Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Laďka Něrgešová dokáže v kuchyni divy.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty, koláž Toprecepty

Mřížkový koláč je populární nejen kvůli své lahodné chuti, ale také pro jedinečný design. Kdo by si ovšem myslel, že jeho příprava musí být složitá, může použít recept moderátorky Laďky Něrgešové, která vytvořila jeho variantu, takzvaný dlaždičkový. Laďka ukázala, jak připravit koláč perfektní, a přitom snadný.

Jiný kraj, jiný koláč

Mřížkový koláč, stejně jako mnoho dalších, najdeme hned v několika verzích. Třeba na Moravě se často setkáme s kombinací tvarohu a povidel, která dodává koláči jemnost a lehkou kyselost, která příjemně štípne na jazyku. V Čechách zase bývá oblíbené plnit koláč marmeládou z lesních plodů, jako jsou borůvky nebo rybíz, které dodávají svěžest a kontrast ke sladkému těstu.

S ohledem na sezónnost surovin jsou však mřížkové koláče často doplněny o kompotované nebo rozmrazené ovoce. Zvolit můžeme třeba jablka, hrušky či švestky, v sezóně je vynikající rebarbora. 

Oblíbený i za hranicemi

Koláč je populární především ve středoevropských zemích, zejména u nás, na Slovensku, v Rakousku a v Maďarsku. Každá z těchto zemí nabízí své unikátní verze, které se přizpůsobily místním chutím a tradicím. V Rakousku je známý jako „Linzer Torte“, tedy linecký koláč, který se často plní malinovou marmeládou.

Tajemství dokonalé mřížky

Umění vytvořit perfektní mřížku na koláči není pouze o vzhledu, ale také o technice. Nejčastější metodou je vyválení těsta do tenkých pruhů, které se následně kladou přes náplň do tvaru mřížky. Dají se však použít i formičky nebo vykrajovátka, které umožňují vytvořit dekorativní vzory, jež připomínají mřížku, ale přidávají koláči osobitý styl.

Jak ovšem ukázala Laďka Něrgešová, dá se na mřížku „vyzrát“ i za pomoci tvořítka na led. Ve svém videu, které publikovala na sociálních sítích, předvedla, že je možné si přípravu oblíbeného koláče velmi usnadnit. „Kdo by se chtěl dělat s mřížkovým koláčem, když můžete mít stejný výsledek za pomoci tvořítka na led,“ vysvětlila oblíbená moderátorka s tím, že jde o „takový rychlý pseudo mřížkový koláč“

Dlaždičkový koláč

Na přípravu koláče podle Laďky Něrgešové budete potřebovat: Na těsto: 500 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, citronovou kůru, 2 vejce + 1 rozšlehané vejce na potření, 60 g másla, 150 ml mléka, balíček sušeného droždí a sůl. Na náplň: povidla, mletou skořici, rum a mák. Na dokončení: loupané mandle.

Jak na to?

  1. Do mísy dejte všechny sypké ingredience, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a přilijte vlažné mléko. Vše důkladně promíchejte a nechte 1 hodinu kynout přikryté navlhčenou utěrkou.
  2. Mezitím si připravte náplň. Do misky dejte povidla, přidejte skořici, mák a rum (podle chuti).
  3. Menší plech vyložte pečicím papírem, dejte na něj těsto a rozprostřete ho po celém plechu.
  4. Tvořítkem na led vytvarujte důlky, které pomocí cukrářského sáčku vyplňte směsí povidel, rumu, máku a skořice.
  5. Koláč potřete rozšlehaným vejcem a do každého důlku s náplní vložte mandli.
  6. Plech vložte do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 25-30 minut dozlatova. 

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit mřížkový koláč s tvarohem:

Recepty k tomuto článku