Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maďarské slané nudle s tvarohem: Túrós csusza s dozlatova vypečenou slaninou navrchu chutnají božsky
Zdroj: Wikimedia Commons, Készítette: Christo - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0

Nudle s tvarohem se u nás jedí obvykle naslano, v Maďarsku ale dávají přednost slané verzi, v níž jsou místo rozinek kousky osmahlého špeku či slaninky. Pokrm túrós csusza připomíná naše šunkofleky nebo halušky, tvaroh a kysaná smetana mu ale dodávají svěžest a lehkost.

Nudle s tvarohem z Maďarska

Túrós csusza je jednou z méně „profláklých“ maďarských specialit (známá je i pod názvem szabógallérnak). U nás ji moc neznáme, v Maďarsku se ale zřejmě podobné jídlo jedlo již od pozdního středověku. I když jde o obyčejné prosté jídlo z pár ingrediencí, je to neskutečná dobrota. Hlavní předností této maďarské speciality je velmi rychlá příprava, jde o velmi jednoduché jídlo. Díky tomu se vyplatí do něj použít lepší suroviny a není nutné s nimi šetřit. 

S tvarohem, smetanou a slaninou

Základem túrós csusza jsou ty nejobyčejnější ploché vaječné těstoviny – široké nudle. Nejlepší je mít čerstvé (ideálně domácí), to chuť pokrmu jen vylepší a dovede k dokonalosti.

Místo nudlí můžete použít i čerstvé široké lasagne, které nakrájíte na proužky. Nudle se jen jednoduše uvaří a pak se smíchají s drobivým tvarohem, případně se sýrem cottage. Tvaroh může být nejen kravský, v Maďarsku někde používají i ovčí nebo kozí.

To vše se pak přelije ještě kysanou smetanou a hlavně navíc posype drobnými kostičkami slaniny osmaženými předem na pánvi, případně škvarky. Kousky opečené slaniny pokrmu dodávají nejen na sytosti, hlavně ho ale obohacují i příjemnou kouřovou chuť a křupavý element.

Na túrós csusza lze všechny ingredience jen smíchat, ještě lepší ale jídlo bude, když je zapečete, aby byly nudle křupavé. V některých regionech se navíc nudle zdobí ještě snítkou kopru, která pokrm oživí svou zelenou barvou a dodá mu další příchuť. 

Tuk dodá lepší chuť

V Maďarsku se podobné tvarohové těstoviny podávají i sladké, posypané moučkovým cukrem, túrós csusza jsou však trochu jiné. Jejich specifičnost spočívá v tom, že se k nudlím přidává víc tuku (nejlépe sádla), celé jídlo tak bývá mastnější a rovněž vydatnější. Ostatně název pokrmu odkazuje k slovu klouzat, což tuk při konzumaci rozhodně zajistí. 

Jak připravit pravé túrós csusza ?

Nudle se podávají buď jako hlavní jídlo, jako předkrm nebo i jen jako obyčejná příloha. Maďaři je často jedí jako druhý chod po rybářské polévce neboli Fisherman's soup – ostré rybí polévce červené barvy, která je u nás známá jako halászlé. Pokud byste je chtěli rovněž ochutnat, můžete se do jejich přípravy pustit podle originálního maďarského receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 400 g těstovin, 250 g libovější slaniny, 500 g tvarohu (nejlépe měkkého jemného, který lze rozdrobit), 400 ml zakysané smetany a sůl. 

  1. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu a slijte je.
  2. Slaninu nakrájejte na kostičky a osmažte ji do křupava. Slaninu vyjměte a tuk nalijte do pekáčku nebo jiné žáruvzdorné nádoby. 
  3. Přidejte k němu polovinu těstovin a promíchejte, aby se těstoviny obalily tukem. Vše zasypejte polovinou slaniny a polovinou rozdrobeného tvarohu a zakryjte zbylými těstovinami. Přidejte zbylou slaninu a tvaroh (část tvarohu si můžete nechat na ozdobu). 
  4. Vše potřete nebo přelijte zakysanou smetanou, osolte a vložte do trouby předehřáté na 190 °C. Pečte si 30 minut, na posledních 5-10 minut můžete použít funkci gril. Hotový pokrm dozdobte zbylým tvarohem a zakysanou smetanou. 

Náš tip: Podobný pokrm - klasické české šunkofleky si můžete udělat podle následujícího video receptu

Zdroje informací: 
Offbeatbudapest.com: Cottage Cheese Noodles (Túrós Csusza)
Mindmegette.hu: Hagyományos túrós csusza
Wikipedia.org: Túrós csusza

Recepty k tomuto článku