Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svůj příběh má každá restaurace či hospoda, ale existují i takové, jejichž historie je netradiční, zajímavá a mnozí o ní vyprávějí někdy až neuvěřitelné příběhy. Navštívili jsme proto tři pražské podniky, které se mohou pyšnit nálepkou legendární.

Tady se psala historie

Máte rádi podniky, kde na vás dýchne historie? Chcete vyzkoušet, kde si dávaly pivo slavné osobnosti let minulých a na jakých jídlech si pochutnávaly? Nikola se vypravila do terénu a hledala pražské restaurace a hospody, v nichž takové věci zažijete. Nechte se provést místy, která si oblíbili bývalí prezidenti i významní spisovatelé.

Pivo i kuchyně na jedničku

Jako první naše redaktorka Nikola navštívila věhlasnou restauraci U Pinkasů, nedaleko Václavského náměstí. Tradiční podnik je vyhlášený především pro skvělé plzeňské pivo, které zde čepují a na nějž sem chodily osobnosti kulturního i politického dění. „V jejich pamětní knize nechybí slova například pánů Voskovce a Wericha nebo třeba Bohumila Hrabala, který byl pravidelným hostem,“ všimla si Nikola. Nad pivem tu diskutovali i Palacký, Jungmann nebo později Masaryk

Nejen pivem je však tato restaurace proslavena. Česká kuchyně láká stejně jako zlatavý mok. Naše redaktorka sáhla po klasice - výpečcích se zelím a bramborovým knedlíkem za 299 Kč a odcházela naprosto spokojena.

Plněná kachna

Druhým významným podnikem, kam se Nikola vypravila, byla restaurace U Bansethů, kterou najdete na Praze 4. Ve zdejším podniku, známém z Haškových Osudů dobrého vojáka Švejka, má spisovatel své čestné místo, protože zde byl pravidelným a častým hostem. 

I zde Nikola zvolila českou klasiku, tentokrát kachnu, plněnou placičkami se zelím. Za 199 korun se nedalo nic vytknout. Stejně tak kvalitní bylo i pivo, které zde točí stejně jako U Pinkasů plzeňské. 

Svérázná obsluha a tatarka v sáčku

Třetí zastávka byla U Černého vola, v podniku na Loretánském náměstí. „Má takovou středověkou atmosféru. Ještě, aby ne, když se nachází tak blízko Pražského hradu,“ vysvětlila Nikola a dodala, že před listopadem 1989 se zde scházeli odpůrci režimu a disidenti. Svérázná nálada, která podle naší redaktorky v podniku panuje, se prý přenáší i na obsluhu a rozhodně nečekejte žádnou „vysokou gastronomii“.

Vyzkoušeli jsme zdejší smažený sýr s hranolky za 139 Kč, což na Hradčanech není vysoká cena. Na druhou stranu jsme dostali tatarku v sáčku a příbor, zabalený v ubrousku. Na čepu zde mají velkopopovické pivo, Nikola vyzkoušela to tmavé. 

Recepty k tomuto článku