Laďka Něrgešová nabídla recept na skvělý dlaždičkový koláč: Ukázala i fígl na zjednodušení přípravy
28. 10. 2024 V kuchyni s VIP
Mřížkový koláč je populární nejen kvůli své lahodné chuti, ale také pro jedinečný design. Kdo by si ovšem myslel, že jeho příprava musí být složitá, může použít recept moderátorky Laďky Něrgešové, která vytvořila jeho variantu, takzvaný dlaždičkový. Laďka ukázala, jak připravit koláč perfektní, a přitom snadný.
Jiný kraj, jiný koláč
Mřížkový koláč, stejně jako mnoho dalších, najdeme hned v několika verzích. Třeba na Moravě se často setkáme s kombinací tvarohu a povidel, která dodává koláči jemnost a lehkou kyselost, která příjemně štípne na jazyku. V Čechách zase bývá oblíbené plnit koláč marmeládou z lesních plodů, jako jsou borůvky nebo rybíz, které dodávají svěžest a kontrast ke sladkému těstu.
S ohledem na sezónnost surovin jsou však mřížkové koláče často doplněny o kompotované nebo rozmrazené ovoce. Zvolit můžeme třeba jablka, hrušky či švestky, v sezóně je vynikající rebarbora.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbený i za hranicemi
Koláč je populární především ve středoevropských zemích, zejména u nás, na Slovensku, v Rakousku a v Maďarsku. Každá z těchto zemí nabízí své unikátní verze, které se přizpůsobily místním chutím a tradicím. V Rakousku je známý jako „Linzer Torte“, tedy linecký koláč, který se často plní malinovou marmeládou.
Tajemství dokonalé mřížky
Umění vytvořit perfektní mřížku na koláči není pouze o vzhledu, ale také o technice. Nejčastější metodou je vyválení těsta do tenkých pruhů, které se následně kladou přes náplň do tvaru mřížky. Dají se však použít i formičky nebo vykrajovátka, které umožňují vytvořit dekorativní vzory, jež připomínají mřížku, ale přidávají koláči osobitý styl.
Jak ovšem ukázala Laďka Něrgešová, dá se na mřížku „vyzrát“ i za pomoci tvořítka na led. Ve svém videu, které publikovala na sociálních sítích, předvedla, že je možné si přípravu oblíbeného koláče velmi usnadnit. „Kdo by se chtěl dělat s mřížkovým koláčem, když můžete mít stejný výsledek za pomoci tvořítka na led,“ vysvětlila oblíbená moderátorka s tím, že jde o „takový rychlý pseudo mřížkový koláč“.
Dlaždičkový koláč
Na přípravu koláče podle Laďky Něrgešové budete potřebovat: Na těsto: 500 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, citronovou kůru, 2 vejce + 1 rozšlehané vejce na potření, 60 g másla, 150 ml mléka, balíček sušeného droždí a sůl. Na náplň: povidla, mletou skořici, rum a mák. Na dokončení: loupané mandle.
Jak na to?
- Do mísy dejte všechny sypké ingredience, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a přilijte vlažné mléko. Vše důkladně promíchejte a nechte 1 hodinu kynout přikryté navlhčenou utěrkou.
- Mezitím si připravte náplň. Do misky dejte povidla, přidejte skořici, mák a rum (podle chuti).
- Menší plech vyložte pečicím papírem, dejte na něj těsto a rozprostřete ho po celém plechu.
- Tvořítkem na led vytvarujte důlky, které pomocí cukrářského sáčku vyplňte směsí povidel, rumu, máku a skořice.
- Koláč potřete rozšlehaným vejcem a do každého důlku s náplní vložte mandli.
- Plech vložte do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 25-30 minut dozlatova.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit mřížkový koláč s tvarohem:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Mřížkový koláč s tvarohem a jablky: Aby byl krásně křehký, máslo do těsta musí být studené a důležité je zvolit správnou mouku
Příběh jako z filmu: Aby uživila rodinu, začala Hana vařit a prodávat marmelády, co znala od babičky. Dnes ji chválí i Kašpárek
Klasický dort českých cukráren Harlekýn: Nadýchaný jako obláček je díky sněhu z bílků, typickou chuť dodá pařížská šlehačka
Přečtěte si Zobrazit více
Jakou mouku dát do kynutých buchet: Cukrář Maršálek radí, která je nejlepší a proč je někdy nutné přidat do těsta tekutinu
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Pečená švestková povidla bez zavařování: Zkaramelizovaný cukr se postará o božskou chuť, octová lázeň ochrání před zkažením