Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pan de muerto: Mexické kynuté bochánky voní anýzem a pomerančovými květy a jsou nadýchané jako obláček
Zdroj: Wikimedia Commons, By Cristina Zapata Pérez - Own work, CC BY-SA 4.0

Vedle amerického Halloweenu, který se nese ve znamení dýní, koledování a někdy až děsivých kostýmu a sladkostí, se u nás začíná čím dál tím víc prosazovat i mexický svátek Día de muertos, k němuž neoddělitelně patří pan de muerto, malé koláčky z kynutého těsta, které se pokládají na hroby a oltáře. 

Mexické svátky mrtvých 

Zatímco naše Dušičky působí pochmurně a americký Halloween strašidelně, mexický Svátek mrtvých Día de los Muertos se nese v poměrně veselém duchu. Jde o pestrobarevnou oslavu, jejímiž hlavními hrdiny jsou sice kostlivci, ale také spousta barev a květin. Pokud jste viděli dětský animovaný film Coco, určitě víte, že día de muertos mají spíš podobu oslavy mrtvých s živými, kdy se lidé scházejí na hřbitovech a vzpomínají na své blízké. 

Jídlo na hroby a oltáře

Tento svátek mrtvých se slaví od večera 31. října do 2 listopadu a jde hlavně o oslavu života. Pro Mexičany je jedním z nejdůležitějších svátků v roce, doufají totiž, že se setkají se svými blízkými, kteří mají v tento den možnost se aspoň na chvíli vrátit do světa živých.

Připravují pro ně proto nazdobené oltáře s jejich fotografiemi, květinami a spoustou dobrot, které měli jejich milovaní rádi. Najdete tak na nich třeba mexickou kukuřičnou specialitu tamales, omáčku mole, horkou čokoládu, ale třeba i tequilu nebo mezcal, zkrátka to, co měl každý rád. 

Chléb nejen pro mrtvé

Na žádném oltáři však nesmí chybět ani pan de muerto neboli chléb mrtvých. Jde o malé bochánky, které mají představovat lidské tělo, případně hrob, kulatý tvar odkazuje ke koloběhu života a smrti.

Na vrchu pak mají kuličku z těsta, jež znamená lebku, a po stranách jakési válečky představující kosti, jež jsou uspořádány do tvaru kříže. Někdy se na ně sypou i krystalky cukru, které jsou jako slzy. Tyto koláčky jsou ale výjimečné hlavně svou omamnou vůní a říká se, že díky ní dokážou nalákat mrtvé a vlastně i živé, kteří si pak na pan de muerto po skončení (a často i v průběhu) svátků mrtvých pochutnají. 

S vůní citrusů a anýzu

Tradice pan de muerto sahá do časů původních obyvatel Mexika starých Aztéků a Mayů. Původně měly být obětním darem tehdejším bohům. Dnes jsou vlastně takovým spojením kultury původních obyvatel a španělských přistěhovalců, kteří sem přivezli pšeničnou mouku, z níž se pečivo peče. 

Pan de muerto mívá v různých částech Mexika různé varianty. Někde jsou plněné, jinde barevné a někde se dělá i zmrzlina s příchutí těchto koláčků. Společná je jim ale vždy citrusová a anýzová příchuť, bochánky se pak pečou z kynutého těsta a jsou krásně nadýchané.

Originální recept na pan de muerto

V týdnu před día de muertos seženete pan de muerto snad v každé pekárně a jejich vůně se line po celém Mexiku. Samozřejmě si je ale spousta lidí peče i doma. Pokud byste si tedy chtěli zažít atmosféru mexického svátku aspoň částečně, můžete si toto pečivo udělat i vy podle originálního receptu.

Budete potřebovat: 60 g čerstvého droždí, 120 ml mléka, 150 g cukru, 600 g hladké mouky, špetku soli, 120 ml teplé vody, 100 g vajec, 20 g žloutků, 120 g másla, 2 lžíce anýzového likéru (např. řecké ouzo, francouzský pastis) a 1 lžíci vody z pomerančových květů (k dostání například na Orientfood.cz) nebo pomerančového džusu a strouhanou kůru z jednoho pomeranče, rozpuštěné máslo na potření a cukr na posypání

  1. Droždí promíchejte s trochou vlažného mléka, trochou cukru a lžící mouky a nechte v teple vzejít kvásek. Pak přidejte zbylé mléko a promíchejte. Zbytek mouky se špetkou soli a zbylým cukrem prosejte a promíchejte ručně nebo v robotu.
  2. Pak přidejte kvásek, vodu, vejce a žloutky, anýzový likér a vodu z pomerančových květů nebo šťávu. Opět promíchejte, nakonec přidejte změklé máslo a vypracujte hladké těsto. Přendejte je na pomoučený vál a ještě důkladně prohněťte. Těsto vložte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem. 
  3. Z dvou třetin těsta pak vytvarujte bochánky. Ze zbylého těsta vytvarujte válečky/kosti a ty křížem položte na bochánky. Můžete udělat i kuličku, kterou položíte do středu. Bochánky potřete vejcem a nechte ještě asi půl hodiny kynout. 
  4. Vykynuté bochánky pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 30 až 35 minut. Pak pan de muertos vyndejte z trouby a potřete je rozpuštěným máslem a případně ještě posypejte růžovým cukrem.

Náš tip: Podobné kynuté pečivo se za starých časů peklo i u nás, jen mívalo tvar kostí. To si můžete upéct podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Originmexico.com: The origin of pan de muerto and its varieties across Mexico
Lecreuset.mx: Pan de Muerto
Elgourmet.com: Pan de Muertos
Wikipedia.org: Den mrtvých (svátek), Pan de Muerto

Recepty k tomuto článku