza jsou však trochu jiné. Jejich specifičnost spočívá v tom, že se k nudlím přidává víc tuku (nejlépe sádla), celé jídlo tak bývá mastnější a rovněž vydatnější. Ostatně název pokrmu odkazuje k slovu klouzat, což tuk při konzumaci rozhodně zajistí.
Jak připravit pravé túrós csusza ?
Nudle se podávají buď jako hlavní jídlo, jako předkrm nebo i jen jako obyčejná příloha. Maďaři je často jedí jako druhý chod po rybářské polévce neboli Fisherman's soup – ostré rybí polévce červené barvy, která je u nás známá jako halászlé. Pokud byste je chtěli rovněž ochutnat, můžete se do jejich přípravy pustit podle originálního maďarského receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 400 g těstovin, 250 g libovější slaniny, 500 g tvarohu (nejlépe měkkého jemného, který lze rozdrobit), 400 ml zakysané smetany a sůl.
- Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu a slijte je.
- Slaninu nakrájejte na kostičky a osmažte ji do křupava. Slaninu vyjměte a tuk nalijte do pekáčku nebo jiné žáruvzdorné nádoby.
- Přidejte k němu polovinu těstovin a promíchejte, aby se těstoviny obalily tukem. Vše zasypejte polovinou slaniny a polovinou rozdrobeného tvarohu a zakryjte zbylými těstovinami. Přidejte zbylou slaninu a tvaroh (část tvarohu si můžete nechat na ozdobu).
- Vše potřete nebo přelijte zakysanou smetanou, osolte a vložte do trouby předehřáté na 190 °C. Pečte si 30 minut, na posledních 5-10 minut můžete použít funkci gril. Hotový pokrm dozdobte zbylým tvarohem a zakysanou smetanou.
Náš tip: Podobný pokrm - klasické české šunkofleky si můžete udělat podle následujícího video receptu.
Zdroje informací:
Offbeatbudapest.com: Cottage Cheese Noodles (Túrós Csusza)
Mindmegette.hu: Hagyományos túrós csusza
Wikipedia.org: Túrós csusza
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Luxusní štědrovečerní večeře pro zdravý spánek
Šunkofleky: Česká klasika může být lahodnější díky smetaně a vývaru z uzeného masa, důležité je správně uvařit těstoviny
5 skromných večeří na všední dny: Zadělávaná kedlubna, nudle s mákem nebo dušená mrkev ve stylu vaření našich babiček